PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=564694}
7,8 142 tys. ocen
7,8 10 1 141904
8,0 71 krytyków
Róża
powrót do forum filmu Róża

i pokazuje jakich mieliśmy kiedyś charakternych i twardych ludzi w Polsce. Prawdziwych bohaterów, którzy zginęli bo chcieli być wolni, najpierw walczyli za wolność, a potem do końca byli wierni swoim ideałom i przysiędze wojskowej. Nie zrzekli się potem jak wszyscy zdrajcy w Wojska Ludowego i cała banda UBeków swojej tożsamości i nie chcieli tych sku rwysynów radzieckich w Polsce. Tak wielu umarło na daremno, Polacy powinni robić takie dwa film rocznie niczym Żydzi o Holocauście i powinniśmy te filmy puszczać dzień w dzień aż ten naród by w końcu zrozumiał, że Polska od 45 roku nadal nie jest wolna, a Michnik, Urban i Walter to tylko spadkobiercy i kontynuatorzy UBeckiej drogi do zniszczenia Polski i Polaków, skłócenia ich, podzielenia i wyplenienia z nich naszej dawnej szlachetności, wiary i tradycji. Patrząc na to co się dzisiaj dzieje, stwierdzam, że w 90 % osiągnęli swój cel....

Film dla mnie 9/10 , fantastycznie zagrany, fantastycznie zrealizowany. Bardzo mocny w swoim wyraźnie niczym Przesłuchanie czy Nil tylko na inny sposób. Doskonałe kino !!!!
Jedyne czego mi zabrakło to szkoda, że nie było pod koniec we wspominkach Tadeusza rozwinięcia akcji w Powstaniu Warszawskim, bo Pan Wojciech w pierwszych zajawkach filmu miał takie sceny.

Wspaniały film i Dorociński jak zawsze bezbłędna charyzmatyczna kreacja.

ocenił(a) film na 9
paradisoperduto

Wiesz Wałęsa też był tym ''chosen one'' , a okazał się kapusiem SB. Po drugie, nie jestem osobą publiczną i nie muszę podawać mojego imienia nazwiska na forum. Poza tym, brat Michnika był sędzią Stalinowskim, katem i mordercą, który uciekł przed sprawiedliwością. Powiedz mi z czego Michnik, ten podły i kłamliwy Żyd Aron Szechter zbudował swoje imperium ? Albo Walter i Urban ? Z czego ? Nie zarabiali wtedy za komuny takich kokosów to skąd sobie wydawnictwo otworzył ? Masz obejrzyj sobie ten film, chociaż tą jedną część o od razu pojmiesz w jakim kraju żyjesz i, że dotychczas gówno wiedziałeś. Zapraszam - http://www.youtube.com/watch?v=ealG_CH-vnU i sam się zastanów człowieku jak Polska z tak żydo-UBeckim zbrodniczym rodowodem może być normalna dzisiaj skoro prawie nikogo nie spotkała za tamte czasy kara co ? A Nocna Zmiana i gruba kreska tylko uświadczyła ludzi w przekonaniu, że Wałęsa, Tusk, Mazowiecki i Pawlak to zwykłe ludzkie ścierwo, który pozwoliło się uwłaszczyć mordercom i zwyrodnialcom, a ty możesz sobie na nich teraz zapier dalać aż do zasranej śmierci i czuj się dobrze bo takiego chu ja mieszkasz w wolnym polskim kraju.

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

Zgadzam się z tobą w stu procentach, miejmy nadzieję że całe to ścierwo wymrze...

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

ręce opadają... tak jak mówiłem wcześniej, płaczące i jęczące niedorajdy. Według Was, każdy kto zbił kapitał w ciągu tych 20-lat jest Żydem albo Ubekiem. Nie liczy się ciężka praca, możliwości jakie dał nowy ustrój,kapitalizm, kredyty, nawet zawirowania gospodarcze lat 90- tych. Jak ktoś miał trochę oleju w głowie to to wykorzystał i wykorzystuje. Ale Wy słuchacie tylko niedorajdów Wam podobnych jak Walentynowicz, Gwiazda itd. Ludzi, którzy nic nigdy poza pyskowaniem nie potrafili, nic nie zbudowali, nie mieli nigdy żadnego pomysłu, za to krytykują wszystkich za wszystko. Wymierają w biedzie i to ich boli.
A co ma brat Michnika do niego samego? Czy Wy też chcielibyście odpowiadać za cudze czyny? Imperium Wyborczej było budowane latami, minęło już prawie pół wieku od pierwszego wydania, które miało 8 stron a środki pochodziły z Solidarności. Poczytajcie trochę historii ignoranci.
Nie mówię tu o Walterze, Urbanie czy Solorzu bo ich biografie są rzeczywiście niezaciekawe...
Nie mówię , że wszystko jest idealne, wk...ia mnie postawa rządzących PO, bogacenie się bogatych ich niskie podatki, obcinanie socjalu, obojętność i brak uregulowań ułatwiających prowadzenie działalności gospodarczej. Ale wyzywanie wszystkich od Zydów i /Ubeków nie buduje lepszej Polski.
zresztą po co ja się produkuję i tak Was nie przekonam. Aha i nie jestem Zydem, mój ojciec miał czerwoną legitymację, zapewne Wasi rodzice też, bo takie były czasy!!!, bohaterów pokroju Micgnika, Wałęsy. Gwiazdy, Walentynowicz było jak na lekarstwo...

ocenił(a) film na 9
paradisoperduto

HE, no to ZONK bo moi rodzice takowych nie mieli. Widać, że nie znasz innych realiów. Ciekawe czy u tatusia w firmie siedzisz ''niedorajdo'' . A poza tym to powiedz mi jedno. W takim USA fortuny ludzie budowali latami, taki majątek Kulczyka to może ktoś by w 100 lat uzbierał, a on go w ciągu 20 lat zrobił tak więc nie ośmieszaj się i nie wierz w jakiś czysty kapitalizm bo jest to technicznie niemożliwe zrobić takie pieniądze w tak krótkim czasie jak niektórych POlskich bizneSSmannów i w takiej jak to mówiłem polsze z żydo-bolszewicko UBeckim rodowodem gdzie mordowano ludzi szlachetnych i walczących o ten kraj by potem dostać wpie rdol od Żydów, którzy sami w czasie wojny mało co zrobili, a jeszcze Polakom, którzy narażali dla nich życie zrobili taką krzywdę bo Żyd idzie tam gdzie mu dobrze, ZSRR to był ich spokojny przyczółek, ateistyczna kraina, która wymagała bezkresnego posłuszeństwa i oddania dlatego Stalin ich wykorzystał do gnojenia Polaków i tyle. Nie obejrzałeś tego filmu co ci podesłałem, a jeśli go nie zrozumiałeś to jesteś niezły ciemniak, ale twoja broszka żyj w Matrixie nadal.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Typowa pisowska agresywna propagadna. Ktos Ci niezle pranie mozgu zrobil, wspolczuje bardzo. Chyba niewyleczalnie jestes nienawidzacy wszystkich i wszystko poza soba..

ocenił(a) film na 9
kozucha

Agresywną propagandę to zaczął robić Donald Duck już w 2006 roku kiedy nie mógł pogodzić się z przegraną w wyborach i UB w 45 robiąc z ludzi dobrych, prawych i bohaterskich najgorsze gówno i przestępców. Niestety trend żydo-bolszewicko UBeckiej propagandy wiecznie żywy, a taki pusty ptasi móżdżek jak twój jest tego najlepszym przykładem.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Agresywna propagande siejesz Ty i Twoi pisowscy poplecznicy. Szkoda klawiatury na Twoje wypociny.Zastanawiajace jest tylko to skad w Tobie tyle agresji, ale prawdopodobnie to wynik nieustajacego prania mozgu. Naprawde szczerze Ci wspolczuje, bo chyba nielatwo sie zyje doszukujac sie wszedzie teorii spiskowych i 'wrogow narodu'. Zyjemy w dwoch roznych swiatach..

ocenił(a) film na 9
kozucha

Biedaku, twój problem polega na tym, że jesteś cholernie na bakier z historią i nie interesujesz się zbytnio światem, który cię otacza to też bardzo łatwo było panom : Michnik, Walter, Urban i panom typu Tusk, Kwaśniewski, Miller czy Palikot zrobić ci pranie mózgu bez użycia siły to też nawet nie wiesz, że działasz dokładanie tak jak oni chcą, czyli jesteś zwykłym, przeciętnym pożytecznym idiotą, który ma tylko oddać głos na post-komuchów i pluć na wszystko co ma jakieś wartości jakie Polska i Polacy mieli zanim weszli tu Szwaby i Czerwoni i pozmieniali tak historię, że dzisiaj już nikt jej nie odkręci. Nie ma sensu z tobą dyskutować, najpierw idź się troszkę dokształć na temat Polski ( chociaż ) , a potem wróć bo z niedoedukowanym gówniarstwem nie mam ochoty dyskutować chociaż słowo ''dyskutować'' to też zbyt duże słowo jak na kogoś takiego jak ty.

ocenił(a) film na 10
Cobra_Choke

w pełni popieram wpis

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Widze,ze bardzo latwo przychodzi Ci wartosciowanie i ocenianie ludzi.Nie masz pojecia z kim masz do czynienia ale wysuwasz daleko idace wnioski,typowe dla pewnego srodowiska..Masz racje dalsza dyskusja nie ma sensu,bo kultury i obycia Ci brak.Argument gowniarstwa rozsmieszyl mnie wyjatkowo.Zycze powodzenia w dalszym sianiu nienawisci.Widocznie to Ci wychodzi najlepiej.

ocenił(a) film na 9
kozucha

Wybacz, ale wiem z kim mam do czynienia. Ze zwykłą nędzą umysłową i z niczym więcej. Naprawdę mówiłem ci już, dokształć się bardziej, a potem śmiej ze mną rozmawiać bo póki co masz straszne braki, a co gorsza swoją wiedzę czerpiesz maksymalnie z Wyborczej i TVNu, które właśnie porządnym ludziom, którzy mówią prawdę lub nazywają rzeczy po imieniu próbują uwłaczać jakąś nienawiścią czy fanatyzmem i wciskają ciemnotę takim wydmuszkom jak ty byś nadal był ciemny, byś był dobrym żołnierzem systemu i nienawidził wszystkiego co pro polskie i wartościowe. Byś łykał łatwo strawny plastyk i papkę medialną. Niestety obawiam się, że nie ma dla ciebie już ratunku bo to zbyt trudne dla ciebie ogarnąć ciężar prawdy. Prawdy, która leży w zwykłych książkach i filmach dokumentalnych, ale trzeba do nich sięgać, a nie grać tylko w głupie gry i oglądać głupie filmy.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

No to nareszcie przeszlismy do sedna sprawy,jestes tym kolejnym ktory ma monopol na 'jakas prawde' i pozjadal wszystkie rozumy swiata.No i oczywiscie przerost ego to Twoja cecha takze.To fantastyczne ze wydaje Ci sie ze mnie tak dobrze znasz.A ja nadal twierdze ze mam do czynienia z fanatyzmem w jego najgorszym wydaniu.Takiego fanatyzmu obawiam sie najbardziej. Ty zapewne swoja wiedze czerpiesz z Naszego Dziennika i temu podobnych szmatlawcow, ktore wyznaja ta sama 'prawde'.Zegnam i mam nadzieje ze nie bede miec juz watpliwej przyjemnosci..

ocenił(a) film na 9
kozucha

Wciąż poza nienawiścią i jadem nie masz nic mądrego do powiedzenia chociaż dałem ci szansę. Ale nic nie szkodzi bo miło jest wiedzieć, że miałem rację nędzarzu umysłowy. Ciao czerwona betoniarko.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Nie spinaj sie tak i wyluzuj.Obrazac to Ty umiesz wysmienicie zakompleksiony smieszny czlowieczku.

ocenił(a) film na 9
kozucha

Ahaha a ta nędza ciągle się produkuje :) wytrzyj klawiaturę synek bo pewnie cała pływa w twoim jadzie.

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

jesteś żenujący.próbujesz wywyższać się swoją wiedzą spędzając godziny na pisaniu postów na filmwebie i kłócąc się jak dziecko w piaskownicy.

Kliknąłem w pierwszy, lepszy temat dotyczący Róży. Pierwszych parę zdań odnosiło się do braku bohaterów w dzisiejszej Polsce na miarę głównego bohatera. Powiedz mi mądra głowo coś: czym dla Ciebie jest patriotyzm? Nieposzanowaniem innych nawet na głupim forum w internecie? Tylko za to, że jego poglądy nie zgadzają się z Twoimi? A propos manipulacji: Ty to niby zmanipulowany nie jesteś wszystkich obrzucając na lewo i prawo górą inwektyw i wyzywając od komuchów?
Powiem Ci tylko, że godne pożałowania jest, że komuś zarzucasz nienawiść i jad, a następnie go wyzywasz od nędzarzy umysłowych i czerwonych betoniarek. Na pewno jesteś bojownikiem za wolność i jesteś czysty jak łza, a kto nie z Tobą, ten przeciw Tobie :]

P.S. Osobiście jestem pasjonatem historii. Na pewno nie takim na forum, jak Ty, ale nie będę argumentował swojej wiedzy - no, tak jak Ty to robisz. Pamiętaj, że krowa która głośno ryczy, mało mleka daje. Najwięcej do powiedzenia mają ci frustraci, którymi tak pogardzasz (tak mniemam po Twoich wypowiedziach), a sam zachowujesz się jak oni.

Odpisałem po takim czasie, bo dzisiaj kliknąłem w temat i nie mogłem nie napisać słowa. Z takim "patriotyzmem" to wstyd się pokazywać. Zero poszanowania nawet w temacie pod takim filmem. W końcu piszą tu komuchy, szwaby itd, a patrioci muszą ich pojechać. To sposób na internetowe okazanie miłości do Ojczyzny.. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
michaltoreno

To nie jest kwestia innego zdania czy poglądu. Wiesz co może być takim poglądem np. ? Ktoś może wierzyć w Boga ktoś inny mieć to w dupie. Albo ktoś uważa, że różowy jest lepszy od białego itd.

Ale jeżeli nawet przez coś takiego jak internet od kogoś bije nędza umysłowa i pustka niczym bezkresna otchłań to przepraszam. Nie można stać wobec takiego czegoś obojętnie.

Ludzie dzisiaj nie mają bladego pojęcia o swoim państwie, o jego powojennej historii, której skutki nadal odczuwamy bo zło zasiane wtedy jeszcze się nie skończyło. I nie skończy póki ludzie nie obudzą się z fikcji w której żyją i nie zaczną nazywać rzeczy po imieniu, że to syjonistyczne żydostwo zniszczyło ten kraj, Polaków i nasze wartości.

Albo to rozumiesz i wiesz o tym, albo też żyjesz sobie smacznie w matrixie.

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

Właśnie widzę, jakie masz wartości. Już pomijając, że gdyby nie żydowskie i niemieckie mieszczaństwo przez wieki to akurat polska gospodarka mogłaby być w dupie. Co nie znaczy, że po wojnie nie była, ani nie znaczy, że kocham Żydów. Poza tym rzygać się chce, jak ktoś pisze setny raz, że Tusk to Szwab, bo jego dziadek był wcielony do Wehrmachtu, albo inne pierdoły. Też ani go popieram, ani potępiam, ale taką klasyfikacją do równowagi w społeczeństwie się nie dojdzie. Ale mniejsza o to.

Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie. Ja mam poglądy liberalno-konserwatywne, choć wg wielu oczywiście to nie ma prawa istnienia. Nie mniej popieram kozuchę, czy jak mu tam, w obawie przed wzrostem propagandy Kaczyńskiego i innych świrów. Doskonale wiem, jaki wpływ wywierają politycy na zwykłych ludzi, co z myślenia robią "dzieła" typu dziennik Fakt lub Gazeta Polska (dla niby to bardziej wymagających czytelników), bo obserwowałem niejednokrotnie zachowania tych ludzi. Interesuję się też psychologią i w niesmak bywa, kiedy np. taki Kaczyński oskarża Tuska o jakieś zabiegi socjotechniczne, a eksperci wyliczyli, że sam ich używał najwięcej.

Do czego dążę? Do tego, żebyś łagodniej uświadamiał ludzi, niż na siłę. Niektórzy po prostu nie mają przyjemności lub nie poczuwają się do obowiązku popierania swojego toku rozumowania i pojmowania rzeczywistości. Co nie znaczy, że już są debilami, idiotami, ciotami, komuchami albo parchami.

Jeśli nie będziemy się szanować to w końcu pozabijamy się z nienawiści. Wszystko leży u podstaw. Patriotyzmem i dziedzictwem musimy się dzielić, a nie rezerwować go dla białych, a czerwonych już od niego odpychać. Flaga jest dwukolorowa, a to akurat była niewymagająca mega intelektu gra słów. Jeżeli ktoś uważa, że odprowadza podatki i pracuje dla polskiej gospodarki oraz na swój patriotyzm, to idiotyzmem jest zjechanie go od debili i ciemnot, bo u nas podatki wysokie. Swoją drogą nie mamy najwyższych na świecie.

Sorry za rozpisanie. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
michaltoreno

Tak masz rację. Tylko, że jak to ująłeś ludzie typu

''Niektórzy po prostu nie mają przyjemności lub nie poczuwają się do obowiązku popierania swojego toku rozumowania i pojmowania rzeczywistości. Co nie znaczy, że już są debilami, idiotami, ciotami, komuchami albo parchami.''

Tylko czemu tego typu ludzie nazywają ludzi wychodzących poza sztywne przyjęte ramy i poprawność polityczną : faszystami, psycholami, maniakami teorii spiskowych gdzie wszystko można łatwo sprawdzić.

Ja mam szacunek do ludzi, ale niech ktoś także okaże szacunek mi, albo niech chociaż spróbuje posłuchać tego co mam do powiedzenia, a nie z góry wyzywa, wyszydza, a nie pomyśli sam za grosz.

Tylko tyle. Ja także pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Ty nie wychodzisz za sztywne ramy pojęciowe, nie myślisz samodzielnie. Dokładnie tak samo jak przysłowiowe lemingi, powtarzasz pewien zestaw sloganów, haseł, schematów. Niewiele zastanawiając się nad ich treścią i zasadnością. Mylisz samodzielne myślenie z byciem na bakier z mainstreamem.

Rozumienie historii to nie jest prosta sprawa, wręcz przeciwnie - to sprawa niesłychanie złożona. Np. cóż z tego, że np. - wymyślam dane - Żydzi stanowili 90% we władzach jakiegoś wysokiego komunistycznego organu, kiedy np. - nadal wymyślam - bliższe zbadania sprawy uświadamia nam, że władze tego organu liczyły 10 osób. Czy 9 Żydów ma naznaczać wielomilionową społeczność? To byłby rzecz jasna absurd. Jednak tacy jak Ty będą twierdzić, że historią się interesują, a zarazem można ich czarować jakąś tajemną nadreprezentacją Żydów w organach komunistycznych, bo jaka była jej skala, jak to się przekładało na liczby bezwzględne, jaki to był odsetek społeczności żydowskiej, jaka była genealogia udziału Żydów w ruchu komunistycznym, to już - rzecz jasna - nieistotne. Mamy wroga! Jest na kogo zrzucić klęskę Polski! Wspomniałem o genealogii. Żeby ją poznać dobrze by było wiedzieć i o tym, jak osławiona tolerancja IRP zaczęła podupadać wraz z podupadaniem państwa, dobrze by było dowiedzieć się czegoś o tzw. Żydowskim Oświeceniu i jak ruch ten od idei asymilacyjnych (bo ogólnie chodziło o pewne wyzwolenie z żydowskich tradycji) przeszedł z czasem w idę budowania nowej żydowskiej tożsamości. Wiedzieć, że ci Żydzi co poszli w komunizm stawali się często wrogami własnych społeczności, a nawet rodzin. To nie były proste sprawy. No, ale po co to wiedzieć, nie? Lepiej, żeby wszystko było czarno białe, w odwrotną stronę, niż mainstreamowe, politycznie poprawne tezy. Wówczas z pewnością uzyskuje się miano "myślącego samodzielnie". Na pewno jednak nie wśród ludzi rzeczywiście samodzielnie myślących.

Jak chcesz coś odkłamywać, to musisz być gotów przyznać przed samym sobą i innymi, że świat jest szary, a nie czarno-biały. Polacy to nie jest naród święty. Metodą odkłamywania antypolskiej propagandy nie jest udawanie, że nie istnieją mniej chlubne, czy dyskusyjne karty, lecz ustawianie rzeczy w odpowiednich kontekstach i proporcjach. Np. nasz osławiony antysemityzm przedwojenny był wówczas powszechny na świecie, teorie rasowe, eugenika i tego typu pomysły cieszyły się dużym zainteresowaniem, nie tylko w Europie. Żeby wspomnieć chociażby stosunek wielu państw do własnych kolonii, czy pogarda jaką wobec Japończyków przejawiało wielu Brytyjczyków czy Amerykanów (dopiero jak dostali srogiego łupnia, to się wyleczyli ze stwierdzeń, że Japończycy to się właściwie do niczego nie nadają). To już jest ustawianie tematu w pewnym kontekście. Jednym z dziesiątek, jakie są tu istotne. Żeby sobie wyrobić w miarę dobre zdanie na ten temat, trzeba by przeczytać kilkadziesiąt książek zarówno bezpośrednio jemu poświęconych, jak i dla nabycia tła.

Dopiero to jest jakaś wiedza historyczna. Nadal utrzymujesz, że ją posiadasz?

ocenił(a) film na 9
Lost_in_space

Cały aparat w powojennej Polsce był żydowski. Nie musiało być tam 99 % żydów. Wystarczyło, że najbardziej gorliwymi katami narodu polskiego byli żydzi pod polskimi imionami i nazwiskami. To są fakty historyczne, ale fakty także niepoprawnie politycznie dlatego jest embargo na nazywanie rzeczy po imieniu. Bo przecież jak to ? Takie bidulki i ofiary Niemców to także zwyrodniali mordercy i piewcy Stalina. A najczęściej także kolaboranci hitlerowscy. Do 89 roku zasiadali w Polskim rządzie i tworzyli to państwo. Po upadku muru zamiast odebrać Ubekom emerytury i odsunąć ich rodziny, a najczęściej rodziny później z SBecji od sektorów publicznych typu banki, media czy rząd to Wałęsa ze stalinowskim Żydem Mazowieckim zrobili grubą kreskę i ochronili to całe towarzystwo. Cała Europa zrobiła dekomunizację, odżydziła się. Jedynie my tego nie zrobiliśmy. I są tego efekty. Państwo do góry nogami od 45 roku, korupcja, ochrona bandytów bo prawo było stworzone tutaj przez bandytów dla ochrony bandytów. Dzisiaj lewcatwo wyzywa zwykłych Polaków idących z flagą polską od faszystów tak jak kiedyś Żydostwo każdego jednego AKowca lub sympatyka wolnej Polski. Nie kompromituj się znawco historyczny, lepiej przyznaj, że w dupie byłeś i gówno widziałeś. Piewco zakłamanej ideologii i propagandy szczęście made in SLD lub PO czy Palikot.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Człowieku, przestań czytywać bzdury, zacznij czytać poważne książki historyczne (a nie ideologiczne), sięgnij nie tylko do książek faktu, ale też do prasy, też do literatury różnych czasów, poczytaj teksty "drugiej strony" (tam gdzie jakąś wyznaczasz), poznaj też jej zdanie, nabądź w ten sposób jakiejś subtelności, zrozumienia, że nie wszystko jest takie proste na jakie wygląda, nie wszystko jednoznaczne, nie wszystko czarno-białe. Dobrze Ci to zrobi. Ty się nie interesujesz historią, Ty się interesujesz teorią spisku.

I nie mówię tego jako człowiek, który pierwszy będzie krzyczeć, że Polacy to naród antysemitów, żydożerców, że jesteśmy gorsi od Hitlera, nic nie umiemy sami zrobić itp. To są brednie. Podobnie jak niedorzeczne są sądy, które z Żydów czynią wyłącznie ofiary, jakby ten lud był uświęcony przez prześladowania jakiego go spotkały i krystalicznie czysty. Ani jedno, ani drugie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Tak samo jak nic z rzeczywistością nie ma wspólnego teza o świętych i wyłącznie bohaterskich Polakach oraz spisku żydowskim, który doprowadził Polskę do upadku.

Żydów się łatwo obwinia o spiski i wszelkie zło, ponieważ jest to lud, który niełatwo się asymiluje, ba - w swoich bardziej tradycyjnych społecznościach, nie chce mieć nic wspólnego z gojami, a wręcz uważa ich za nieczystych. Jednocześnie to nie tradycyjni Żydzi zostawali komunistami. Przeciwnie - zostawali nimi ci, którzy sprzeciwiali się tradycji, a dalej - własnym społecznościom, a nawet rodzinie. To była też tragedia Żydów.

ocenił(a) film na 9
Lost_in_space

Zobacz jak wygląda to państwo. To nie jest spisek. To jest prawda. Tak jak żyją Polacy 70 lat prawie po wojnie. Naród ciągle skłócany przez Michnika i TVN, ciągle opluwane wartości, ciągłe tematy tabu. O Polakach ciągle się pisze jakieś bzdury. Temat UBeckich zbrodniarzy niepoprawny politycznie. Z Wałęsy i Krzywonos robi się bohaterów, a Gwiazdę i śp. Walentynowicz opluwa. Polacy to tani wyrobnicy zachodnich firm, a Polska to tani rynek zbytu. Człowiek, który ciężko pracuje nie potrafi się sam utrzymać, gdzie na zachodzie robiąc tą samą fuchę i pracując mniej zarabia 4 x tyle. A robi to samo. I też ma taki sam żołądek. O czym ty do mnie mówisz. Nazywaj rzeczy po imieniu. TO NIE SĄ SPISKI TYLKO FAKTY !!!! Obejrzyj Nocną Zmianę, Odkryć Prawdę. Ludzie boją się nazywać rzeczy po imieniu i to jest nasza największa tragedia. Jaki antysemityzm w Polsce ? Zobacz co jest we Francji. Tam dopiero ich kochają, ale najważniejsze to to, że Polak to zły żydożerca i morderca i złodziej i pijak i kolaborant. Takie są fakty, którymi się karmi dzieci w szkołach podprogowo. Dzieci nie wiedzą kim był Nil i Pilecki. Co to było NKWD. Nic nie wiedzą bo na tym polega jak ty to mówisz między innymi spisek. Polacy mają żyć cały czas w ciemnocie i zapier dalać na czerwonych żydowskich jaśnie panów z UBeckimi i SBeckimi korzeniami.

ocenił(a) film na 7
Cobra_Choke

Nie twierdzę, że Polska nie ma problemów i że przynajmniej część z tego co opisujesz nie zachodzi. Twierdzę, że stawiasz fałszywe diagnozy odnośnie przyczyn, polegające na uprzedzeniach, nieuprawnionych uogólnieniach i na "głębszy niezrozumieniu" wielu procesów. Potrzebujesz i doszukujesz się łatwych przyczyn i łatwych rozwiązań. Świat tak nie działa, tak nie wygląda i w ten sposób nie da się go naprawić (co najwyżej da się go w ten sposób zepsuć w drugą stronę). Tyle.

ocenił(a) film na 9
Lost_in_space

Bo tak naprawdę to jest wszystko proste tylko wystarczy otworzyć oczy i wyciągnąć wnioski. To naprawdę wszystko leży na tacy i nie ma tu nic do rzeczy, że świat jest szary, a nie czarny lub biały. Tu jest czarno na białym : zdrada Polski, ochrona bandytów, wyprzedania majątku narodowego, wzbogacenie się komunistycznych elit kosztem zwykłego obywatela. Tam jest wszystko. Nie ma też tu żadnych uprzedzeń bo trudno jest mówić o winach Żydów, a jednocześnie nie chcąc być zaszufladkowany jako antysemita, którym zapewniam cię naprawdę nie jestem. Po prostu widzę świat taki jaki jest w jego wszystkich barwach i nazywam rzeczy i ludzi po imieniu.

Cobra_Choke

Tusk przegrał dwa razy w 2005 r . kretynie.

ocenił(a) film na 9
mac_brok

No i co z tego debilu bez szkoły ? Jak teraz siedzi już 5 czy 6 rok i wali w chu ja nad niebiosa. I sra na ciebie także tylko, że ty myślisz, że pada deszcz.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

W USA mówisz , latami. Poczytaj sonie o niejakim Marcu Zuckerbergu ( Facebook), który w kilka miesięcy stał się miliarderem. Nie miał nic wspólnego z Ubecją ale niestety dla Ciebie chyba jest Żydem.
Zajrzyj sobie do listy 100 najbogatszych ludzi w Polsce i powiedz mi że wszyscy ukradli swój majątek, hm? Nie pracuje w żadnej firmie mojego ojca bo on takiej nigdy nie miał. Stalin do gnojenia Polaków wykorzystał przede wszystkim Polaków a dopiero w następnej kolejności Żydów. Co do filmu to obejrzałem go już dawno ale rzeczywiście nie zrozumiałem i dawno zapomniałem. Faktem jest , że się nie rozliczyliśmy, nie ukaraliśmy zbrodniarzy z drugiej wojny światowej i prl-u. Ale robić to tak jak chciałby pan Macierewicz i inni jemu podobni jest niedopuszczalne. Chce karać komuchów za zbrodnie i zwyczajne świństwa a jednocześnie daje im wiarę ( ha! uważa to za świętość, wyrocznię) dokumentom przez nich tworzonym i zgromadzonym w IPN-ie... Niezależnie co zrobiłeś, ile odsiedziałeś, ile książek napisałeś, jeśli jakiś obszczymur sporządził na Ciebie notatkę, protokół lub zwyczajnie cię obsmarował jesteś skończony. Nie liczy się całe Twoje życie, reputacja na które ciężko pracowałeś. To zrobił Macierewicz w latach 90-tych, to zrobił Wildstein wykradając listę z IPN

ocenił(a) film na 9
paradisoperduto

Marc Zuckerberg jest Żydem, ale w jego przypadku ma się to nijak jak do polskiej rzeczywistości bo chłopak po prostu trafił w masówkę. To jest zrozumiałe. Ale niezrozumiałe jest jak ktoś kto nie zarabiał wielkich pensji w PRLU dzisiaj ma ziemię, zakłady i majątek szacowany na kilkaset miliardów złotych. Ja wiem, że ludzi majętnych i uczciwych w Polsce nie brakuje, ale oni nie mają takich skrajnych fortun jak ta cała post SBecka śmietanka, która przejęła majątek narodowy za darmo. I co chciał Macierewicz ? Rozliczyć komuchów jak cała cywilizowana Europa ? To już w Czechach żyje się normalniej i przyjemniej niż tutaj, bo tam Havel zrobił to co miał zrobić SBek Bolek Wałęsa. A do gnojenia Polaków to Stalin brał Żydów, masz przeczytaj to sobie : http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_71.html wybitnego profesora i nie wciskaj mi ciemnoty. Nie kumam cię, z jednej strony potępiasz PRL, a z drugiej jedziesz po ludziach, którzy oddani wartościom patriotycznym i polskim chcieli by Polacy po komunie wreszcie zaczęli żyć normalnie. Zaprzeczasz sam sobie, albo jesteś bardzo zagubiony.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

nie zaprzeczam sam sobie. po prostu próbuję Ci przekazać że świat jest trochę bardziej skomplikowany, nie jest czarno biały. Przynajmniej ja tak ludzi i świat postrzegam. Cenię Macierewicza za KOR ale nie zgadzam się z jego obecnymi poglądami. Nie ma Wy- My. Komuchy - Nie komuchy. I znowu z tymi Żydami wyskakujesz. Kto budował komunizm w Polsce po 45 roku? Polacy przy pomocy Żydów czy sami Żydzi?

ocenił(a) film na 9
paradisoperduto

Żydzi w 80% pod przybranymi polskimi imionami i nazwiskami. Do dzisiaj ciężko dojść kto jest kto, a Jakub Berman powiedział : '' wystarczy, że wychowamy dwa pokolenia Polaków i nikt nigdy nie połapie się kim naprawdę jesteśmy i co tu się działo. '' i tak właśnie jest dzisiaj. Poza tym powiedz czemu nikt nie chciał dać do dystrybucji filmu o Roju w oryginalnej formie ? Bo reżyser nazywa rzeczy po imieniu i przypomina o żydowskich mordercach z UB i o tym jak mordowali porządnych ludzi na potęgę, ale przecież wiesz o tym.

Cobra_Choke

Ale to przecież twój dziadek był w SB.

ocenił(a) film na 10
paradisoperduto

Przepraszam Cie bardzo zaczytałem się w Twoje posty bardzo ciekawe ale temat Michnika to już masz ogromnego minusa jako patriota jak to się określałeś ( nie boję się podawać swojego imienia i nazwiska nie chowam się za internetową ksywką ;) więc można podyskutować ) chodzi mi o to że ten Michnik .... może zacząć od afer hmmm albo słynna Stokrotka Olejnik co razem wsiadali do samochodu prze komiczna sytuacja. Gościa po prostu nie cierpię ! byłbym pierwszy co by pluł mu w twarz, siedział w więzieniu za polskość ? no przepraszam pana Szechtera bo takie jest jego nazwisko ale ten właśnie polak wszystkie Marsze Niepodległościowe , Powstanie Warszawskie, Żołnierze Wyklęci on wypisuje w tym swoim pismaku (wybiórcza) że to są pochody faszystów !! no to ja dziękuje odpadam do widzenia.

ocenił(a) film na 8
oczkovski

Nie wiem o co chodzi z Powstaniem Warszawskim, ale w Marszach Niepodległości rzeczywiście uczestniczą grupy ludzi odwołujących się do ideologii faszyzmu i rasizmu. Uważam się za patriotę ale nie mam zamiaru w czymś takim uczestniczyć. Michnik w swojej gazecie ( rzeczywiście może zbyt jednostronnie, za często i zbyt nachalnie ) przestrzega przed tym zjawiskiem. Ale wiesz , w takich sprawach trzeba trzymać rękę na pulsie, vide: Niemcy 1933 roku. Jestem za Polską różnorodną, pluralizmem. Różnimy się ale pokojowo wyrażamy swoje poglądy. Michnik, Kuroń i Macierewicz razem zakładali KOR a jak się różnili w poglądach po odzyskaniu niepodległości. To normalne i naturalne. Inna sprawa , że z powodu wieku i Macierewicz i Michnik wygadują coraz częściej głupoty.
Nienaturalne jest jak wszyscy myślimy i działamy tak samo albo robimy wszystko aby inni myśleli tak jak my , vide: Niemcy 1933 - 1939. Zgadzasz się ze mną?

ocenił(a) film na 10
paradisoperduto

No wiesz co do Marszów to mam inne zdanie to jest chwila żeby uczcić pamięć o bohaterach ubiegłej dekady, wiadomo że w każdej grupce znajdzie się różnych oszołomów ze skrajnymi poglądami tak mówiłeś faszyści, ale ja na dobrą sprawę uważam że jako Polak powinniśmy uczestniczyć w takich marszach oraz z dumą podkreślać swoją POLSKOŚĆ i przywiązanie patriotyczne. Niemcy to w ogóle ciekawy przypadek wtedy był moim zdaniem po porażce w I wojnie światowej NSDAP doskonale wykorzystało swoją władzę budząć nadzieje w tym kraju co wiadomo jak się skoczyło.
A wybiórczej lepiej nie czytać ;) pozdrawiam serdecznie

paradisoperduto

Z twoimi poglądami jesteś bliski postaci Kazika (Szymon Bobrowski). On też podobno walczył o Polskę.
Próbujesz poruszać tematy o których nie masz bladego pojęcia. Masz mózg tak wyprany przez tvnowską indoktrynację, że aż ciężko z tobą polemizować. Zamiast drwić, szkalować i okazywać swoją indolencję, poczytałbyś trochę o tym , o czym chcesz dyskutować.

ocenił(a) film na 9
dukexxx

Ci ludzie słyną z ze swojej głupoty, którą śmią nazywać inteligencją i wydaje im się, że myślą samodzielnie :) myślą samodzielnie, ale na podstawie wytycznych z gebelsówki Michnika ( Arona Szechtera ).

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

Cobra Choke jesteś bardzo mądrym człowiekiem.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
Szydlo

Dziękuję :) ja również pozdrawiam.

paradisoperduto

Michnik w więzieniu nie siedział - to była jego praca. Jeśli chcesz się wypowiadać na jakikolwiek temat, to na na początek zaczerpnij odrobinę wiedzy z wiarygodnych źródeł, nie podręczników historii dyktowanych przez sowietów tudzież czerwonej telewizji.

ocenił(a) film na 6
paradisoperduto

Człowieku, jaki ty jesteś naiwny i głupi. Odstaw Wyborczą. Wielu ludzi siedziało w więzieniach, ale dziwnym trafem tylko Michnik miał tam wspaniałe warunki i mógł sobie pisać listy i książki. Jakim to trzeba być tępakiem, żeby po tylu latach skur***yństw, które Michnik zrobił w III RP jeszcze go podziwiać, nie mam siły do takich ludzi jak ty.

ocenił(a) film na 8
Alex303

no to wymień mi te sk************, które to Michnik zrobił w ciągu ostatnich 20 lat. Skąd ta nienawiść? wysyłał ludzi na śmierć na wojnę? do więzień? odbierał emerytury, renty? był w jakimkolwiek rządzie, który kogokolwiek skrzywdził? nawoływał do nienawiści? Inni to robili w ciągu tych ostatnich 2o lat...
Czytam nie tylko Wyborczą, ale w innych gazetach też o tym cicho. Czytam wszystko od Przeglądu i Krytyki Politycznej poprzez Rzepę i Tygodnik Powszechny. Masz jakieś argumenty to mi je przedstaw, z bibliografią, źródłami włącznie... tylko nie wysyłaj mi linków na youtube jak Twój poprzednik, bo to jest żałosne.
Gdzie Twój obiektywizm? gdzie tolerancja na inne poglądy? bo te s*********** to są inne poglądy?
a Ty masz jakieś poglądy, wzory do naśladowania ?czy tylko wrogów do oblewania jadem?Wszyscy są źli i zakłamani? prawda jest ukrywana? wszyscy są manipulowani i niedouczeni od Jana Pawła II po Wisłąwę Szymborską, tak?
Nie podoba mi się wiele rzeczy u Michnika, jego postawa wobec Urbana, Millera, skrajna,często schizofreniczna krytyka Pis-u w latach 2005-2007, przymykanie oczu na to co wyprawia obecny rząd. Ale na Boga, są też pozytywne rzeczy jak nagroda Nike, czy akcja Rodzić po Ludzku, są Wysokie Obcasy, jedna z pierwszych gazet, którą bez zażenowania mogła poczytać Polka. Dzięki temu Polska się zmieniła i zmienia na lepsze.
Co do listów i książek to każdy internowany mógł sobie pisać lecz nie wszyscy mieli co pisać...

ocenił(a) film na 6
paradisoperduto

O, ja pi***olę, sorry, wymiękłem. Zostałeś dla mnie pierwszym lemingiem Rzeczypospolitej. Naprawdę chciałem ci odpowiedzieć, ale ty totalnie nie wiesz co się w kraju dzieję przez ostatnie 20 lat... nie mam siły komentować, bo to tak jakbym gadał z downem.

"aż po Rzepę i Tygodnik Powszechny" - dziękuję, dobranoc, głupi lewaku.

ocenił(a) film na 8
Alex303

ja Cie nie obrażałem... merytorycznie widać nie istniejesz, głupi antysemito!

ocenił(a) film na 6
paradisoperduto

Skretyniały lewaku, a gdzie ja coś pisałem o Żydach, że mi tu imputujesz od antysemitów? Tak cię wujek Szechter vel "Michnik" nauczył, że wszędzie antysemitów widzisz?

ocenił(a) film na 8
Alex303

A widzisz, wystarczy sprowokować...Takie rzeczy czuje się między wierszami... śmierdzisz faszystą i zwykłą świnią.
To mój ostatni post, nie potrzebnie tak zniżyłem się do Twojego poziomu inwektyw. Znasz to powiedzenie: nie dyskutuj z prostakiem bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

ocenił(a) film na 6
paradisoperduto

Ech, kocham lemingi, co to im się wydaję, że są mądre, a są zwykłymi tępakami, wytworami czerwonej III RP. Jesteś pożytecznym idiotą, takich właśnie Wyborcza potrzebuje. Wszędzie widzisz faszystów i antysemitów, niczym stalinowska propaganda. Masz wyprany mózg dzieciaku.

ocenił(a) film na 9
paradisoperduto

Proszę bardzo Dariusz Szczepański - a Michnik, a właściwie Aron Szechter to zwykły antypolski śmieć. Fikcyjny bohater, wykreowany przez komunistyczne media i resortowe dzieci na super bohatera komuny, którą obalał razem z innym śmieciem Wałęsą. Szechter nadal kontynuuje to co robił jego brat. Tyle, że nie morduje ludzi wprost, ale morduje ich mózgi.

Co do Smarzowskiego to jego filmy obnażają zawsze skrajną naturę człowieka. Co ma ogólna polska tradycja do ludzi, którzy potrafią być okrutni, źli, zakłamani, morderczy, albo zapijaczeni lub pogrążeni w fanatyzmie ?

Chyba się pogubiłeś w swoich własnych zeznaniach kolego.

ocenił(a) film na 8
Cobra_Choke

Takich bohaterów dzisiaj można znaleźć tylko w środowiskach kibicowskich.

ocenił(a) film na 9
Cobra_Choke

Hej, "patrioci", macie przecież swoje Dzienniki Polskie czy inne "patriotyczne" media, musicie jeszcze zaśmiecać swoimi obsesjami portal filmowy?