-------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------
W ostatniej scenie Kamila przychodzi zobaczyć odjeżdżającego Rożka. Po co tam przyszła ? Druga sprawa, z kim była w ciąży ?
ja to rozumiem tak: jeżeli potraktujemy Kamilę jako metaforę Polski, to raczej jest w ciąży z Jasienicą - wolnością. Przyszła się pożegnać, może zrozumieć... rożek był największym przegranym, stracił wszystko.
Fajna interpretacja. Nie rozkminiałem tego w ten sposób ale mimo wszystko wolałbym żeby to było dziecko Rożka. Polska jest już wolna ale w ludziach i tak pozostała część tamtych czasów ktore symoblizuje Rozen :)
myślę, że to by reżysera uradowało najbardziej, że ludzie interpretują to na różne sposoby. tak jest najlepiej, no nie :) film wart jest 2 obejrzenia, zwraca się uwagę na smaczki i pozafabularny wymiar.
Tacy jak Rożek nigdy nie przegrywają ! W latach 60 o takim bilecie marzyło 3/4 Polaków a po tak zwanym "Obaleniu Komunizmu w Polsce" to właśnie Oni zrobili fortuny na prywatyzacji i do dziś to Oni rozdają karty.
to fakt, tyle tych firm ochroniarskich... :) miałem na myśli wymiar tego filmu, zrezygnował z ukochanej kobiety dla UB, kobieta nie czekała UB się go pozbyło. oczywiście w latach 80 pewnie wrócił... a w demokratycznej to prawomocnie, z narodu wybrani do władzy ;)
"Ochroniarskich" powiadasz , ... i żadnych innych . A kto uwłaszczył się w latach 90 na Planowej Upadłości Przedsiębiorstw Państwowych , kto zdefraudował FOZZ ,a kto zasiada w Radach Nadzorczych spółek SP ? Chłe ,chłe chłe !!! Pozdrawiam