Przez ciemne zwierciadło

A Scanner Darkly
2006
7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 23217
6,6 19 krytyków
Przez ciemne zwierciadło
powrót do forum filmu Przez ciemne zwierciadło

Niepowtarzalna animacja połączona ze świetnym scenariuszem dała wybuchową mieszaninę !! Znakomita obsada (chociaż to tylko głosy) okraszona świetnymi dialogami! Do tego klimat odrobinę podobny do Las Vegas Parano ... uczta kinomana :P 8,5 jak dla mnie !!

Adash

To nie tylko glosy... film zostal normalnie nakrecony jak kazdy inny... animacja to efekt postproduckuji... poprostu tak jakby na na szkicu poprawiani obraz kredkami...

R4Zi3L

No tak ale jeżeli został całkowicie przekształcony komputerowo ... a został to mamy animacje przecież :)

Adash

w sumie tak :P ale technicznie w innych animacjach aktorzy nie uzyczaja swojego ciala do ruchu postaci...

R4Zi3L

A wiesz jak tworzy się gry sportowe ? Np fifa... ruch znanych piłkarzy jest odwzorowywany później i przenoszony na platforme i tu najwidoczniej podobonie było.... tyle że w grach potrzebny jest engine i wogóle inna bajka ... to tak w odniesieniu do "ruchu postaci" :)

Adash

mieszasz motion-caption z rotoskopingiem

http://en.wikipedia.org/wiki/Rotoscoping

R4Zi3L

Przeczytałem. Faktycznie troche w tym racji lecz nie zmienia to faktu że to animacja ... (tyle że z użyciem ludzi a nie samej aparatury :)) Pozdrawiam !

Adash

Do tego to jest animacja 2D a nie 3D jak przy punktach na ciele :)

R4Zi3L

A wiesz że nie skapnałbym sie ze to 2D. 3D rozpoznaje się na mile... prawdziwym master of puppets jest dla mnie Bagiński jeżeli chodzi o te sprawy lecz i azjaci również nie odstają :)