Przesilenie

Solstice
2008
5,8 7,5 tys. ocen
5,8 10 1 7494
Przesilenie
powrót do forum filmu Przesilenie

oglądałam ten film jako horror dozwolony od lat 18!! nie wiem kto stwierdził,że to "taki straszny film"..raczej lekki dreszczowiec.
fabuła przewidywalna jak nieprzygotowanie drogowców do zimy :P
ot grupa AMERYKAŃSKICH (daje dużo do myślenia :P) nastolatków jedzie w odludne miejsce do domku letniskowego-willi, żeby spędzić miło czas,zabawić się a przy okazji wspierać na duchu rozwaloną psychicznie koleżankę, która przeżywa samobójstwo swojej siostry,a przy okazji mieszka w ich dawnym pokoju pełnym pamiątek i starych miśków

akcja rozwija się powoli,dzieciaki pija tylko piwo i prowadza rozmowy o niczym od czasu do czasu wspominając o zmarłej..wszelkie zjawiska "paranormalne" przywodzą na myśl widziane już wcześniej sceny..brak tu jakiegokolwiek nastroju grozy, a głupota nastolatków dodaje tylko komizmu..dziewczyna idzie samotnie pobiegać na opustoszałych leśnych bagnach,nikt nie wpada na to że taka eskapada niekoniecznie może być bezpieczna itd
Przypadkiem dzieciaki zaznajamiają się z lokalnym sklepikarzem w ich wieku,a przy okazji domorosłym znawcą voodoo który wywołuje duchy..
zakończenie zupełnie nie horrorowe i dość przewidywalne już od połowy filmu.Postać ducha razi nieudolnością efektów,gdzie mu tam do japońskich kolegów :)
Najbardziej zadziwiło mnie, że kiedy gazeta sama otwiera się kilkakrotnie na nagłówku "Dead can speak" to nie czyta się tego artykułu .
Generalnie film przeciętny,NIE HORROR,plus za ładne aktorki i aktora :P

ocenił(a) film na 4

Zgadzam się.Nic strasznego.Dziwię się,że tak dużo osób w forum tego filmu zachwyca się jego zakończeniem.Postać ducha była jak dla mnie trochę przerysowana co zdecydowanie mnie rozpraszało.

ocenił(a) film na 4
niezauwazalna

Chciałabym jeszcze dodać,że scena w której bliźniaczka wymiotuje błotem była dla mnie obrzydliwa a nie straszna.

ocenił(a) film na 5

Wtrącę się, gdyż denerwuje mnie gdy ktoś nie odróżnia gatunków filmowych. Horrorem jest nie to, co CIEBIE SUBIEKTYWNIE wystraszy, ale taki film, w którym są elementy nadprzyrodzone. A w tym filmie były.

Za wikipedią:

"Horror (łac. groza, strach)- odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. (...) Różnica między horrorem a thrillerem polega na tym, że w thrillerze zagrożenie ma charakter realny (np. przestępca, epidemia)."

Natomiast dreszczowiec to nic innego jak thriller:

"Dreszczowiec (ang. thriller) - rodzaj utworu sensacyjnego, powieści, filmu lub serialu telewizyjnego, mającego wywołać u czytelnika bądź widza dreszcz emocji. W odróżnieniu od horroru tajemniczość i niesamowitość w thrillerze nie mają jednak cech nadprzyrodzonych. (...)"

Gatunkowo więc "Przesilenie" jest horrorem.

Ale zauważyłam że masa osób tego nie odróżnia. Np. "Krzyk" na Filwebie jest sklasyfikowany jako horror. :/

użytkownik usunięty
Sighma

wikipedia niestety nie jest ostateczną i jedyna wyrocznią wiedzy..
czyli według Ciebie horrorem nazwać można "Uwierz w ducha" , "Casper przyjazny duszek" itp. itd. ect?
Dobrze, że padło słowo strach jako wyznacznik horroru, gdyż w owym filmie go nie odnotowałam i właśnie o to się rozchodzi..zrobili "straszny" plakat, film ograniczyli wiekowo, a wyszła jedna wielka impreza piwna amerykańskich nastolatków.
:)

ocenił(a) film na 5

Sighma ma racje. Proponuje czytac ze zrozumieniem i przyznawac sie popelnionych gaf.

ocenił(a) film na 5

Więc przeszukaj wszelakie encyklopedie i znajdziesz taką samą definicję horroru. No chyba że żadna encyklopedia nie jest dla Ciebie miarodajnym źródłem wiedzy to już inna bajka...

Jak napisał ktoś pod Twoim postem - masz najprawdopodobniej problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Czy Ty widzisz gdzieś zdanie "elementy nadprzyrodzone występują WYŁĄCZNIE w horrorach"? Bo wyobraź sobie że istnieją jeszcze takie gatunki jak np. fantasy lub science - fiction. I to pod fantasy podpięłabym gatunkowo "Uwierz w ducha" i "Caspra".

Powtórzę - Twoja subiektywna opinia czy film Cię przestraszył czy nie, nadal nie zmienia faktu że "Przesilenie" jest horrorem.

ocenił(a) film na 5
Sighma

To było oczywiście do zirconii..............

ocenił(a) film na 6
Sighma

W sumie jak byłem mały, to "Uwierz w ducha" zrobiło na mnie spore wrażenie (jedne z najlepszych ghost story moim zdaniem). Te czarne czorty z piekła rodem i ten starzec w metrze - naprawdę się tego bałem. :)

A co do gatunku - jeżeli uznamy, że film jest dreszczowcem, to znaczy że ten dreszcz wzbudza. Jeżeli film wzbudza przez swą atmosferę lub fabułę dreszczyk grozy, to jest to albo thriller/dreszczowiec, albo horror, a klasyfikacja do konkretnego z tych dwóch gatunków odbywa się już na zasadzie ustalenia, czy film posiada jakieś istotne motywy fantastyczne, czy też nie. Tak to widzę.

"Przesilenie" to horror, a horror to fantastyka grozy, a nie cokolwiek strasznego.