Film jest dobry i oddaje klimat książki , jednak jest stanowczo za krótki! Wątpię by ktoś, kto nie czytał pierwowzoru, mógł zrozumieć całą złożoność sytuacji i połapać się w relacjach między bohaterami. Jeszcze godzinka lub chociaż pół i byłaby to naprawdę świetna ekranizacja Dicka, ale w tej wersji to jak przeniesienie na ekran streszczenia świetnej książki, która jest doskonała, ale w całości.
W poniedziałek lecę do biblioteki :) Film bardzo mi się podobał, klimatyczny i ciekawie zrealizowany, gra aktorów na zadowalającym poziomie, jednak po obejrzeniu odczuwam jakiś niedosyt. Poza tym jedna rzecz nie daję mi spokoju: jak właściwie działa substancja a?? Czy jest to rodzaj extasy, amfo-pobudzacza czy też może jakiś psychodelik? Gdyby ktoś zadał mi takie pytanie tuż po seansie nie umiałbym na nie odpowiedzieć. Nie mogę się doczekać aż dorwę w swoje ręce książkę, ale czy znajdę tam odpowiedź? film 8/10
Polecam książkę gorąco! Większość dzieł Philipa K. Dicka to perełki, ale "Przez ciemne zwierciadło" wyróżnia się bardzo, jest bardziej mroczne i niepokojące. Czytałam grubo ponad pół roku temu i nie pamiętam, czy wszystkie kwestie dotyczące substancji A były tam dokładnie wyłożone. Ale sam zobaczysz, książka zawiera trzy razy więcej wątków i szczegółów, jest prawdziwym majstersztykiem - film okroił ją z wielu naprawdę ważnych zdarzeń, ze szkoda dla siebie.
Brawa dla Roberta Downeya Jr., jest po prostu kalką granej przez siebie postaci;)
pozdrawiam!
Mała zabawa w archeologa.
Faktycznie dosyć dużo wątków zostało pominiętych, pozmieniano też kolejność niektórych wątków, ale i tak jest to najlepiej wykonana ekranizacja książki P.K.Dick-a.