Przez ciemne zwierciadło

A Scanner Darkly
2006
7,2 23 tys. ocen
7,2 10 1 23217
6,6 19 krytyków
Przez ciemne zwierciadło
powrót do forum filmu Przez ciemne zwierciadło

Jestem fanem tego autora, mam prawie wszystkie jego książki (może ktoś ma do sprzedania "Oko Sybilii" ten zbiór opowiadań w rozsadnej cenie??:P). Nie wszystkie jego ksiązki były udane - obok totalnych gniotów i kiczowatów opowiastek znajdują s jednak prawdziwe perełki jak Ubik czy właśnie " Przez Ciemnie Zwierciadło" (poza nimi podobał mi s jeszcze Dr Futurity, Oko na niebie oraz opowiadanie "Śniadanie o zmierzchu" oraz kilka innych). Filmy na podstawie jego twórczości jak dotychczas nie były wybitne ale kilka z nich dało s obejrzeć. Przez ciemne zwierciadło to jedna z lepszych książek Dicka mam nadzieję że jej sens nie zostanie wypaczony przez nieudaną ekranizację. Ciekawe, ciekawe..

ocenił(a) film na 9
ryllu

blade runner tez? ;)

dokup biografie a potem zacznij jeszcze raz czytac je wszystkie od poczatku:)

bootz

To że interesowały mnie ksiązki nie znaczy że interesuje mnie biografia autora. Wystarczą mi pobieżne informacje na jego temat (może kiedyś s zabiorę za życiorys). BR nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia - ani film ani ksiązka (Tobie mógł s podobać kwestia gustu, mnie nic do tego). Jest masa innych tytułów które chciałbym jeszcze przeczytac, więc na razie nie planuje ponownej lektury Dicka - no paza tymi opowiadaniami, kt jeszcze nie czytałem:)

ryllu

Jeżeli Blade Runner nie zrobił wrażenia. To ja nie wiem. Nie wyobrażam sobie aby kiedykolwiek powstała lepsza ekranizacja jakieś ksiażki Dicka niż BR. Cięęężko będzie wogóle zbliżyć sie do jego poziomu.
A najlepszy oczywiście jest Ubik :D