PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94311
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Uwielbiam Hitchcocka. Widziałem jak dotąd trzynaście jego filmów, dlatego też naprawdę zdziwiło mnie że jeden z jego najsłynniejszych filmów jest jednocześnie jednym z najgorszych. Nie widziałem wprawdzie całej filmografii mistrza, ale z tego co miałem okazję zobaczyć film "Ptaki" był zdecydowanie najsłabszy. Nie dość że nie miał tego klimatu, aury tajemniczości co choćby "Psychoza", "Okno na podwórze" albo "Zawrót głowy", to jeszcze na głównych sprawców całego zamieszania obrał sobie jakieś ptaszki. Na domiar złego zakończenie nic zupełnie nie wyjaśnia. Nadal nie wiem dlaczego te ptaki atakowały ludzi. Nudziło im się pewnie. Moja ocena: 5/10.

ShadowDrake

Mam identyczne odczucia, jeśli chodzi o ten film.

ocenił(a) film na 10
ShadowDrake

i ty śmiesz nazywać się fanem Hitcha skoro odbierasz ten film tak jednowymiarowo, aby docenić "ptaki" trzeba zagłębić się w freuda. hitchcocka od lat fascynowała ta postać i w wielu jego filmach można odnaleść odniesienia do niej. w tym filmie podobnie jak w "psychozie"
ptaki odgrywają symboliczną role (u freuda ptaki mają znaczenie falliczne), nie zamierzam teraz pisać długiego wywodu o tym filmie, mogę tylko zasugerować poszukanie ciekawych tekstów o hitchcocku i symbolicznym odczytywaniu filmów.

ocenił(a) film na 5
ShadowDrake

masz racje
Ptaki nawet nie mogą konkurować z np. psychozą