PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=490328}
7,4 73 tys. ocen
7,4 10 1 73471
6,5 42 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

-------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------
W ostatniej scenie Kamila przychodzi zobaczyć odjeżdżającego Rożka. Po co tam przyszła ? Druga sprawa, z kim była w ciąży ?

Peter84

podbijam :) too short too short too short

Peter84

ja to rozumiem tak: jeżeli potraktujemy Kamilę jako metaforę Polski, to raczej jest w ciąży z Jasienicą - wolnością. Przyszła się pożegnać, może zrozumieć... rożek był największym przegranym, stracił wszystko.

emispc

Fajna interpretacja. Nie rozkminiałem tego w ten sposób ale mimo wszystko wolałbym żeby to było dziecko Rożka. Polska jest już wolna ale w ludziach i tak pozostała część tamtych czasów ktore symoblizuje Rozen :)

Peter84

myślę, że to by reżysera uradowało najbardziej, że ludzie interpretują to na różne sposoby. tak jest najlepiej, no nie :) film wart jest 2 obejrzenia, zwraca się uwagę na smaczki i pozafabularny wymiar.

emispc

Tacy jak Rożek nigdy nie przegrywają ! W latach 60 o takim bilecie marzyło 3/4 Polaków a po tak zwanym "Obaleniu Komunizmu w Polsce" to właśnie Oni zrobili fortuny na prywatyzacji i do dziś to Oni rozdają karty.

popo_fw

to fakt, tyle tych firm ochroniarskich... :) miałem na myśli wymiar tego filmu, zrezygnował z ukochanej kobiety dla UB, kobieta nie czekała UB się go pozbyło. oczywiście w latach 80 pewnie wrócił... a w demokratycznej to prawomocnie, z narodu wybrani do władzy ;)

emispc

"Ochroniarskich" powiadasz , ... i żadnych innych . A kto uwłaszczył się w latach 90 na Planowej Upadłości Przedsiębiorstw Państwowych , kto zdefraudował FOZZ ,a kto zasiada w Radach Nadzorczych spółek SP ? Chłe ,chłe chłe !!! Pozdrawiam

popo_fw

to był dowcip.... gdybyś chciał wymienić wszystkie miejsca w których siedzą tamci ludzie musiał byś wypisać 3/4 spółek z KRS... problem jest taki ze Rozen był raczej niskiego szczebla i raczej został na poziomie średniej wielkości biznesu stąd odniosłem to do bardziej firm ochroniarskich :)