7,4 74 tys. ocen
7,4 10 1 74069
6,6 35 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

Witam. Czy ktoś może zna dobre filmy poruszające temat bezradności jednostki w XX wieku. :)

Igorra

No są..O tym samym okresie-czy może trochę wcześniejszym..Boleśnie śmieszny-"Zezowate szczęście";Przesłuchanie"i"Generał NIL"-Bugajskiego..Ten ostatni-dla mnie lepszy od Katynia..I po obejrzeniu "Różyczki"-każdemu zdrowemu nasuwa się pytanie:"KTO w "wolnej Polsce"-po 89 roku-nad tymi UB-ekami-rozpostarł parasol ochronny"?Kto im tak..odpuścił-żeby pasąc się na ubeckich emeryturach-śmieli się Polsce ociekającej krwią ich działalności-w nos?Przez to Polska już nigdy się nie podżwignie..Polska usiana ..Różyczkami;Stokrotkami;Bolkami-których..nie tknij-bo udzieli Ci się ich smród..Córka Pawła Jasienicy-gdy zobaczyła IPN-owskie teczki Jej Ojca-odkryła,że Różyczka-"Max"-pisała jeszcze swoje donosiki-trzy lata po Jego śmierci!!!Na całe środowisko!W necie jest film"Taka miłość się nie zdarza"(i dobrze!!!) O małżeństwie Jasienicy i o..Różyczce-czyli "Ewie"i "Maxie"i"....Szukałam-bo chciałam zobaczyć,jak to.."cudo"wyglądało..I..Boczarska zafałszowuje film! Swoją urodą!Film-w ogóle-bardzo kulturalnie nakręcony..Nie wali na odlew-swym skandalizującym tematem z historii wziętym..I film..może niezamierzenie-ale..uczciwość i wzniosłość uczuć-w wykonaniu Seweryna-ukazuje-jako..słabość i niejaką śmieszność..Uczciwość i wzniosłość-równa jest cynicznej śmieszności..Tak to wygląda-i..w życiu się zdarza..nagminnie..Bardzo dobry Więckiewicz..Nie widziałam do tej pory-słabej roli tego aktora..Film wart polecenia..Ktoś tam napisał,że.."banalny"..Cóż;życie pisze scenariusze,o jakich filozofom się nie śniło..Banał.."Bratanek"Beethovena-też wyśmiewał ostatnią pisaną przez Niego symfonię-jako.."dziecięcą melodyjkę",niewartą uwagi..A symfonia stała się wielkim dziełem-ponadczasowym;ponad..metafizycznym..O pięknej,wzniosłej treści..Jakby Beethoven-swoje dzieło -wiekopomne dla ludzkości-tworzył..już bardziej przy Pańskim Stole-niż głuchy;zaniedbany;chory-na tym łez i ludzkiej nikczemności pełnym -padole..TEN banał..wygrał..Bo nie wszystko,co jest dla jednych banałem-jest nim w istocie..

ocenił(a) film na 1
Igorra

obejrzyj sobie "Honor Generała" i "Generał Nil"

Igorra

Ja bardzo polecam jeśli nie oglądałaś, dzieło Clinta Eastwood'a "Oszukana". Kawał świetnego kina.

ocenił(a) film na 1
anjay

oj fajny film w ogóle Eastwood robi bardzo ciekawe filmy które opowiadają o człowieku "Milion dolar baby", "Gran torino", "Listy z Iwo Jimy"
co jest przyjemne, że cokolwiek się pojawia Eastwooda zawsze warto obejrzeć i bezpośrednio lub z bardziej ukrytym charakterem ale właśnie on traktuje o jednostce.
"Million Dollar Baby", "Gran torino"

Igorra

Ja bym polecil np. "Zycie na podsluchu" from Germany.