prezentuje się wyjątkowo nędznie. Jak ludzie mogli się 20 lat temu jarać taką szmirą? Linda biegający z kałachem po starej fabryce. No nie, żenada. Tylko obsada zasługuje na uznanie. Reszta to kino klasy C i gloryfikacja ubecji i MO. Dodać można jeszcze te łupie dialogi "P i e r d o l i s z, p i e r d o l i s z moją kobietę".
Gloryfikacja UB?
SB-ecy przedstawieni jako zgraja nieudaczników, alkoholików i debili, którzy nawet nie potrafią porządnej obserwacji przeprowadzić i posługiwać bronią. Część z nich przedstawiona jako mordercy i sadyści. Wszyscy gardzą wolną Polską.
To jest taki obraz transformacji i III RP za jaki prawica powinna wznosić Pasikowskiego pod niebiosa. Niszczenie akt, ubecka mafia, komuchy w komisjach, konszachty ze Stasi... czego chcieć więcej.
W pewien sposób masz rację. Jednak nie za bardzo wierzę, że taki był zamysł Pasikowskiego.
Człowieku, w 1992 roku to w Polsce mieli tylko stare kamery taśmowe, a o współczesnej technice to oni wszyscy śnili.
Panowie i panie :), w 92 roku to ja miałem 11 lat i jarałem się, że na taśmie VHS jest polski film, gdzie ktoś bluzga i strzela, ale TERAZ każdy kuma, że reżyser nie glorfikuje ( fajne słowo w tym aspekce ) UB, tamtego ustroju, czy maści cwaniaków milicyjnych, to raczej kolejny dowód, że tamta ekipa zmieniła szyld,dorobiła się interesami na początku lat 90-tych i nie przebierała w środkach, agenci z dawnego ustroju zapewne wiedli i wiodą do dziś spokojne życie w naszym kraju. Polska to taki kraj jak Janek Wiśniewski, wynieśli pijanego typa, jesteśmy takim krajem, jak ten Kaniewski inni decydują o naszym losie przy naszym całkowitym przyzwoleniu. To kolejny film o czymś z doskonałą muzyką. Kierownikiem był niejaki Sołtysik, kilka lat później ocenia filmy w TVP, a nastęnie w TVN-ie, to takie jestem ZA, a nawet PRZECIW :)
Dokładnie ub i sb to tłuki mięsne - nazywam się major Bień i mam stopień majora :) Pazura jest tym, który odcina się od tego syfu, ale otoczenie go "dusi" i w drugiej części, pęka!
Tak czy siak, film obrazuje, to zdziczenie narodu po 89, źle pojmowana wolność i śmierć frajerom, dlatego nikt nie może czuć się bezpiecznie.
Żadne zdziczenie, po prostu realia. A teraz to tak dużo lepiej , pomijając, że śmigamy nowymi wypas furkami i nosimy w kielni 100g komputer..?
Jakoś sobie nie przypominam, żeby 20 lat temu nauczyciel prowadził lekcję z kubłem na śmieci na głowie, dziewczyny robił loda ostentacyjnie pod ławką lub byle gnój rynsztokowo pojechał z każdym dorosłym, owszem patologia była ZAWSZE ale teraz jest "ciche przyzwolenie" są prawa dziecka :) skazany może zmieniać zeznania, policjant musi wypisać 10 mandatów za złe parkowanie i swoje na dziś zrobił i odcina kupony do 15 lat ( teraz 25! ) i potem firma ochroniarska albo sklep z bronią jak Marek Kondrat nomen omen ;) bo łysy ze Śódmieścia załatwi koncsję i to jest ten samograj :)
Wracając już do filmu, jestem w 100% pewny, że gdyby przenieść go w realia amerykańskie, byłby topowy za oceanem, taka Kobra czy Tango&Cash różniły się nakładem finansowym, bo gra aktorów była na tym samym poziomie, a nawet w nnaszych producjach chyba lepsza!
Gdyby go przenieść do USA, tylko Polonia wiedziałaby, o co chodzi. Prezydent Smoluch by pytał, czy to ci od polskich obozów śmierci.
"dziewczyny robił loda ostentacyjnie pod ławką" - kurczę, to coś mnie jednak w szkole ominęło :)
Widzisz, mało kto zauważa, że tak zwani nowi, jak Pazura, przestawienia są w "Psach" jako durnie i nawiedzeni. Ludźmi z krwi i kości natomiast esbecy. W drugiej części Pazura ma już inną rolę, ale ciągle jest lalusiem. Palenie papierów było ratowaniem ludzkich losów, a Chrześcijańska Unia Jedności pełna nic nierozumiejących baranów.