PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1039}
8,3 702 tys. ocen
8,3 10 1 702301
9,2 106 krytyków
Pulp Fiction
powrót do forum filmu Pulp Fiction

oczekuje szybkiej odpowiedzi na to pytanie!!!!!Mam 12 lat od dawna chcialem obejrzec ten film ale nie wiem czy jest dla mnie w miare odpowiedni...do przekleństw w filmach przywykłem bo oglądałem np.:chłopaki nie płaczą. dlatego chce wiedzieć tylko, czy ten film jest BAAAAAAAAARDZO brutalny i erotyczny?

mlody900

poczekaj z oberzeniem tego filmu .. szkoda by było gdyby brutalne sceny wybiły sie na pierwszy plan.albo niepokój oczekiwania na kolejny rozlew krwi który wydaje sie nieunikniony przesłonił inne wątki ..erotyczny? nie tym razem. kiedys ten film sam do ciebie przyjdzie:) 12 lat przezyles bez tego filmu, przezyjesz jeszcze i moment ..ale moze i tak juz spisz?

ocenił(a) film na 10
wpaskiikropki

A może niech oglądnie :) trzeba uczyć młodych od najmłodszych lat tego co dobre :D

Sagan

i co młody, obejrzałeś? ja tak i podobalo mi sie jak zawsze:)

wpaskiikropki

byłem wczoraj zmęczony i zwykle kiedy tak jest to nagrywam.....jeszcze nie oglądałem...

mlody900

yhm.. no napewno nie jest to niedzielny film rodzinny:)
a jakie masz zdanie na temat brutalności? np. czy uznajesz jej podział na uzadadnioną i nieuzasadnioną? w filmie spotkasz sie z oby dwiema ..i jeszcze dawką pewnych odchylen seksualnych (brr..). no zobaczymy ile poczekamy aby ten film dał ci sie obejrzec:) napisz wrazenia. jakby co to w innym gatunku ale polecam w czwartek obejrzenie bardzo dobrego filmu - 25.godzina (TV4 23:50) tez nie pozbawiony pewnych smaczków.. pozdrawiam.

wpaskiikropki

shalafi widze że wchodziłeś na moje ulubione:):):)

mlody900

zapomniałeś napisać o Siedem:):):):):)

mlody900

wstrzymaj sie z ogladaniem bo możesz go źle odebac i zepsuc sobie cała frajde (tym bardziej ,że masz wersje z TVP ,a może miec kiepskie tłumaczenie - nie wiem bo nie ryzykowałem ogadania) . Film jest bardzo fajny ale osobiście radze poczekac jeszcze pare lat - nie mówie tego złosliwie.Pewnego dnia przypomnisz sobie o nim i dorwiesz wersje ze świtnym tłumaczeniem ,a wtedy zaczniesz wpisywac na forum tony cytatów :-)
Pozdrawiam

maly_kornel

z tego co widzę to raczej radzicie mi poczekać...mam pomysł!
z racji że nagrałem go sobie na DVD i mam go na twardym dysku mojego (mojej rodziny ściślej mówiąc:)) sprzętu DVD zgram go sobie na płytkę i może jakoś mi sie przypomni że mam taki film na DVD:)))

Ale skoro uwarzacie że tłumaczenie na TVP1 jest kiczowate to sie wstrzymam ale se zgram na płytke żeby poprostu mieć:)

CO WY NA TO?

ocenił(a) film na 9
mlody900

W sumie możesz zobaczyć. Myślę, że zachwyt nad tym filmem nie jest zarezerwowany dla ludzi powyzej, powiedzmy 15 lat. Zależy co lubisz. Nie ma w filmie erotyzmu... Ten fragment z Willisem w którym w sumie nie ma nic pokazane. Pod tym względem jest spoko ;] Krew? No troche... zależy do czego porównywać.
Możesz jeszcze chwile poczekać, ale mozesz też zobaczyc i jak uznasz, że nie dla ciebie lub, że cie nie interesuje - wyłącz. Włącz za kilka lat.

ocenił(a) film na 10
mlody900

A ja bym na jego miejscu nie czekał. Widział Rocky'ego, Szklaną pułapkę i Desperado. W Pulp Fiction naprawdę nie ma więcej przemocy.

ocenił(a) film na 10
mlody900

Ja ten film po raz pierwszy oglądałem jak miałem 10 lat. Już wtedy mi się podobał. Tyle że ja zawsze oglądałem filmy "dla starszych". Rodzice pozwalali to oglądałem i nigdy nie miałem z tym żadnych problemów. (no może oprócz "Obcego" w 7 roku życia :P)
Według mnie spokojnie możesz oglądać a właściwie to ja bym ci radził to obejrzeć bo to przecież taki fajny film :P
I nie nastawiaj się na jakąś skrajną brutalność bo jest to film oparty bardziej na dialogach.

gieefbe

też fakt...rok temu oglądałem omena....omen to według mnie fenomen(alny:)) film ale sie AŻ tak bardzo nie przeraziłem:) ale w napięciu trzymał....Siedem:cud miód i orzeszki:)
obcego nie oglądałem aczkolwiek widziałem tylko scene "brzuszną" (obcy z brzucha:))
no to se chyba obejrze...jedynie tata nie pozwolił mi obejrzeć "milczenia owiec":)

mlody900

chyba tak musisz zrobic (obejrzec:) bo mu tu sobie gadu dadu a pulp fiction stygnie.. poza tym, nie daj boze, poczekasz pare lat a potem film cie zawiedzie.. (choc małe jest tego prawdopodobieństwo) tak wiec podziwiaj sztuke dialogów i napisz po jakie wrazenia:)
(p.s. obcy i milczenie owiec to pozycje obowiązkowe!)

ocenił(a) film na 8
wpaskiikropki

A ja bym poleciła Ci obejrzeć ten film... Skoro Cię do niego ciągnie to znaczy, że już do niego dorosłeś, chyba że nie czujesz się jeszcze gotowy, ale mogę powiedzieć, że film wcale nie jest bardziej brutalny niż niektóre wymienione, a skoro oglądałeś i zrobiły na Tobie wrażenie już tak dobre filmy, to znaczy że lubisz dobre kino i także "Pulp fiction" powinien przypaść Ci do gustu.
A w ogóle to ja oglądałam ten film po raz pierwszy w wieku lat jedenastu i byłam zachwycona. Wszystko zależy od rozwinięcia emocjonalnego ;)

użytkownik usunięty
mlody900

Kolego Młody.Czy na prawdę nie szkoda Ci młodych lat na smakowanie wszelkich brudów tego świata? Jeżeli teraz zabijesz swoją wrażliwość-co będzie z Twoją dorosłością? Co Cię będzie pociągać,jak już wszystko poznasz i oswoisz się z wszelkim plugastwem? Jakieś sado-reality?
Teraz jest czas na kształtowanie osobowości,zdobywanie wiedzy i rozbudzanie ideałów. Zajmij sie kinem historycznym,science-fiction.
Wszelki gnój tego świata i tak do Ciebie kiedyś dotrze-po co go szukać na siłę. Co na Twoje zainteresowania mówią rodzice?

ocenił(a) film na 10

Ja Pulp Fiction widziałem pierwszy raz w wieku gimnazjum i nie uważam, żeby zabiło to moją wrażliwość. Nie uważam też, żeby w filmie było zawarte wszelki gnój i plugastwo - co innego jakby wymowa filmu była w 100% poważna. Wszyscy rozpisują się o przemocy w tym filmie, podczas gdy pojawia się zaledwie w kilku scenach i niewiele jest epatowania (no chyba że przemoc=krew, co wg mnie jest błędnym założeniem). Młody wygląda na inteligentnego i potrafiącego odróżnić rzeczywistość od fikcji więc ja na jego miejscu bym nie czekał. Mimo to nie zamierzam go namawiać, to czy będzie PF oglądał, zależy tylko od niego, ewentualnie jego rodziców ;)

mlody900

oglądaj młody , nie ma w nim wcale dużo "brutalnej" brutalności, nie ma w nim scen seksu, co prawda producent oznaczył go "0d lat 15" ale myśle że to żadne przeciwwskazanie, im wcześniej go obejrzysz tym więcej razy w życiu go obejrzysz, ja oglądałem go po raz 96, setny raz mam zamiar zrobić to w kinie. pozdro i miłego seansu

Leon_B_Fink

Nie chodzi o brutalnośc , seks czy przeklaństwa - chodzi w wyłapanie wszystkich smaczków !! A czasem młody wiek na to nie pozwala , wiem bo sam tak miałem z niektórymi filmami.
Ogladałes siedem i podobał ci sie ale nie moge miec pewności ,że naprawde dostrzegłes geniusz tego filmu , aktorstwo ,zdjęcia itp. uznasz pewnie film za zaliczony ,a tak naprawde obejrzałes go tylko w połowie :-( Tylko tak przypuszczam , niczego nie stwiedzam bo kto wie - może akurat dostrzegłes każdy detal ;-)
Pulp Fiction to właściwie tylko gadanina ...no ale za to JAKA gadanina :-) Obejrzyj go jak chcesz , ale obiecaj Mi ,że wrócisz do niego kiedys - nawet jesli Cie teraz rozczaruje i zniesmaczy !! :-)

maly_kornel

no, no widze że temat sie rozwinał:):):)
to najdłuższa lista odpowiedzi w mojej karierze filmwebowej...ale do rzeczy,,,,,,chyba ten film jednak obejrze(przyznaje mojemu przedmówcy racje, bo ja sie na filmach tak dobrze nie znam, żeby zachwycać się zdjęciami bo sie na tym nie znam...dopiero sie ucze....ale biore pod uwagę rzeczy typu scenariusz czy charakteryzacja albo klimat (w siedem i w omenie go nie brakowało) no ale przyjdzie czas na wszystko na temat filmowych sekretów że tak sie wyraże:)

mlody900

Ok , ogladaj - czekam na twoja recenzje ;-) Jesli mozesz wpisz kilka najlepszych hasełek :-) jestem ciekawy tłumaczenia TVP1 :-)
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
maly_kornel

Z całym szacunkiem, ale ten film nie jest dla Ciebie Młody. I tak większości tekstów nie rozkminisz i nie ogarniesz retrospekcji, więc póki, co obejrzyj sobie "Auta" lub "Epokę lodowcową". Kiedyś jak już dorośniesz to nalejesz sobie szklankę whisky i odpalisz blanta. Później usiądziesz na skórzanym fotelu, zapodasz PF na zajebistym sprzęcie i pomyślisz sobie, że faktycznie ten skurwiel Endrju miał rację i warto było poczekać.

Endrju_6

Zgadzam się , sam oglądałem ten film w wieku właśnie gdzieś 12-13 lat ( naprawdę stare dzieje ;) , widziałem go wówczas milion razy i wiem , że mi się podobał , ale zgadza się , niby to taka banalna historia i opowiedziana w banalny sposób , ale wtedy nie umiałem poukładać tych historyjek. Po prostu do tego filmu trzeba dorosnąć , nie jest tak naprawdę brutalny , ale po prostu duża dawka przekleństw i śliskiego tematu narkotyków uplasował kiedyś ten film na 18 + ( i tak było też w kinie na Filmwebie jest zaniżona granica wiekowa do 15 lat). Możesz sobie obejrzeć , jeśli widziałeś już taki mroczny thriller jak siedem , który też jest od lat 18 to w Pulp Fiction nie znajdziesz takiej dozy przemocy jak np. właśnie w siedem. Jedyne co to możesz po prostu się nie połapać w tych DOROSŁYCH tematach no i w spoosbie opowiadania historii, no ja w tym wieku miałem z tym problem , ale co nie zmienia faktu , że film podobał mi się od zawsze i mam w domu nawet oryginalnie wydany scenariusz-skrypt ze wszystkimi dialogiami ;) po prsotu KULTOWY OBRAZ , ale dla dojrzałego widza.

mlody900

słuchaj kolego drogi ja w wieku bardzo młodym (ok.4-5) zobaczyłam tylko jedną scenę z "szczęk" Spielberga a była to odgryziona noga przez rekina i to tak mocno wpłynęło na moją psyche że bałam sie wchodzic przez jakiś czas do wanny, basenu, rzeki i itp ale juz z tego wyrosłam ale nadal mam mały lęk przed wodą (nie umiem pływać) i nie dotknę spływu ale dlaczego ? to jest po prostu zakorzenone w mojej psychice

a co Pulp fiction to nie wiem czy masz go obejrzeć pzdr :)

mesgerdigantka

Endrju wierze ci na słowo ale...z tymi bajkami to poczułem sie dotknięty (nie ukrywam lubię epokę) bo to była taka wywyższająca starszych nad młodszymi ironia...

mlody900

młody broń sie - endrju strasznie sie lansuje.. (choc trzeba mu przyznac ma gadane) peace. juz nie moge sie doczekac az napiszesz jak ci sie podobal pulp..:)

ocenił(a) film na 10
mlody900

Jezu, nad czym sie tu zastanawiać. Przecież przeciętny 12-latek jest w stanie zrozumieć ten film. Nie jest to przecież jakiś głęboki filozoficzny film. A nawet jak któregoś wątku nie zrozumiesz to co z tego. Zrozumiesz go za 2, 3 albo którym kolwiek razem (Bo nie wierzę że do niego nie wrócisz)
Brutalność? Phi, w porównaniu do Siedem to to jest dobranocka. A apropo "Siedem" to polecam "piłę". Chociaż zaraz pewnie zostane za to rozsmarowany przez forumowiczów to uważam że "piła" jest filmem wartym obejrzenia dla fana "siedem" (jeśli chodzi o poziom brutalności jest podobna)
Wracając do PF. Ludzie piszą że są w nim pokazane deprawujące zachowania (narkotyki itp.) ale po poziomie twoich wypowiedzi widać że nie jesteś taki głupi żeby pod wpływem jakiegokolwiek filmu zaraz lecieć palić zioło czy szprycować się jakimś guwnem. Myślę że to właśnie przesadna izolacja od tych tematów powoduję że na ulicy jest tylu narkomanów, złodziei i bandytów.

To tyle mojej nieskładnej odpowiedzi. OGLĄDAJ!

gieefbe

fakt narkotyki mnie nie intrygują, poruszają i nie interesują......a tak poza tym
"guwno" pisze sie przez "ó":)

użytkownik usunięty
mlody900

Ja mam 13 lat i widzialem ten film jakis miesiac temu. Radze ci obejrzyj go film jest zajebisty, faktycznie jest duzo przemocy i seksu, nie wiem jak ty, ale ja widzialem gorsze filmy wiec ten na mnie pod tym wzgledem nie zrobil wrazenia.

ocenił(a) film na 8

Hm, nie zgodzę się, że przeciętny dwunastolatek zrozumiałby ten film (mam 15 lat i podejrzewam, że większość moich rówieśników by do końca go nie zrozumiało, a przynajmniej nie doceniło). Nie zgadzam się też z tym, że wszystkie 12-latki muszą oglądać auta - niektórzy dojrzewają wolniej, niektórzy szybciej, wszystko zależy od osoby.
A w ogóle to mi też się "Epoka lodowcowa" podobała, a i znam wielu dorosłych ludzi, którzy obejrzeli ją z chęcią.

ocenił(a) film na 10
mlody900

tyle lat nauki a ja nie umiem gówno napisać. echhh ta cała edukacja :P
Ja też mam 15 lat, w sumie to w każdej klasie znajdzie się jakiś jełop który by nie zrozumiał. Ale myślę że założyciel tego tematu jest dojrzały jak na 12 latka (bo umie pisać?:P). Sam z resztą pamiętam jak miałem 12 lat i denerwowały mnie posty typu "film dla 12 latka"

ocenił(a) film na 10
mlody900

tyle lat nauki a ja nie umiem gówno napisać. echhh ta cała edukacja :P
Ja też mam 15 lat, w sumie to w każdej klasie znajdzie się jakiś jełop który by nie zrozumiał. Ale myślę że założyciel tego tematu jest dojrzały jak na 12 latka (bo umie pisać?:P). Sam z resztą pamiętam jak miałem 12 lat i denerwowały mnie posty typu "film dla 12 latka"

gieefbe

z całym szacunkiem gościu , ale jak się wozisz , że masz lat 15 i myślisz , że jest między tobą , 12 latkiem jakaś straszna różnica to się mylisz. Sam jesteś jeszcze dzieckiem , a próbujesz zapodawać wielce fachowe porady , wiem , że nie chcesz źle , ale weź troszkę ochłoń. A ten kto napisał , że PF jest duża dawka przemocy i seksu to chyba ma napierdolone pod sufitem i w ogóle nie oglądął PF.

ocenił(a) film na 10
Jan_Baptysta

Ja się nie wożę. przez te 3 lata zmieniłem się w 90% więc mi nie gadaj że nie ma róznicy między 12 a 15 latkiem. Że jestem jeszcze dzieckiem? Owszem jestem (w świetle prawa do 18 roku życia jeszcze będe). Może za kolejne 3 lata będe pisał jeszcze inaczej ale czy mam czekać do 40 zanim się zaczne wypowiadać?
Ja w te 3 lata bardzo wydoroślałem. Może przez następne 3 wydorośleję jeszcze bardziej ale wątpie w to. Ludzie dojrzewają w rużnym wieku, ja zaczołem w 12 roku życia i dojrzewam do dzisiaj. Więc nie mów mi że między 12 a 15 rokiem życia nie ma większej róznicy bo jest ogromna, przynajmniej u mnie.

ocenił(a) film na 9
gieefbe

W "Siedem" brutalność jest tylko częścią filmu, a nie jego osią wokół której wszystko się obraca - jak w "Pile". No i ten pierwszy jest lepszy. A o "Pile" już tyle razy się wypowiadałem..

Zdenio

A może zamiast pytać się czy film jest wart obejrzenia i czy nie jesteś za młody i siedzisz bez sensu na Filmwebie to poczytałbyś lektury szkolne i wogóle wziął się za naukę.Tutaj po prostu marnujesz czas.

sonet2

A ja mam 14 lat. Pulp fiction widziałam już kilkanaście razy i mi się podobał.
Chociaż oglądając go poraz pierwszy{6 klasa} stwierdziłam że jest beznadziejny, denny i kompletnie nie smieszny. Potem do niego wróciłam i mnie oczarowałl;]
W sumie to nie moge określić co mi się w nim podobało.
PF ma taki swój specyficzny klimat, genialne dialogi i poprostu przyukuwa do ekranu.
Oglądaj chłopie go jak najprędzej i opiniami ze za młody jesteś sie nie przejmuj;p
A epoke lodowcową też lubie;]

ocenił(a) film na 10
smelka_3

Ja chciałam obejrzeć (lat 13) na VHS (kaseta nagrana była pewnie 10 lat temu na jedynce), ale się zniechęciłam. Obejrzałam teraz (lat 14) w telewizji (też na jedynce) i stwierdziłam, że to arcydzieło :D Jeśli chodzi o 12 lat, to sama nie wiem. Byc może z tego co piszesz wnioskuję, że jesteś dojrzałym chłopcem i oglądałeś takie filmy, to chyba nie ma problemu :)

mlody900

no i co widziałeś? w kinie/tv/gdziekolwiek:) jakies wrazenia?

wpaskiikropki

widziałem.......:) Film był ogólnie zarąbisty. zgorszyła mnie jedynie scena w najlepszym(według mnie) etapie filmu (Złoty Zegarek). jest to scena ukarania Marsellusa przez Zeda i tego typa ze sklepu...wiecie o czym mówie...cała reszta jest zarąbista.a zwłaszcza tekst: Witaj Mały Człowieczku xD. ogółem: Film:9/10 cała reszta (muzyka, scenariusz itp.) 10/10 ogółem ... prawie 10/10 xD...dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

ocenił(a) film na 10
mlody900

Zed ukarał za coś Marsellusa? No nie... Przecież Zed's dead... A tak na marginesie, to ubawił mnie ten cały temat:D

ocenił(a) film na 10
Rafikii89

Mały człowieczku, cieszę się, że Ci się spodobał ;)

eyjafjallajokull

Cieszę sie ze cie ubawił ten temat... XD

ocenił(a) film na 7
mlody900

Ale mieliście problem.................;]

lucek92

Hehehhee 43 odpowiedzi ( w tym moje ) A było tylko jedno pytanie...Pozdro

ocenił(a) film na 10
mlody900

Jak widać, można znaleźć wsparcie w ludziach :D

mlody900

??????????????????????????????????????????????????????