PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10032689}

Przesilenie zimowe

The Holdovers
2023
7,7 52 tys. ocen
7,7 10 1 52296
7,9 101 krytyków
Przesilenie zimowe
powrót do forum filmu Przesilenie zimowe

Przesilenie zimowe to ciepły, momentami nostalgiczny, dobry film. Operuje emocjami na stabilnych, wyśrodkowanych rejestrach. Jak wzrusza, to delikatnie. Jak bawi, to inteligentnie i subtelnie. Nie śmiejemy się do rozpuku ale i nie zalewamy łzami. Interesująca i dość przewidywalna, przez co bezpieczna historia daje nam sporo spokoju i poczucie bezpieczeństwa.
Film świąteczny, mimo że oglądałem pod koniec miesiąca maja to jednak nie odczułem niewłaściwej pory. Przesilenie zagrało na moich emocjach, utuliło mnie kocykiem i podało ciepłą czekoladę w kubku z ubraną choinką, w środku wiosennego wieczoru. Pozwala mi to zaryzykować stwierdzeniem, że nie każdy film umiejscowiony czasowo w porze świątecznej jest filmem świątecznym. Przesilenie zimowe jest raczej filmem uniwersalnym i o uniwersalnych wartościach.
Paul Giamatti i Dominic Sessa jak dla mnie świetnie zagrane postaci. Zabawne i dramatyczne ale nie pompatyczne czy sztuczne. Bardzo naturalnie współpracowali na ekranie co zapewne ułatwiły im rewelacyjnie napisane dialogi. Przyjemnie się to oglądało.
Nie rozumiem jednak tak wielkich zachwytów krytyków i widzów, ponieważ nie jest to dla mnie dzieło wielkie lub wybitne. To film dobry, nie zapierający jednak tchu w piersiach. I nie jest to wada. I nie miał to być film wielki. Jak dla mnie, film jest dokładnie taki, jaki miał być w założeniach (tak to widzę, nie znam osobiście twórców filmu). To kino dla każdego, z uniwersalnym przekazem, z jasną historią i klarowną puentą. To film delikatnie głaskający nas po naszych emocjach, bez rozkładania na łopatki.
Zrealizowany tradycyjnymi metodami, tradycyjnymi obiektywami na tradycyjnej taśmie. Świetnie oświetlony i bardzo dobrze zmontowany. Obrazek przeniósł mnie w czasie. Otulił milutko i miękko.
Dawno nie widziałem nowego, tak uniwersalnego obrazu. To film pokroju Forrest Gump, Skazani na Shawshank lub Zielona Mila. Czyli film, który z powodzeniem możemy obejrzeć całą rodziną i zarówno nastolatek, jak i dziadek, mama czy znajoma z pracy, wszyscy będziemy widzieć tą historię podobnie i wszyscy będziemy w tych samych miejscach się wzruszać i w tych samych miejscach się uśmiechać. Co w przypadku takich filmów jest oczywiście zaletą.