6,9 16  ocen
6,9 10 1 16
Przygoda dorożkarza
powrót do forum filmu Przygoda dorożkarza

Gdzie można obejrzeć tego klasyka macie jakieś namiary. Szukałem już chyba wszędzie.

wagabund

NIESTETY CHYBA NIGDZIE, film się nie zachował... PISZE CHYBA PONIEWAŻ CZĘSTO FILMY SIĘ ODNAJDUJĄ PO LATACH.

np.
1914 TAJEMNICA POKOJU NR 100
We wrześniu 2000 prawie kompletna (24 minuty z około 30) kopia filmu została odnaleziona w Amsterdamie. Jest to obecnie najstarszy zachowany polski film fabularny. Dlatego wszystkie starsze od tego nie znajdziesz.

lukasz78902

Ponawiam pytanie. Czy ma ktoś informacjie o tym czy przetrwała jakaś kopia tego filmu ?

lukasz78902

co ciekawe, są typy, które widziały ten film

Wookie_LG

no i co nadal o kopi nic nie wiadomo ?

lukasz78902

Wciąż nie natrafiono na kobię "Przygody dorożkarza", ale za to najstarszym zachowanym polskim filmem fabularnym jest "Pruska kultura" z 1908 roku odnaleziona w 2000 roku we Francuskim Archiwum Filmowym w Paryżu.

To niemiłe, że ktoś widział "Przygodę dorożkarza" i nie chce się podzielić kopią z innymi!

Lepaca_Set

Myślę, że kolega miał na myśli, że ktoś widział w latach 20-30 w kinie/archiwum. Są jeszcze takie osoby.

slasher518

Z pewnością ;P

ocenił(a) film na 10
wagabund

Witam wszystkich, od pierwszego komentarza minęło 14 lat. Znalazłem przygody dorożkarza na YouTube, obejrzałem całość i muszę stwierdzić , że opis fabuły nie zgadza się - albo ja nie widzę podobieństwa - z filmem. Główny bohater został potrącony przez dorożkę i poszedł po odszkodowanie do szefa firmy przewozowej. Po negocjacjach, zamiast odszkodowania dostał prace dorożkarza (poprzedni dorożkarz rzucił tym zawodem przez zbyt częste wypadki i późniejsze roszczenia). Pewnego dnia wiózł bogatego, a zarazem pijanego jegomościa i odprowadził go do drzwi - wydaje się - nielegalnego kasyna. Przypadkowo wygrał wielkie pieniądze i zaczynaja się jego przygody. Poprawił jakość życia i zalecał się do panny z bogatego domu, jednakże miłość wygrała i zaręczył się z panną Jadzią. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego seansu.