PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1320}

Ptaki

The Birds
1963
7,5 94 tys. ocen
7,5 10 1 94311
7,5 63 krytyków
Ptaki
powrót do forum filmu Ptaki

Nie wiem czym się podniecacie. Podam przykład filmów starych ale na pewno dużo lepszych:
Sami swoi (itd.)
Szczęki
Edward nożycoręki
2001 - Odyseja kosmiczna
Obcy (seria)
Mistrz kierownicy ucieka

A więc na tle powyższych filmów ten jest beznadziejny!

Sądzę że gdyby nie nazwisko Alfred Hitchcock "Ptaki" miałby dużo gorszą ocenę...

- dramaturgii tyle co kot napłakał
- powolna akcja
- "akcja" to chyba nietrafione słowo
- za długi, przewijanie bardzo wskazane
- przypomina mi dzisiejsze filmy klasy C

Dziwi mnie że oceny współczesnych filmów z czasem spadają a starych utrzymują się w miejscu, tym bardziej jak "Ptaki" nie zasługuje na ocenę 8.
Może to i jest klasyka, tylko co sprawia że "bardzo dobra" ??

Ocena 3 lub 4. Dam 4 choć nie wykluczone że zmienie jeszcze.

Kacper_1984

Dodam jeszcze inne tytuły:

Jak rozpętałem II wojnę światową
Youngblood
Upadek
Terminator
Rambo
Rocky

A "Ptaki" obniżam do 3/10.

Kacper_1984

"przypomina mi dzisiejsze filmy klasy C"
? Wiesz kiedy to powstało? Scenografia jest bardzo dobra
"-dramaturgii tyle co kot napłakał
powolna akcja
"akcja" to chyba nietrafione słowo
-za długi, przewijanie bardzo wskazane"
Widać mamy inne gusta bo ja wolę, żeby powolutku rozwiązywano akcje, tak ciekawie :). Moim zdaniem film 7/10, ale zastanawiam się nad oczkiem w dół, a to za przewidywalność, film był za łatwy. Pozdrawiam kicek

kicek3

Tak, widze z którego jest roku. Dlatego porównuje z filmami ktorym stuknelo np. 30 lat na karku albo i wiecej.
Powolutku... no dobrze ale żeby chociaż coś się tam działo oprocz chowania sie i uciekania.
A tak nie moglem sie doczekac kiedy zobacze napis "The end".

ocenił(a) film na 6
Kacper_1984

do mnie też w ogóle nie trafił :<

był nudny, zachowanie tych wszystkich ludzi było irracjonalne od samego początku >_<

ale obejrzałam, bo to ,,klasyka'' i chciałam mieć o tym swoje wlasne zdanie.

ocenił(a) film na 6
Kacper_1984

do mnie też w ogóle nie trafił :<

był nudny, zachowanie tych wszystkich ludzi było irracjonalne od samego początku >_<

ale obejrzałam, bo to ,,klasyka'' i chciałam mieć o tym swoje wlasne zdanie.

Kacper_1984

Chłopie ty nie wiesz co ty gadasz.to jest klasyk jakich mało.Arcydzieło jeżeli chodzi o horrory, takiego klimaty nie ma u żadnego innego twórcy.Także radzę się zastanowić dwa razy zanim coś się napisze.
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Kacper_1984

Przerazaja mnie takie komentarze.... "powolna akcja"... Brak slow... Film ogladalem 3 razy i za kazdym razem oczu od ekranu nie moglem oderwac....Swoja droga nie wiem jak mozna uznac Edwarda Nozycorekiego za film stary w porownaniu z Ptakami, od ktorych jest prawie 30 lat mlodszy...

ocenił(a) film na 9
Kacper_1984

Te filmy to są zupełnie inne gatunki. Jak możesz powiedzieć, że np,,Sami swoi'' są lepsi, skoro to komedia? I po cholerę Ci dramaturgia, skoro to horror? Poza tym taki klimat trzeba lubić.

Kacper_1984

Ja też uważam ,że się film zestarzał,ale nie można go porównywac do komedii.Oglądałam ten film jak tylko "puściła" go Tv Polska.Wtedy porównalam go z innymi filmem Hitchcocka i jednak inne filmy wypadły wdlg mojego gustu lepiej.Chodzi mi o nastrół i napięcie.Był taki thriller ,gdzie głównym wątkiem była historia kaleki siedzącego przy oknie..obserwującego sąsiada. Nie pamiętam tytułu,ale to było coś z oknem.Wspomniany kaleka odkrył morderstwo.Tam rzeczywiści była akcja.Ptaki są wynoszone na piedestał jako klasyka horroru,a mnie się wydaje ,że to zwykła propaganda.

ocenił(a) film na 8
Kacper_1984

Ha ha ha, ale śmieszne!

ocenił(a) film na 3
Kacper_1984

Ja się zgadzam. Film jest okropny. Byłem niesamowicie rozczarowany, bo wsześniejsze filmy pana Hitchcocka bardzo lubię (Okno na Podwórze, Zawrót Głowy) albo wręcz uwielbiam (Psychoza). A ten? Nudny i irytujący. Jak tu ktoś już napisał, czeka się na napis ,,The End".