PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1142}

Psy

1992
7,7 216 tys. ocen
7,7 10 1 216246
7,5 85 krytyków
Psy
powrót do forum filmu Psy

Uwazam, ze ten film powinien byc lektura dla liceum. Nie, nie zartuje. Ja tak naprawde mysle. Mozna by go troche okroic z wulgaryzmow, ale tak zeby nie zatracic sensu.
W "Psach" jest cała historia przełomu '89, prawda o narodzinach IIIRP. Film Pasikowskiego doskonale obrazuje tamta rzeczywistosc: pogarde oficerow SB dla Solidarnosci(scena z libacji kiedy wynosza "Janka") i reszty społeczenstwa(wspomnienia Dziadka), brutalna walke z opozycja (fragment kiedy Olo rozmawia z majorem Grossem w knajpie: Gorsze rzeczy sie robiło, co nie?), przywileje i nagrody za bezwzgledne tepienie "wywrotowcow" (Franc: no i zaczeli mnie zapraszac na rauty, polowania)
zastraszanie społeczenstwa (Franc: kompanie zwartych szeregow, troche piachu i duzo workow), tworzenie podwalin mafii (Gross: straci pan łacznika, towar i pieniadze; odkąd Stasi zniknelo z rynku oni sa jedyni; gosc z Moskwy przyjezdza zobaczyc fabryke), naduzycia władzy (Gross: Olo nie wierzy ze brałes łapowki; Sam w to niewierze!), pranie brudnych pieniedzy (Gross do Ola: sprzedasz mu los na loterie Trzy Słonie -Olo: a on ile wygra -Gross: sto milionow), koniunkturalizm i oportunizm byłych członkow PZPR(Franc: czasy sie zmieniaja, ale pan zawsze jest w komisjach), uniemozliwianie lustracji (Stopczyk: dzisiaj puszczamy z dymem cała nasza pieprzona przeszłosc), rozgrabianie majatku przez funkcjonariusz specsłuzb (Olo na wysypisku przegladajac akta pyta sie o ozdobny kielich: znalazło sie to? -Franc: Tak, w antykwariacie w Hamburgu).

Tyle napisałem z pamieci, ale jest tego wiecej. Warto rozwinac ten watek i powaznie zastanowic sie nad wpisaniem "Psow" na liste lektur, chocby uzupełniajacych. W dodatku film jest lzejszy do przełkniecia niz ksiazka. Szczegolnie dla licealisty.

To nie jest prowokacja. Prosze admina o nie usuwanie tego watku. Bardzo zalezy mi na poznaniu Waszych opinii. Zapraszam do dyskusji ;)

ocenił(a) film na 10
cytochrom

Aha, poza tym IMO to najlepszy polski film - zasłuzone 10/10

ocenił(a) film na 9
cytochrom

Właśnie z tego powodu, że pokazuje prawdę to na pewno to życzenie się nie spełni. Ciemne społeczeństwo łatwiej kontrolować, co aktualnie stara sie robić UE.

użytkownik usunięty
cytochrom

Bardzo zły pomysł !!! Zastanów się co zostaje w umyśle przeciętnego licealisty po obejrzeniu "Psów" ??? Uwielbienie dla przemocy i podziw dla bandyckiego stylu życia. Do zrozumienia o czym naprawdę jest ten film trzeba dorosnąć. PS. Ilu licealistów wie co to Stasi, ilu zna realia tamtych czasów ??? 5% ??? Po "reformach" edukacji, które spowodowały, że 90% absolwentów szkół tfuuj gimnazjalnych tfuuj kontynuuje naukę w szkołach maturalnych, poziom wiedzy przeciętnego maturzysty jest miażdzący.

ocenił(a) film na 10

"co zostaje w umyśle przeciętnego licealisty po obejrzeniu Psów - racja, młodziez tylko Teletubisie oglada. Seks, narkotyki i przemoc sa jej zupełnie obce ;)
"Ilu licealistów wie co to Stasi, ilu zna realia tamtych czasów ??? 5% ???" - własnie ten film ma im to przyblizyc. Trzeba cos zrobic zeby nie byli takimi matołami, a skoro sa matołami to trzeba do nich mowic ich jezykiem. Myslisz, ze dotrze do nich Pan Tadeusz, Balladyna czy Chłopi? Literatura to bardzo wysublimowany rodzaj sztuki, ktory nie jest dla wszystkich.

użytkownik usunięty
cytochrom

Mówię o tym, że do matołów należy docierać w bardzo profesjonalny, ostrożny i przemyślany sposób. Oglądanie "psów" zrobi z nich jeszcze większych matołów. Swoją drogą mam wielki szacunek dla ludzi decydujących się na pracę nauczycielską w gimnazjach bo moim zdaniem w tych szkołach powinni pracować strażnicy więzienni. Młodzież w tym wieku idiocieje poza granice możliwości /poza wąskim marginesem wyjątków/.

ocenił(a) film na 10

Lizard, ja napisałem liceum, a nie gimnazjum, i w dodatku miałem na mysli pełnoletnich uczniow, a nie pierwszakow.

"mam wielki szacunek dla ludzi decydujących się na pracę nauczycielską w gimnazjach" - ja rowniez ich podziwiam.

"Młodzież w tym wieku idiocieje poza granice możliwości" - jak to mowia Amerykanie: God Damn Right!!

"Oglądanie "psów" zrobi z nich jeszcze większych matołów" - tu sie nie zgadzam. W kazdej klasie jest kilku rozsadnych uczniow, z ktorych zdaniem licza sie pozostali. To w nich oraz w nauczycielach pokładam swoje nadzieje na zainteresowanie reszty. W filmie Pasikowskiego przecietny, młody widz dostrzeze przede wszystkim wulgaryzmy i brutalnosc, a nie bardzo wazna fabułe. I tu własnie pole do popisu mieliby nauczyciele i klasowe autorytety, aby przekierowac uwage pozostałych uczniow z formy na głebszy sens filmu. To oni powinni niesc kaganek oswiaty.

użytkownik usunięty
cytochrom

O przepraszam ! Przeoczyłem fakt iż piszesz o liceum. Jeśli chodzi o ten etap edukacji to zgadzam się z Tobą i wycofuję to co napisałem wcześniej.

ocenił(a) film na 10

Nie ma sprawy ;)
Szkoda tylko, ze tak mało osob zaangazowało sie w dyskusje. Coz, chyba uznali to jako prowokacje i nie potraktowali tego powaznie ;(

cytochrom

zgadzam sie, powinno wreszcie sie zaczac uczyc ludzi, ze bezpieka i pzpr-owska nomenklatura dzieki temu, ze w Polsce nie przeprowadzono lustracji i dekomunizacji dorobila sie pokaznego grosza a zwykly czlowiek tyra jak osiol

ocenił(a) film na 10
cytochrom

macie mój podpis ;)

użytkownik usunięty
cytochrom

Cytochrom zapomniałeś o jednym - w jaki sposób się zdobywało awanse, mianowicie przez małżeństwo z córką ministra :-) "Żeni się z Mileną Kurzepą córką ówczesnego ministra spraw wewnętrznych ZSSR, natychmiastowy awans..."

ocenił(a) film na 10

Własnie! Dzieki za sprostowanie :)

ocenił(a) film na 4
cytochrom

No cóż cywilizacja zemściła się na Polakach. Mogli dać supermenom z UB po kulce jak to zrobili u siebie Rumuni. A tak, Bank Światowy posłał UB-ków na studia z fundacji Fulbrighta i stworzył nową wierną sobie a nie narodowi polskiemu elitę. No cóż może źle odebrałem to dzieło ale wydawało mi się ,że za mocno gloryfikuje UB .Potomkowie "polskich bandytów" ,którzy nie wyszli z lasów po 1945 też mogą być groźni :) jak za mocno ich wku....isz. . (tak w klimacie filmu).