Ręka Boga

Frailty
2001
7,0 20 tys. ocen
7,0 10 1 20057
6,1 7 krytyków
Ręka Boga
powrót do forum filmu Ręka Boga

Film mi się podobał, był ciekawy, trzymający w napięciu do końca Nie zagdzam się z opiniami, jakoby ojciec chłopców był chory psychicznie Film wyraznie wyjaśnia, iż wizje były prawdziwe (niby skąd głowny bohater wiedziałby, że szeryf jest mordercą swojej matki) Ale świadomość,że ktoś zabija z rozkazu Boga, że w ogóle Bóg zleca człowiekowi taką misję to jest przerażające To jakby zaprzeczyć ideii chrześcijaństwa i pochwalić zbrodnie kościoła popełniane przez wieki..straszne No ale mam nadzieje, że reżyserowi chodziło po prostu o stworzenie dobrego thrillera i to mu się udało

ocenił(a) film na 9
wiewka

O! Jeden z nielicznych, który dobrze odczytał końcówkę filmu! Gratuluje! ;).
Słuszna uwaga apropos morderstwa. Ale nie ona właściwie wydaje mi się przerażająca... Najbardziej przerażające wydaje się to, że demony wyglądali jak ludzie (świetny zabieg reżyserski!), przez co nabieramy wątpliwości, a nawet współczucia. Gdyby wyglądali jak potwory -> z wielkimi kłami, uciapranymi w krwi, to byłoby to banalne. Ich śmierć byłaby tylko powinnością - w odczuciu widza.
Pozdrawiam ;)

beauty_of_impression

W końcu jakies sensowne wypowiedzi. smiac mi sie chce jakie bzdury niektorzy wypisuja na forach:D film bardzo mi sie podobal i zapadl w pamiec ale i tak na pierwszym miejscu dla mnie jest i pewnie dlugo bedzie "Requiem dla snu"

beauty_of_impression

Oj, IMO to nie byly demony doslownie- tylko po prostu zli ludzie. To chyba duzo bardziej przerazajace ze demony czaja sie w nas, a nie gdzies na zewnatrz tylko przybrane ludzka powloka.

A tak btw to troche szkoda tej koncowki. Dobitnie jest pokazane, ze to jednak Bog, co wedlug mnie nie ma kompletnie zadnego sensu. Przydaloby sie troche niedopowiedzenia, ukazania troche tego jako szalenstwo glownego bohatera, a nie interwencja sil wyzszych( powtorze jeszcze raz- kompletnie bezsensowna)

Ogolnie film spoko, gdzies na granicy 7/8

ocenił(a) film na 8
kozas15

ja myślę wprost przeciwnie... bardzo dobrze że tak się skończył film, bo ja przez cały film, aż do tego jak Adam ujawnił szeryfowi ze jest Adamem myślałam, że jego ojciec to zupełny świr, a ten starszy Adam jest jego bratem :P ( chociaż widziałam już ten film - bardzo dawno, i miałam przeczucie, że tak będzie, ale nie byłam do końca pewna ;)) Wg mnie film dobry, trzyma w napięciu. Na początku rzeczywiście współczujesz ofiarom a nienawidzisz ojca, ale kiedy widzisz okropne sceny z ich życia, to wcale ich nie żałujesz :) No tylko... w moim zrozumieniu demony to byli źli ludzie, rzeczywiście - no i tez sie zastanawiałam : od kiedy to Bóg daję misję zabicia ludzi (?) może i złych, ale ludzi...

ocenił(a) film na 7
dziewiona

Dokladnie tez mnie to troche rozwalilo z tym Bogiem, dlatego tez film traktuje z przymruzeniem oka.

ocenił(a) film na 8
Amish1188

pieprzycie farmazony...przecież to tylko film,reżyser mógł sobie wymyślić że bóg daje taką misje,to jest jego własna wizja filmu i nie musi sie ona zgadzac z rzeczywistoscią

ocenił(a) film na 8
_wojti_

no dobra jego własna wizja, a ja wypowiadam się po prostu. Nie mogę mieć własnego zdania ? Moim zdaniem, jak i wielu innym akurat taka misja, którą daje Bóg jest mało prawdopodobna, bo wszędzie powtarzają nam, że jest On miłosierny itd. A tak naprawdę to nie wiadomo... no ale z tym co nam wpojano, to motyw z filmu jest bardzo nieprawdopodobny.. No ale zawsze znajdzie się taki co się wszytskiego czepia, jakby nie mógł się powstrzymać.

dziewiona

Hmm... ale wpajają Ci to dopiero od narodzenia Chrystusa.
Czemu nie można ukazać, że to Bóg dał mu taką misję?
Wszak to on zesłał potop na ludzi, to on kazał zabić jedynego syna, by sprawdzić jak ludzie go miłują, to on prowadząc ludzi do ziemi obiecanej przekazuje, że najpierw tamtych trzeba wytępić.

kaarooo

Tak w ogole to nie chodzi mi o to, ze to malo prawdopodobne, czy tez ze "przeciez jesli nawet to Bog jest milosierny" itp. Tylko po prostu chodzi o wzgledy hm.. estetyczno-fabularne? Wizja rezysera, a ja nie mam nic przeciwko calkowitemu oderwaniu sie od rzeczywistosci( no bo to przeciez film, a taki Harry Angel to dla mnie male arcydzielo), ale po prostu mi tutaj bardziej pasowaloby co innego i tyle. Koncowka gdzie gosc( dawno ten film ogladalem, a odpisuje bo widze ze sie nowa wiadomosc pojawila :)) okazuje sie po prostu totalnym swirem bylaby dla mnie zachwycajaco ujmujaca. Zero Boga, tylko swir ;p

I z gory mowie bez komentarzy typu "liczy sie tylko wizja rezysera, a nie wazne co Ty masz do powiedzenia" bo przeciez po to jest forum by chwalic i krytykowac( zreszta film bym bardziej chwalil niz krytykowal) No i musze wspomniec o dobitnym argumencie megadebili - "a czy Ty zrobiles lepszy film!?)" :)