7,4 74 tys. ocen
7,4 10 1 74059
6,6 35 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

Nie wiem czy ktoś zauważył taki krótki dialog między Różyczką a Rożkiem w około 50 minucie filmu, brzmiał on tak:
Rożek: Dowiedz się dlaczego nie chce wyjeżdżać.
Różyczka: Ale ja wiem.
Rożek: Tak?
Różyczka: Yhym. On powiedział: "dlaczego ja mam wyjeżdżać? najpierw niech oni wyjadą.
Rożek: Oni to znaczy kto?
Różyczka: Nie wiem. pewnie tacy jak ty.

Czyżby to była aluzja do jego żydowskiego pochodzenia o którym Kamila mogła przecież wiedzieć.

ocenił(a) film na 8
karol_mela

Tacy jak Ty czyli komunistyczne hieny wykonujące polecenia z Moskwy. W tamtych czasach prawdziwy patriota albo musiał siedzieć cicho albo kończył w więzieniu jak szereg opozycjonistów. Poczytaj chociażby o żołnierzach AK i ich losie w powojennej polskiej rzeczywistości. Jakoś nie potrafię postawić znaku różności pomiędzy komunistą i patriotą. Nie w tych czasach.

krisso77

nie mam raczej problemów z historią, ale to mogło się odnosić dwupłaszczyznowo, tj. do tego że Rożek to komunista i do tego, że jest Żydem.

ocenił(a) film na 9
karol_mela

Być może i trafnie zauważyłeś dwuznaczność, ale ona raczej nie wiedziała o jego pochodzeniu a on o swoim wiedział, ale wobec jasno ustalonych "oni" i "my" czyli władza i społeczeństwo z nią walczące, to różyczka jak i profesor mieli jasny przekaz na myśli tak mówiąc. Natomiast Rożek od początku filmu w stresie chodził, pewnie przewidywał ryzyko wobec rosnącego antysemityzmu w partii, więc mogło go ukłuć inaczej niż ona przewidziała.

Bonneville

przepraszam, ale jeśli był obrzezany, nie musiał być, ale mógł, to kto wie, kto wie...

ocenił(a) film na 9
karol_mela

Możliwe :)