Marzy mi się taki film z motywem niepełnosprawności. Skąd ta tendencja, że o osobach homoseksualnych można wszystko a osobach z niepełnosprawnością to nic? To bardzo boli, ten brak reprezentacji.
Z najnowszych filmów z motywem niepełnosprawności w roli głównej polecam "Światłoczułą". Ze starszych propozycji: "Teorię wszystkiego", "Moją lewą stopę", "Fortepian", "Rain Men", "Co gryzie Gilberta Greape", "Tajemniczy ogród", ect. Jest w czym wybierać!
światłoczułej zdecydowanie nie polecam. i chyba rainman a nie MEN. ehhh młodzież
to napisz adekwatny scenariusz i postaraj się go sprzedać. Poza tym, dlaczego skarżysz się na wątku o Queerach? Nic nie musi powstać kosztem czegoś ale z powodzeniem możne powstać obok czegoś.
Nie rozumiesz tego o czym mówię. Nie przeszkadzają mi filmy o Queer, boli mnie identyczny brak swobodnej reprezentacji wśród niepełnosprawności.
to zawalcz o to w co wierzysz a nie wypisuj swoje żale pod wątkiem o filmie o queerach . Ostatniego lata w Paryżu odbyła się Paralympiada i była znakomitą okazją aby zaprezentować światu możliwości ludzi z niepełnosprawnościami. Cudowne otwarcie tego wydarzenia zachwyciło świat a co z Polską w której ledwo się o tym mówiło. Widziałeś występ artysty Lucky Love który nie tylko jest osobą z niepełnosprawnością ale również queerem? Udostępniłeś na swoich mediach społecznościowych to wydarzenie? Mówisz o identycznej reprezentacji? To zobacz chociażby liste szeroko znanych , nagradzanych, wielkich filmów mówiących o niepełnosprawności i porównaj ją z listą filmów poruszających kwestie społeczności LGBT+... Jeśli chcesz o cos zabiegać to rob to tak, żeby nie umniejszać innym.
Nie chciałem nikogo zranić,pomyliłem słowo i nie pasuje tam słowo "identyczny", chodzi mi o to, że mam wrażenie że od 2018 zewsząd wszędzie się mówi o "tęczowych" a osobach wyłącznie posiadających jakąś niepełnosprawność nic.
może źle sobie dobierasz otoczenie, ze widzisz wszędzie jedno i to samo? Tak jak teraz chociażby, bo oto wszedłeś na stronę o queerach i szukasz tutaj tematu niepełnosprawności zamiast wspierać chociażby grupę G.F. Darwin która dla Towarzystwa Tłumaczy Języka Migowego Gest stworzyła kampanię reklamową by przełamywać bariery i stereotypy dotyczące osób z niepełnosprawnościami. Kampania jest dostępna na Fb i YT - widziałeś, udostępniałeś, zapisałeś się do jakiejś grupy wsparcia i działasz tam? Mnie, osobie która działam jak mogę na rzecz społeczności spod znaku tęczy, nawet do głowy by nie przyszło, żeby wejść na forum filmu "Nietykalni" i wypisywać, ze brakuje w nim reprezentacji LGBT+ za to wszędzie widzę niepełnosprawnych. Chcesz o cos walczyć to rob to z głową. Powodzenia.
Zgadzam się i też mnie to denerwuje. Po prostu temat lgbt jest tematem politycznym, który wzbudza określone emocje i nie ważne czy bezpośrednio Cię dotyczy czy nie, używając go można uzyskać określone wyniki czy to oglądalności, czy to wyborów politycznych itd. Po prostu ludzie romantyzują te tematy.
Irytuję mnie po prostu, że jedyne co jest ciągle powszechnie normalizowane w kinie to homoseksualizm. Nie mam nic do tego, niech będzie jak najwięcej motywów, ale np. zamiast kolejnego wątku homoseksualnego tym razem w osobie Ogrodnika i Żurawskiego jak np. w "Czarnych Stokrotkach" to można pokazać piękną miłość fizyczną dwojga heteroseksualnych niepełnosprawnych naturszczyków grających postacie z niepełnosprawnościami, np. dwoje osób z przepukliną pionowo - rdzeniową. Chciałbym aby te same tłumy walące na Czarne Protesty wspierały protesty odnośnie asystencji osobistej i zrobiły frekwencję podobną do Parady Równości.