Przetrwanie

The Grey
2011
6,4 65 tys. ocen
6,4 10 1 65301
5,9 18 krytyków
Przetrwanie
powrót do forum filmu Przetrwanie

Po napisach znajduje się jeszcze jedna scena:)

ocenił(a) film na 10
hefko

Nie wnosi ona wiele do filmu.

ocenił(a) film na 7
Mountain

A jakże, te dwie sekundy dla kogoś kto obejrzał film dokładnie, mają znaczenie kluczowe.

ocenił(a) film na 10
italodrone

Spolier:

Wiadomo przecież, że Ottway i tak nie wyjdzie żywy z tej walki nawet jeśli zabiję Alfę. Ta scena utwierdziła nas tylko w przekonaniu, że i Ottway i wilk zginęli.

ocenił(a) film na 8
Mountain

Dlaczego masz taką pewność?

ocenił(a) film na 7
jaca1969

Dokładnie, ja mam inne zdanie na ten temat, ale to z pewnością kwestia interpretacji.

ocenił(a) film na 8
italodrone

Zgadza się - kluczem jest pewnie analiza tego czterowiersza

ocenił(a) film na 8
jaca1969

Ja jestem przekonany że Ottway przeżył, ale tak jak wspomina italodrone to kwestia raczej interpretacyjna, po prostu bardziej mi się podoba żeby przeżył. Co do końcowej sceny to nawiązuje ona bardzo do pierwszych minut filmu kiedy Ottway zabija wilka i ten jeszcze dyszy kiedy do niego podchodzi. Jeśli założyć, że podobieństwo ma dopowiedzieć wynik starcia to wychodzi na moje. W czterowierszu jednak jest mowa i śmierci i o życiu, więc na dwoje babka wróżyła - interpretacja. Dlatego mimo wad film jest świetny bo "czyta" się go jak dobrą poezję.

ocenił(a) film na 8
hefko

Być może o to właśnie chodziło, aby każdy " dojrzał " koniec, który mu bardziej odpowiada.

ocenił(a) film na 8
hefko

A jak dla mnie, to przeżył. Nie na darmo ciągnięty był wątek zegarka.

ocenił(a) film na 8
bob_i

Też jestem zdania, że przeżył. Jednak sam motyw zegarka mnie nie przekonuje, film pełen jest wątków które dają "światełko w tunelu" ale tylko po to żeby potem wzmocnić poczucie beznadziei.