PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94309
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Ja jestem strachliwa, ale nic w tym filmie mnie nie przestraszyło - a do tej pory wydawało mi się,
że to zamysł każdego horroru. Nie ma nic do śmiechu, ale do bania też nie. Idę spokojnie spać,
nie bojąc się, że jakiś ptak wleci mi przez okno. A szkoda... bo powinien zrobić na mnie takie
wrażenie, żebym nie usnęła przez tydzień nasłuchując ptaków.

Ale bardzo przyjemnie się go ogląda.

użytkownik usunięty
cumartesi

to nie horror tylko dreszczowiec

Od zawsze Ptaki uchodzą za horror, także według portalu IMBD i Wikipedii, więc oceniam jako horror.

ocenił(a) film na 10
cumartesi

Mnie to bardziej przeraziło niż dzisiejsze "horrory" o zombie, dzieciach wyłażących ze sprzętu RTV czy krwiożerczych zabawkach. Na początku śmiałam się z mojej koleżanki, która po obejrzeniu "Ptaków" zaczęła bać się wszystkich ptaków, nawet gołębi (do dziś nie lubi tych stad na starych rynkach). Ale gdy też w końcu je obejrzałam, sama zaczęłam mieć lekką schizę. Taka wielkie stado ptaków, niczym czarna chmura na niebie, w dodatku w pochmurny dzień - widziałam coś takiego w drodze na dworzec, i aż się zatrzęsłam:) Film jest świetnie zrobiony i to złota klasyka, nawet jeśli wątpliwe jest, jakiego gatunku.

Embema

Film jest faktycznie dobry, ale bardziej się boję horrorów o zombie. Chociaż fakt faktem, gołębi i wron też nie lubię :). Mimo to, film mnie nie przestraszył.

ocenił(a) film na 9
cumartesi

Horror to film, w którym występują istoty pozaziemskie, nieznane, nie mające racji bytu w realnym świecie. Tutaj są ptaki. Rozumiesz różnicę?

Mastermika

Nie, chyba, że osoby z nożami czy piłami mechanicznymi też nie są realne. A wydawało mi się, że Teksanska masakra oparta jest na faktach.

Już napisałam, że dla filmweb to dreszczowiec - ale na innych stronach filmowych funkcjonuje jako horror i tak zresztą wcześniej go pojmowano.

ocenił(a) film na 8
cumartesi

Teksańska masakra nie jest filmem opartym na faktach,reżyser Tobe Hooper zainspirował się jedynie życiem i spaczoną psychiką teksańskiego seryjnego mordercy Eda Geina:)

ocenił(a) film na 7
Embema

Film zostawia ślady. Dzis gdy przelatywało stadko ptaków - to mignęło mi kilka kadrów z dzieła Hitchcocka. I to chwilowe zastanowienie - oraz myśl: "a gdyby..." :)

Troublesome

... to by mogły? ;D Mogłyby gdyby im coś odbiło, wtedy mamy słabe szanse z naturą ;)

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Zawsze jest jakaś piwnica i zapas jedzenia. ;)

Troublesome

Aż mi się zdarzenie z Markiem Wahlbergiem przypomniało ;)

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Dałem 6, ale nie pamiętam tego filmu. ;p Kojarzę tylko skoki z budynków na początku. Ale skoro Mark wybrał piwnice - to musi być dobry pomysł. ;D

Troublesome

Tez nie pamiętam, coś mi się zdaje że trawa mordowała (bez skojarzeń ;D) i krzaki, ogólnie natura... Yeah ;D

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Aaaa możliwe. Natura się wkurzyła jak w Ptakach. ;D Ale trawa ze skojarzeń też zabija https://www.youtube.com/watch?v=ZbsBj8NRufw ;p

Troublesome

To ja już wolę wkurzone ptaki ;D He he dobre dobre ;p

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Ten Hitchcock wcale taki genialny nie był - skoro wolisz ptaki. ;p (ja też :))

Troublesome

Ogólnie lubię to poczucie lęku, drobnego niepokoju po seansie ;) Najelpiej być samej w domu i niech tylko zatrzeszczy podłoga... ;]

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Ja również! Niestety coraz trudniej jest mi to osiągnąć. Ale jak się ogląda dobry film w środku nocy - to musi zadziałać! Problem w znalezieniu takiego dzieła. :D

Troublesome

O dokładnie. Byle tylko za długo nie stopniowali napięcia, bo zasnę zanim doczekam! ;D

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Lol. Ostatnio przydarza mi się to zbyt często, więc rozumiem ten ból czy raczej ulgę. ;D Bo ile można wypić tej kawy. ;p Czasami zamiatanie sufitu wzrokiem jest ciekawsze. ;p

Troublesome

Ha ha witaj w klubie ;D Czasem się uciekam do przełączania karty w wyszukiwarce i coś oglądam na necie. Załamka z takimi filmami ;p Jutro zamierzam podejść do Suspirii, podobno niezłe, polecano mi. Widziałeś?

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Najgorsze jest, że gdy odwracasz uwagę - to musi się wreszcie coś wydarzyć i trzeba cofać. ;p To ten filmo z 1977? Nie widziałem, ale podobno coś świetnego. Tak więc oboje polegamy na przypuszczeniach i opiniach innych. ;p

Troublesome

O właśnie, cofasz a tam nic takiego ;p Dokladnie ten sam. To co, masz ochotę obejrzeć? Możemy się umówić na quasi-randkę z suspirią, co ty na to ;D

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Hah, tego jeszcze nie próbowałem. To kiedy? :)

Troublesome

Ja tez nie! No, kiedy miałabyś ochotę na to ma się rozumieć ;)

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

No to jutro tzn. dziś. ;p Jakos późnym wieczorem. Zobaczymy co się stanie. :D

Troublesome

Umowa stoi. I takie podejście lubię ;D

Dobrej nocki :)

ocenił(a) film na 7
Poziomka_

Wzajemnie. ;)

ocenił(a) film na 8
cumartesi

Bo to nie horror tylko dreszczowiec :)