PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=816489}

Przypływ wiary

Breakthrough
2019
6,8 4,9 tys. ocen
6,8 10 1 4905
Przypływ wiary
powrót do forum filmu Przypływ wiary

zastanawia mnie zachowanie lekarza prowadzącego, który uchodził de facto za najlepszego w kraju. Przez cały film zachowuje się jak marionetka w rękach matki chłopca, a pod koniec, gdy matka nagle ni z gruszki ni z pietruszki każe mu odłączyć syna od respiratora, lekarz chowa potulnie ogon pod siebie, nic nie komentuje, tylko wydaje polecenie do personelu: "jutro rano go odłączamy". Trochę to mało wiarygodne.

Asianas_2

film jest oparty na faktach, trzeba by było sprawdzić 'jak bardzo' :)

Asianas_2

Jeśli dobrze zrozumiałem, gorączka rosła i lekarz nie widział innej szansy jak go odłączyć i zobaczyć, co się stanie (ostatnia nadzieja).

ocenił(a) film na 7
Asianas_2

wiadomo, że film wiele rzeczy upraszcza. Warto poszukać i poczytać więcej na ten temat.

sdms

Np. tu http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/breakthrough/ Są też wywiady na youtube z bohaterami ale nie bede wklejal, bo kazdy jest o tym samym i latwo je znaleźć.

ocenił(a) film na 7
miarara

Dokładnie, ale przecież tak ciężko jest użyć Google ;)

Inna sprawa, że ludzie zapominają, że nawet film oparty na faktach jest często dramatyzowany.

sdms

Zgadza sie :)

ocenił(a) film na 1
Asianas_2

ja oceniłem film 1/10 ty dales 4/10 troche wiecej a myslalem ze tylko ja nie lubie tego filmu ludzie pokazujcie holywood ze nke chcecie niskobudzetowych filmów i marnie oceniajcie tego typu filmy tylko wysokobudzetowe kino blokbusterowe typu avengers wojna bez granic

Rafal350a

Bełkot.

użytkownik usunięty
Rafal350a

Pseudo religijny prymitywny plytki i ten tluscioch

ocenił(a) film na 7
Rafal350a

Ocena adekwatna do poziomu wypowiedzi, która przypomina bardziej bełkotliwy słowotok. Obawiam się, że nie tylko w zakresie pisowni przejawiasz spore pokłady dyletanctwa.

ocenił(a) film na 5
Asianas_2

Lekarz myślał o tym samym. Przekazal fakty licząc na logikę matki. Sprawdzał jej reakcje, nakierowywal. Nie każdy lekarz to koniowal bufon,, tzn takich jest większość, ale im lepszy lekarz tym bardziej zdaje sobie sprawe ze swojej niewiedzy. Najgorsi lekarze myślą że są nieomylni i są bogami. Zazwyczaj otaczają się masą prawnikow. Połowa lekarzy prawie codziennie rozmawia z prawnikiem. Wracając do sedna, matka pomyślała logiczne zgodnie z lekarzem. Dała mu zgodę. Poza tym, on sam nie wiedział co robić, gdyż nie mial takiego przypadku. Jest tez taka zasada, że często należy słuchać ciała. Jeżeli cialo na coś reaguje źle, może znaczyc że tego nie potrzebuje. Gdyby lekarz sam wybudzil pacjenta, to ryzykowal że matka uzna go winnego pogorszeniu zdrowia. Wspommial na samym początku, że to niezbadane terytorium. Tutaj medycyna niewiele miała do gadania. Ogólnie medycyna jest nadal na kiepskim poziomie. PS film jest zbyt religijny, a ja jestem agnostykiem. W filmie pominięto temat, iż schłodzone cialo ma zwolnione reakcje, mniej potrzebuje tlenu. Zimna woda paradoksalnie mogła go uratować. Było już sporo takich przypadków, natomiast nie wiem czy podobne jeśli chodzi o czas utoniecia, a następnie prawie kompletna lub kompletna regeneracja