Przetrwanie

The Grey
2011
6,4 65 tys. ocen
6,4 10 1 65301
5,9 18 krytyków
Przetrwanie
powrót do forum filmu Przetrwanie

3/10

ocenił(a) film na 3

Opis filmu przekonujący...i tylko tyle. Film nudny, przekoloryzowany, nierealny. Jeden z tych co sie oglada i zaraz zapomina. Scena wypadku naprawde ciekawa, ale na niej moglby sie skonczyc juz film. Zarloczne wilki, zmutowane, wygladajace i zachowujace sie conajmniej dziwnie, calkowicie zmieniaja caly obraz filmu. Jesli to mial byc dramat katastroficzny, o przetrwaniu w ekstremalnych warunkach (jakich wiele, to prawda, ale chociazby Alive, dramat w Andach, ktorego fabula trzyma sie kupy, jest spojna) to raczej pomyłka. Bear Grylls by sie usmial, gdyby widzial jak bohaterowie chodza pare dni bez jedzenia i picia, "kąpią się" w lodowatej rzece i jedyne niebezpieczenstwo, ktore moze ich zabic to krwiozercze bestie z lasu. Nie widze wiekszego sensu w filmie, w ktorym po przezyciu katastrofy samolotowej garstka osob ginie w smiesznych dosyc okolicznosciach jeden po drugim. Jest czarnoskóry, brakuje jeszcze blondynki, troche wiecej scen grozy i moglby to byc slasher, gdzie "final girl" to Liam Neeson, ktorego pomimo takiej wpadki uwazam za dobrego aktora.
Aha moze nadmienie, ze moj chlopak zachwycony cytuje : "bardzo sie mu podobał", może dlatego o gustach się nie dyskutuje....

mistique13

film realny jak najbardziej, coz to nei komedia romantyczna w ktorej sie happy ending wiec.. taa zapomina sie , bo to nie w naturze czlowieka zapamietac smierc nieuchronna. Wyglad wilkow.. coz tutaj czasem dziwnie wygladaja fakt, ale to nie sa wilczki z zoo, ktore tak znamy. Zachowuja dziwnie? Broniac swego gniazda? Z kazda chwial nieuchronnie rozbitkowie sie zblizaja do niego(nieswiadomie), zatem coz dziwnego, ze bronia swego domu...Nie jedza pare dni...obejrzyj film jeszcze raz...bo upieczony wilk to nic,a film sie konczy w sumie nastepnego(max kolejnego)dnia, woda? tak sneigu malo...pare dni...Kto sie kapie? Jedynie Neeson zostaje na koncu wygladaj jak smierc, do tego kurtki juz nie ma tylko sweter, dodatkow nie wieszjakie ciuchy mial na sobie, a wiele jest przystosowanych do "interesujacych"warunkow, ktore wystepuja w miejscu gdzie sie dzieje film(posprawdaj extremalna turystyke i jak sa przystosowane ciuchy...). i jesli dal Ciebie smieszne sa warunki, w ktorych gina ludzie tam.. to znaczy, ze smieszne jest dla Ciebie to, ze ktos sie potknie idac chodnikiem i tzw. zlamie kark trafiajc w kraweznik. Czarnoskory byl i co z tego? W spoleczenstwie ameryki jest ich pelno. Twoj komentarz to strzal w stope, bo pokazuje, ze ogladals film na fast forw, bez sensu tylko jak wrzask dziewczynki co chce byc uslyszana. Ale tak to jest jak sie podobaja glownie bajki i sie w nie wierzy :)

ocenił(a) film na 3
xanderc

ojej jaka urazona duszyczka ;D wyrazam swoja opinie na temat filmu, ktory mi sie nie podobal i tyle w tej kwestii. Wszystko co opisales, to stek bzdur, o turystyce nie musisz mi tłumaczyc, bo jestem po studiach turystycznych. Film cienki i nudny jak flaki z olejem, ale jesli Tobie sie podobal, to bardzo sie ciesze :) Pozdrawiam goraco buziaczki ;*

ocenił(a) film na 7
mistique13

ten fragment o studiach turystycznych wyjaśnił wszystkim jak bystra jesteś.
film dla mnie nudny nie był, a że może naciągany - nie wiem, nigdy nie byłem na Alasce. Ale powiem jedno: jak chcecie realistycznych filmów, to sobie youtube włączcie (ale tam też ostatnio fake'i się pojawiają). To nie jest film dokumentalny tylko thriller, w dodatku z fajnym audio.

ocenił(a) film na 3
KapitanS

słuchaj no bystrzaku po kinematografii. pisze, ze film mi sie nie podobał, mam takie prawo i po to jest to forum. Jesli w twojej opinii byl lepszy, to nie neguje tego, mozesz sobie wychwalac go pod niebiosy. Ale odwal sie od mojej osoby i nie ublizaj mi. napisz wlasna recenzje i nie podpinaj sie pod moja.

xanderc

Tak, to nie są wilczki z zoo. W zoo mają prawdziwe. A to że wyglądały dziwnie (i moim zdaniem zbyt często nienaturalnie) miało swoje powody (http://s3.amazonaws.com/coolproduction/ckeditor_assets/pictures/6355/original/B TSthegrey1big.jpg?1333411387)(http://s3.amazonaws.com/coolproduction/ckeditor_as sets/pictures/6354/original/BTSthegrey2.jpeg?1333411356). A tak swoją przedstawione wilki nie są jakimiś mitycznymi stworzeniami z dalekich krain (odsyłam do tytułu filmu "The Grey" wolf = wilk szary)

Carnehil

Ze względu na badziewne linki. Nic nie zastąpi odesłania do strony zamiast zdjęć - http://www.aintitcool.com/node/54675

użytkownik usunięty
xanderc

hahaha film realistyczny? Najlepszy tekst "wilki sa msciwe" hahaha

użytkownik usunięty
mistique13

Zgadzam sie w 100%. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
mistique13

Ten film to nuda na maxa... nie wiem jak udało mi się to obejrzeć do końca...

ocenił(a) film na 9
bob_Lazar

plebsu na tym portalu co niemiara:]

ocenił(a) film na 3
mieszko_7

A kolega to co, szlachta?:)

ocenił(a) film na 10
mistique13

Na temat filmu nie będę dyskutować (bo "de gustibus...", mnie się podobał), natomiast zastanawiam się jak to jest z tymi wilkami. Tytuł filmu zdawałby się sugerować że chodzi o wilki szare takie jak są u nas, które faktycznie wyglądają inaczej niż te z filmu (stąd takie zapewne obruszenie filmwebowej gawiedzi). Tyle ze... w regionie północnej Kanady i Alaski występuje inny gatunek zwany wilkiem kanadyjskim - łac. Canis lupus occidentalis. I te już jak najbardziej wyglądają dość strasznie - wpiszcie sobie tę nazwę w google i przejdzcie na zdjęcia... Na niektórych zupełnie mutanty jak z bajki o złym wilku, szczególnie te ciemne/czarne. Dodam, ze jest to bodaj najwiekszy z gatunkow wilka a rekordzista ustrzelony wazyl 105 kg (!!!). Wiec nie chrzancie mi tu ze wilki byly za duze/za silne/ wygladaly inaczej niz widzieliscie w "Z kamerą wśród zwierząt" :)

ocenił(a) film na 5
froggerus

Wilk Kanadyjski to tak naprawdę wilk szary (to tylko podgatunek) jest nieco większy ale bez przesady... 105 kg to był rekord więc przeciętnie są dużo mniejsze.
Nie wiem co jest strasznego w ich wyglądzie ot wilki nie są jakieś zmutowane. Czarne osobniki u wilków zdarzają się wszędzie i nic w tym dziwnego.
Co do zachowań wilków w filmie - ja rozumiem że to nie film dokumentalny ale bez przesady z tekstami "jedyne zwierzęta które odczuwają chęć "zemsty". I ten pojedynek reszta watahy grzecznie się odsuwa bo główny bohater będzie się pojedynkował z alfa brawo ale w sumie też bym się odsunął jak koleś przy temp - kilkanaście stopni tapla się w rzece i wychodzi jakby kąpał się na basenie ja po 5 min byłym prawdopodobnie martwy więc rozumiem strach wilków. Co do filmu był średni czyli 5/10. I ten tekst o wyrzutku stada (omega oczywiście nie jest wyrzutkiem)
I proszę bez tych tekstów "wilczków w zoo" co za małe? za łagodne? wejdź do klatki to pewnie zmienisz zdanie no chyba ze zatłuczesz dorosłego wilka pięściami...