7,4 74 tys. ocen
7,4 10 1 74083
6,6 35 krytyków
Różyczka
powrót do forum filmu Różyczka

Witam!
Po obejrzeniu filmu - i oczywiscie jak najbardziej pozytywnych odczuciach - pare pytan, winikajacych z pewnego niedosytu... Moze to jest juz czepianie sie szczegolow, ale skoro mamy do czynienia z wybitna produkcja, tym bardziej pewne elementy slabsze daja o sobie znac. W mojej opinii koncowe sekwencje filmu poszly jakby zbyt szybko, z niedomowieniami - jakby chciano zmiescic sie w zalozonym czasie. Zabraklo paru scen, dialogow. Byc moze zostaly usuniete, zeby wiecej pozostawic wyobrazni widza? Nie wiem, co o tym sadzicie? Jest troche za duzy kontrast moim zdaniem po pieknie wywazonej, plynacej akcji - az do momentu dekonspiracji TW Rozyczki - pozniejsze sceny szybko przeskakujace przed oczami, brak w tym juz osobistych przezyc bohaterow, ucieczka do ogolu i same obrazy plus muzyka - skadinad doskonala... jakos tak - moim zdaniem oczywiscie - burzy to harmonie calosci. Nastepuje przeskok w inna, mniej kameralna i osobista konwencje. Moze po powtornym obejrzeniu filmu cos wiecej zrozumiem, ale - w tej chwili nie daje mi to spokoju, czy ktos z Was mial podobne spostrzezenia? Gdyby nie to, moglbym nawet nazwac ten film arcydzielem polskiego kina, powracajacym do swoich dawnych, dobrych czasow.
Z takich minusow - drobnych - rzeczywiscie, niektore elementy charakteryzacji ludzi i wnetrz byly bardziej nowoczesne, niz powinny - jakby z lat 70, a nie z konca 67 roku. Ale to juz bardzo drobne szczegoly. Niektore elementy nawet przypominaly lata osiemdziesiate (geometryczne kolczyki na uszach TW Rozyczki).
Pozdrawiam!

hopstein

Może i szybko, ale i tak jestem w stanie to zjeść. Dlaczego? Ponieważ w przeciągu (około) 5-8 lat nie widziałem żadnej "sensownej" polskiej produkcji (jakieś tam drobne elementy typu Katyń "ujdą") poza żałosnymi komediami romantycznymi, na które nawet szkoda mi czasu, by opisywać odczucia. To tylko MOJA opinia ;) 8/10, przyjemnie się oglądało.

ocenił(a) film na 8
dO_ozer

Tylko, że nie npisałeś jaka jest twoja opinia. Przyznałeś się jedynie, że przez ostatnie 5-8 lat oglądałeś komedie romantyczne i film Katyń. Trochę szkoda bo jednak trochę się w tym czasie w polskim kinie działo...