PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10032689}

Przesilenie zimowe

The Holdovers
2023
7,7 50 tys. ocen
7,7 10 1 49683
8,0 90 krytyków
Przesilenie zimowe
powrót do forum filmu Przesilenie zimowe

Bardzo dobry film, nie sądziłem też, że tak chwytający momentami za gardło.

Nie opuszczało mnie jedno główne wrażenie po projekcji, jak wiele wspólnych punktów The Holdovers dzieli z „Zapachem Kobiety”, wymieniając pokrótce:

- główny bohater z własnymi problemami, skłonnością do alkoholu, poczuciem samotności,

- osadzenie akcji wokół uczniów i ekskluzywnej szkoły z internatem,

- motyw podróży, tutaj Boston, w filmie Bresta Nowy Jork,

- poznawanie swoich wewnętrznych demonów, innej, bardziej ludzkiej i łagodnej strony, wyprawa we dwójkę (zgryźliwy dojrzały mężczyzna, młody chłopak wchodzący w życie),

- odwrócenie motywu ukazywania przyjemności i smaku życia, w Zapachu Kobiety Frank ukazywał go Charliemu, tutaj Angus bardziej motywuje Paula,

- końcowa konfrontacja w szkole z trochę innym finałem, ale zaryzykowanie i wstawienie się za młodym człowiekiem jest wspólne dla obu, również bucefał headmaster dyrektor chroniący swój tyłek i wspierający bardziej majętnych rodziców, bagatelizując ucznia chcąc zniszczyć mu przyszłość,

- podobny czas akcji, w Zapachu Kobiety końcówka listopada i Święto Dziękczynienia, w Przesileniu Zimowym Święta Bożego Narodzenia; dodatkowo w Zapachu Kobiety Charlie ma opiekować się pułkownikiem, aby uzbierać fundusze na wyjazd do domu na ferie świąteczne, wyjazdy na ferie świąteczne w The Holdovers są zawiązką fabularną,

- obaj bohaterowie mają wadę wzroku o istotnym znaczeniu dla filmu,

- naciągane, ale obecne: motyw militarny i związana z tym utrata, Mary straciła syna w wojnie, który nie miał funduszy, aby dalej się uczyć i poszedł do wojska, aby zagwarantować sobie studia, Charlie też pochodził z biednej rodziny, pułkownik Sims podczas przemowy końcowej mówi o młodych ludziach takich jak w tej szkole zmasakrowanych przez wojnę,

- jeszcze bardziej naciągane, ale lubię myśleć, że to takie puszczenie oka twórców i nawiązanie, motyw zapachu: Sims jest niezwykle wrażliwy na zapachy płci pięknej, rozpoznaje bezbłędnie perfumy, dla Hunhama przykry zapach ciała jest jedną z przyczyn wstydu i izolacji,

- wisienka na torcie, ale już obok samych filmów: zarówno Paul Giamatti, jak i Al Pacino zdobyli Złote Globy za swoje role w tym filmach i mieli nominacje do Oscarów (jak pamiętamy, Pacino otrzymał wtedy swojego jedynego w karierze).

ocenił(a) film na 8
kertinosz

Ja bym dołączył również "Wersję Browninga" (1994) z Albertem Finneyem lub jego pierwotną... wersję ;) "Cień człowieka" (1951) z równie genialnym Michaelem Redgravem. Ich gł. bohater również wykładał w takiej szkole dla chłopców języki starożytne, tak jak Paul Giamatti w "Przesileniu zimowym" (2023). "Stowarzyszenie umarłych poetów" (1989) mógł także być inspiracją.