PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94311
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Komletna...

ocenił(a) film na 9

beznadzieja niewiem czym się ludzie zachwycają ani razu się nie jest w ogóle straszny a co dopiero trzymający w napięciu.

Abdul

a ja nie wiem...polecam "straszny film" zatem... od razu przeraża i nie trzba nadużywać wyobraźni.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

To jest klasyka, a "Straszny film" to jest jakiś badziewny, niesmaczny i nędzny odmóżdżacz... Co wynika z waszych wypowiedzi...

ocenił(a) film na 8
Abdul

Popieram. "Straszny film" powinien znaleźć się na Twoim poziomie odbioru filmu. A co do "Ptaków", to klasyka, która w dzisiejszych czasach już nie przeraża, ale pokazuje film który bez żadnych efektów specjalnych, potrafił przerazić miliony ówczesnych widzów.

ocenił(a) film na 3
Arda_mexx

sorry ale gdzie Ptaki mialy sens? niby czemu one atakowaly? :/

Boskigrom

no właśnie o to chodziło że nikt nie wiedział

Boskigrom

Szukasz sensu? Pomogę Ci:) A dokładniej dam wskazówkę: oglądnij, a raczej wysłuchaj dokładnie zwiastunu:) Przynajmniej do czasu aż wykład Hitchcocka przerywa Melanie. Ja osobiście nawet bez tego, co wiem po zwiastunie, uważam ten film za genialny. Może mnie on nie straszy, ale wywołuje pewne napięcie, taki dziwny przeszywający niepokój, którego niestety ciężko szukać we współczesnych filmach, a który tak lubię (znalazłam go w japońskim "Ringu"). Na mnie działa on o wiele lepiej (i dłużej, tzn. przez to film mi tkwi długo w pamięci) niż klasyczny stach. Ale każdy ma swoje zdanie i odczucia:) Pozdrawiam:D i nie zapomnij o zwiastunie!;)

Abdul

Może i "Ptaki" się zestarzały, ale wciąż pozostaną perełką dla koneserów tego rodzaju grozy na ekranie. Niedociągnięcia czy logika schodząca na manowce gdzie indziej mogłyby denerwować, ale tutaj dodają swego rodzaju smaczku... Znak tamtych czasów to właśnie takie naciąganie (vide ówczesne SF lub monster movies). Mam wrażenie, że dociekanie jak i dlaczego ptaki zaczęły wariować mija się z celem, tak jak nie obchodzi mnie np. to, czy Godzilla jest efektem eksperymentów z bronią biologiczną czy przybyszem z kosmosu ;)

albin_3

Ja żadnych niedociągnięć nie zauważyłem. Film ma wspaniały klimat i mimo uplywu lat nadal trzyma w napięciu. Jedyna - moim zdaniem - "dziwna" scena to ta, w której papóżki wiezione samochodem wychylają się na zakrętach. Lubię tą scene- jest śmieszna i dodaje smaczku temu genialnemu filmowi.

ocenił(a) film na 7
Abdul

piszę się "kompletna", abdulu, czyżby was tam w Iraku pisać nie uczyli ??

użytkownik usunięty
Abdul

Właśnie dlatego dzieli się filmy na dobre i złe,a nie mniej lub bardziej widowiskowe.Dziś efekty specjalne Ptaków wzbudzają śmiech,ale wartość filmu przecież pozostała,czego niektórzy jak widać nie zauważają.Za kilkadziesiąt lat wszyscy będą się śmiać z dzisiejszych ''cudów'' techniki i pozostanie gorycz,bo okaże się poza efektami specjalnymi nic tam nie ma.

Abdul

Pewnie "straszny film 4" cie zadowoli i to jest dopiero straszne.

ocenił(a) film na 7
Abdul

Widzę że jednak zmieniłeś/aś zdanie na temat tego filmu.