7,4 74 tys. ocen
7,4 10 1 74069
6,6 35 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

Świetna gra Magdaleny Boczarskiej oraz Roberta Więckiewicza. Dobrze nakręcony, ciekawe ujęcia , szczególnie podobały mi się wstawki z filmów dokumentalnych , scenariusz OK , naprawdę warto. Z czystym sumieniem mogę wystawić 9/10 :)

ocenił(a) film na 8
sunnyrussel

zgadzam się - M. Boczarska zagrała rewelacyjnie. Przyznam ze wstydem, że podchodziłam do jej roli sceptycznie, bo czytałam wcześniej mądre opinie w stylu "pokazuje ciało", "rozbiera się" itp. Totalnie mnie zaskoczyła! Rewelacyjnie zagrała 2 osoby (1 przy profesorze, druga przy SB). Brawo!

ocenił(a) film na 7
sunnyrussel

Przecież film 'miętki' był. Prawdziwa Różyczka donosiła do końca, nawet raport z pogrzeby Jasienicy napisała.
A Więckiewicz jako agent jest wręcz sympatyczny, a poza tym wszyscy ponoszą straty i nie wiadomo, czyim dramatem mamy się wzruszać.
Seweryn w roli pisarza też 'miętki' jest i nie bardzo interesujący (intelektualnie oczywiście, postać sztampowo romantyczna). Jeżeli film ma czerpać inspiracje z historii Jasienicy, to różnica wieku między nim i drugą żoną nie była tak duża, a w filmie jest bardzo znacząca.

ocenił(a) film na 8
mona_4

Film czerpie inspirację z losów wielu intelektualistów tamtych czasów (choćby przemówienie o "dyktaturze ciemniaków" - to Kisiel, a nie Jasienica), nie ma ambicji opowiadania o Jasienicy i jego żonie. To zresztą widać po zakończeniu.
A co do tego, czyim dramatem mamy się wzruszać. Otóz - całej trójki. Wszyscy byli ofiarami systemu i zostało to świetnie pokazane.
W ogóle to był bardzo solidny, rewelacyjnie zagrany film. Oby więcej takich o naszej najnowszej historii.