Zabrałem się za ten film dosyć z mieszanym podejściem bo wiedziałem doskonale jaka jest jego tematyka i widziałem też zwiastun który bądźmy szczerzy - nie zachęcał zbytnio do oglądania, lecz wciąż z tyłu głowy miałem zapisane że to przecież dzieło Tartakovskiego oraz Sony Animation także wciąż coś z tego może wyjść i tak oświadczam że nie jest to wcale taki zły film. Jest bardzo specyficzny dla określonej grupy odbiorców do której tego typu brudny humor przemawia. Mi poza niektórymi wyjątkami nie przeszkadzał choć czułem że czasem autorzy zbyt mocno próbują zszokować widza dając coraz to bardziej obleśne sceny. Mimo wszystko przekaz jest całkiem mądry jak na tak głupi film. Animacja 2D jest przepiękna i daje uczucie starych kreskówek z dzieciństwa (nawet twarzy ludzi nie widać tylko ich tułów i nogi!). Miło widzieć znów tradycyjną animację w pełnometrażowym filmie. Zdecydowanie jest to największy punkt tego filmu. Bohaterowie choć zbyt przerysowani są naprawdę ciekawi i zabawni na swój sposób. Czuć tu ten klimat kolegowania się ze znajomymi o czym mówił Tartakovski. Historia choć dosyć prosta to spełnia swoje zadanie i dobrze wpasowuje się w klimat filmu. Podobają mi się bardzo relacje między postaciami, chemia oraz humor sytuacyjny świetnie komponujący się z animacją.
Gdybym miał na coś faktycznie ponarzekać to na zbyt dużo seksualnych żartów które są główną kotwicą tego filmu. Spokojnie fabuła by nie zatraciła na znaczeniu gdyby Byczek (tak się nazywa protagonista w polskiej wersji) nie penetrował co jakiś czas wszystkiego co popadnie. Polska wersja językowa uważam że wypadła całkiem dobrze. Głosy są dobrane dobrze i nie czułem żeby ktoś brzmiał nie ma miejscu. W dodatku nasze rodzime wulgaryzmy fajnie się komponują z tonem filmu dzięki czemu u nas na tym zyskuje;)
Podsumowując "Fixed" to specyficzny film który łatwiej docenić gdy się lubi ten rodzaj humoru. Ma on swoje świetne momenty tak jak i te które dają poczucie żenady ale z drugiej strony jest tu też dużo serca i osobistej pasji Genndyego w tym filmie. Jak przebrnięcie przez humor to czeka was całkiem przyjemna komedia na wieczór.
7/10