PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216244
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

prezentuje się wyjątkowo nędznie. Jak ludzie mogli się 20 lat temu jarać taką szmirą? Linda biegający z kałachem po starej fabryce. No nie, żenada. Tylko obsada zasługuje na uznanie. Reszta to kino klasy C i gloryfikacja ubecji i MO. Dodać można jeszcze te łupie dialogi "P i e r d o l i s z, p i e r d o l i s z moją kobietę".

fauzi

Właśnie!

yadin

Gloryfikacja UB?
SB-ecy przedstawieni jako zgraja nieudaczników, alkoholików i debili, którzy nawet nie potrafią porządnej obserwacji przeprowadzić i posługiwać bronią. Część z nich przedstawiona jako mordercy i sadyści. Wszyscy gardzą wolną Polską.
To jest taki obraz transformacji i III RP za jaki prawica powinna wznosić Pasikowskiego pod niebiosa. Niszczenie akt, ubecka mafia, komuchy w komisjach, konszachty ze Stasi... czego chcieć więcej.

Jegor

PiS itp, hahaha, kolego tu nie Onet

użytkownik usunięty
Jegor

W pewien sposób masz rację. Jednak nie za bardzo wierzę, że taki był zamysł Pasikowskiego.

ocenił(a) film na 10
yadin

...p ier doli sz durne farmazony...

Boomslang76

Nic nie mogę za wypłukane mózgi młodzieży.

użytkownik usunięty
yadin

Człowieku, w 1992 roku to w Polsce mieli tylko stare kamery taśmowe, a o współczesnej technice to oni wszyscy śnili.

użytkownik usunięty

Jemu pewnie chodzi o pomysł na film, a nie o technologię.

ocenił(a) film na 8
yadin

j.w.

ocenił(a) film na 8
yadin

co ty wiesz o zabijaniu?!

yadin

Panowie i panie :), w 92 roku to ja miałem 11 lat i jarałem się, że na taśmie VHS jest polski film, gdzie ktoś bluzga i strzela, ale TERAZ każdy kuma, że reżyser nie glorfikuje ( fajne słowo w tym aspekce ) UB, tamtego ustroju, czy maści cwaniaków milicyjnych, to raczej kolejny dowód, że tamta ekipa zmieniła szyld,dorobiła się interesami na początku lat 90-tych i nie przebierała w środkach, agenci z dawnego ustroju zapewne wiedli i wiodą do dziś spokojne życie w naszym kraju. Polska to taki kraj jak Janek Wiśniewski, wynieśli pijanego typa, jesteśmy takim krajem, jak ten Kaniewski inni decydują o naszym losie przy naszym całkowitym przyzwoleniu. To kolejny film o czymś z doskonałą muzyką. Kierownikiem był niejaki Sołtysik, kilka lat później ocenia filmy w TVP, a nastęnie w TVN-ie, to takie jestem ZA, a nawet PRZECIW :)

Dokładnie ub i sb to tłuki mięsne - nazywam się major Bień i mam stopień majora :) Pazura jest tym, który odcina się od tego syfu, ale otoczenie go "dusi" i w drugiej części, pęka!

Tak czy siak, film obrazuje, to zdziczenie narodu po 89, źle pojmowana wolność i śmierć frajerom, dlatego nikt nie może czuć się bezpiecznie.

elmo81

Żadne zdziczenie, po prostu realia. A teraz to tak dużo lepiej , pomijając, że śmigamy nowymi wypas furkami i nosimy w kielni 100g komputer..?

miszeeel

A w ogóle za dużo w politykę odpłynęliśmy...
Sam film (a właść. filmy) , są kozak i kropka!

miszeeel

Jakoś sobie nie przypominam, żeby 20 lat temu nauczyciel prowadził lekcję z kubłem na śmieci na głowie, dziewczyny robił loda ostentacyjnie pod ławką lub byle gnój rynsztokowo pojechał z każdym dorosłym, owszem patologia była ZAWSZE ale teraz jest "ciche przyzwolenie" są prawa dziecka :) skazany może zmieniać zeznania, policjant musi wypisać 10 mandatów za złe parkowanie i swoje na dziś zrobił i odcina kupony do 15 lat ( teraz 25! ) i potem firma ochroniarska albo sklep z bronią jak Marek Kondrat nomen omen ;) bo łysy ze Śódmieścia załatwi koncsję i to jest ten samograj :)

Wracając już do filmu, jestem w 100% pewny, że gdyby przenieść go w realia amerykańskie, byłby topowy za oceanem, taka Kobra czy Tango&Cash różniły się nakładem finansowym, bo gra aktorów była na tym samym poziomie, a nawet w nnaszych producjach chyba lepsza!

użytkownik usunięty
elmo81

Gdyby go przenieść do USA, tylko Polonia wiedziałaby, o co chodzi. Prezydent Smoluch by pytał, czy to ci od polskich obozów śmierci.

ocenił(a) film na 9
elmo81

"dziewczyny robił loda ostentacyjnie pod ławką" - kurczę, to coś mnie jednak w szkole ominęło :)

użytkownik usunięty
elmo81

Widzisz, mało kto zauważa, że tak zwani nowi, jak Pazura, przestawienia są w "Psach" jako durnie i nawiedzeni. Ludźmi z krwi i kości natomiast esbecy. W drugiej części Pazura ma już inną rolę, ale ciągle jest lalusiem. Palenie papierów było ratowaniem ludzkich losów, a Chrześcijańska Unia Jedności pełna nic nierozumiejących baranów.