PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94311
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Ciesze się, że nadrobiłem ten film i obejrzałem kolejne wielkie dzieło wielkiego mistrza. Nie dziwie się już jak Ptaki mimo swojego wieku zarobiły tak wielką ocenę wśród widzów. Ponownie już Alfred Hitchcock położył duży nacisk na napięcie, które z każdą minutą filmu wzrasta(końcowa scena ucieczki rodziny Mitcha w głuchej ale jakże przerażającej ciszy to jest coś). I choć na wielu nie wywiera ono już takiego wrażenia jak 43 lata temu to dla mnie sam pomysł, fabuła, zrealizowanie to czyste mistrzostwo. Ptaki obok Psychozy (bo na razie tylko z tymi dwoma tytułami się zapoznałem) to nie zbity dowód na to, że twórczość Hitchcocka jest fenomenalna i muszę zapoznać się z nią głębiej. Jaki następny tytuł wezmę do ręki nie wiem, ale zrobię to na pewno. POLECAM 10/10

ocenił(a) film na 9
ultimate

Ja na razie również tylko "Psychoza" i "Ptaki". Oba filmy niezwykle genialne. Posiadają to, w czym Hitchcock jest bezapelacyjnie mistrzem - niesamowity nastrój przerażenia i niepewności. Niebawem muszę obejrzeć "Okno na podwórze" - według wielu najwybitniejszy film mistrza. Niesamowita reżyseria, niebywałe zdjęcia, klimat. Dziś takich mistrzów już nie ma. Niestety. 9/10

POZDRAWIAM !!!