7,4 74 tys. ocen
7,4 10 1 74059
6,6 35 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

Wspaniałe studium działania bezpieki i świata, w którym wszystko się rozmywa, a choć dobro i zło trudno jest odróżnić, to czasem trzeba, jeśli nie chce się zwariować. - I w tym ostatnim sensie film pozostaje jak najbardziej aktualny. Rdzeniem filmu (opartego na faktach, zwł. na życiu Pawła Jasienicy) jest studium zakłamania – zarówno agentów, jak i ludzi, którzy chcą tym agentom wierzyć, bo marzą o przyzwoitości... Warto podkreslić, że to dzieło nie szuka odpowiedzi najłtawiejszych - możemy nawet zrozumieć motywacje "tych złych", chwilami wręcz im współczuć.

ocenił(a) film na 8
Micelius

przypomina mi klimatem i tematyką genialne "Życie na podsłuchu"

ocenił(a) film na 9
clavier

O jej dlaczego Ja o tym filmie nie słyszałem wcześniej? Obejrzałem dzisiaj i jestem pod ogromnym wrażeniem , ten film jest rewelacyjny. Znakomicie obrazuje rządy komunistycznej tyrani. A jeśli chodzi o Roberta Więckiewicza jak dla Mnie najlepszy polski aktor.

ocenił(a) film na 8
ronI__

czemu "Ja" i "Mnie" z dużej litery ? ;)

ocenił(a) film na 9
clavier

Po prostu , a co w czymś ci to przeszkadza ?

ocenił(a) film na 8
ronI__

Piękny film, dawno nie widziałam dobrego polskiego filmu, aż miło obejrzeć.

Micelius

No z faktami to się zgada tylko tak mniej więcej. Do tego kilka wpadek. Polecam ciekawy artykuł na ten temat z jeszcze ciekawszej stronki (nie mojej)

http://kompromitacje.blogspot.com/2012/03/jan-kidawa-blonski-o-mackiewiczu-i.htm l

Ale zgadzam się, że film dobry, więc to nie przeszkadza. Tylko trzeba pamiętać, żeby go nie traktować jak dokument, co się niektórym zdarza.