nie wiem czy to wynika z braku inteligencji :(, czy może z niedokładnego oglądania filmu, ale nie wiem dlaczego ów film nosi taki tytuł?
tez sie nad tym zastanawiam?I nie wiem.Skąd ta lekcja muzyki?
mam nadzieje ze nam ktos wytlumaczy...cicha nadzieja;)
może dlatego, że pewna "przemiana" w Suzannie (czy jak to się piszę) zaczyna się podczas ucieczki ze szpitala, po tym jak razem z Lisą grały dla Daisy. to właśnie była ta przerwana lekcja muzyki...
przynajmniej mnie się tak wydaje...
Myślę, że każdy sam powinien sobie odpowiedzieć na to pytanie, bo to kwesta interpretacji. Ja mam własną, być może i błędną, ale indywidualną. Uważam, że jest to przenośnia odnośnie życia Suzie, gdy trafiła do szpitala, tak jakby przerwała swoje życie, trafiła w osobną przestrzeń, sama potem przyznała, ze było to jakby zmarnowanie, wycięcie z jej życia dwóch lat. Przerwała tamte życie, czyli tytułową lekcję muzyki. Może też być tłumaczenie dosłowne (moja ulubiona scena) gdy Suzie gra Lisie na gitarze, a w pewnym momencie przerywa... przerywa wszystko, także muzykę. Wytłumaczeń jest tyle ile ludzi. Pomyślcie, zastanówcie się trochę i piszcie własne spostrzeżenia.
Zgadzam sie ze wszystkimi, że tytuł odnosi sie do sceny kiedy Susanna i Lisa grają dla Pochodni a przerywa im pielęgniarz :)
lecz znalazłam coś ciekawego:
Holenderski malarz Jan Vermeer (znany z obrazu "Dziewczyna z perłą") namalował obraz pod tytułem "Girl Interrupted At Her Music"
nie wiem czy to ma wiele wspólnego z filmem, ale przyznajcie, że to troche dziwne, bo orginalny tytuł filmu to "Girl Inerrupted" być może nasi tłumacze zaczerpnęli polski tytuł z tytułu obrazu???
Jednym słowem nie chcieli daleko odbiegać od tematu więc znaleźli ten obraz, notabene nie ma on nic wspólnego ani z Susaną ani szpitalem ;D
obaczcie sobie : http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Vermeer_Girl_Interrupted_at_Her_Music.jpg
pozdro
Dzieki eve, ładny obraz ogólnie lubie styl Vermeera, faktycznie tytuły są zaczerpniete jakby stąd.
Czytałam kiedyś artykuł na temat tytułu. Bo właściwie nie wydaje się on związany z filmem. Koleżanka wcześniej dobrze zauważyła, że jest obraz, który nosi tytuł -przerwana lekcja muzyki. W filmie miała pojawić się scena, kiedy dziewczyny oglądają ten obraz (już dokładnie nie pamiętam), ale została ona wycięta. Pozdrawiam :)
Tak, chyba z braku Twojej inteligencji. Bo gdybyś trochę poszukał na tym forum to byś znalazł odpowiedź na gnębiące Cię pytanie. Ale oczywiście łatwiej jest mieć wszystko podane na tacy...
mysle, ze inni maja racje, ze to jest metafora do zycia suzanny. ale mozna ten tytul przypisac tez scenie, gdy lekarka oprowadza suzanne po szpitalu i trafiaja na Pochodnie "grajaca" na siatce i lekarka kaze jej zostawic wyimaginowany instrument :P
troche pasuje, prawda? ;P
wystarczy zagłębić się w lekturze, aby zrozumieć (mam na myśli książkę o tym samym tytule autorstwa Susanny Kaysen)
Tytuł jak już ktoś z was wcześniej zauważył pochodzi od angielskiej nazwy obrazu Johannesa Vermeera "Girl Interrupted at her Music", co można by w zasadzie przetłumaczyć jako przerwaną lekcję muzyki. A co do samego obrazu, to choć sam nie pojawia się on w filmie to w książce odgrywa dość znaczącą rolę, motyw tego obrazu przywoływany jest z tego co pamiętam parokrotnie.
Tytul podobnie jak w "Locie nad kukulczym gniazdem" wyjasniony jest tylko w książce. Chodzi o obraz pt,"Przerwana lekcja muzyki" który atorka interpretuje ze swoim życiem, cytujac: "...Przerwana lekcja muzyki.Tak jak przerwane zostało moje życie-przerwane w muzyce siedemnastu lat-i tak jak przerwane zostało jej życie-uprowadzone nagle i rzucone jasna farbą na płotno-tak w obu przypadkach jedna chwila sprawiła,że życie znieruchomiało, zatrzymało się...". Moim zdaniem dla autorki przerwaną lekcja muzyki jest pobyt w szpitalu psychiatrycznym, a że i ksiązka i film skupia sie w 90% wlaśnie nad tym tak dilm został zatytuowany :)