PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627920}

Ralph Demolka

Wreck-It Ralph
2012
7,2 84 tys. ocen
7,2 10 1 84389
7,5 52 krytyków
Ralph Demolka
powrót do forum filmu Ralph Demolka

zaakceptuj swoją kiepską sytuację, to co wydaje ci się beznadziejne zmień na coś co powinno
zacząć ci się podobać, obserwuj z zachwytem gdy spadasz wygraną innej osoby. Nie dąż do
spełnienia marzeń, dobrze ci tam gdzie jesteś, chociaż jeszcze tego nie wiesz. Taki jest dla
mnie morał tej bajki.
Co nie zmienia faktu, że bajka jest bardzo dobrze zrobiona, pomysł jest super, zabawna i
czasem głęboka. Jedynie główny przekaz jest bardzo zastanawiający. Obecnie tworzy się jakaś
tępa masa dzieci/młodzieży- ogłupiona, nastawiona na kasę, konsumpcję i jeszcze taka bajka
w stylu 'nie dąż do spełnienia marzeń, jest dobrze tam gdzie jest, to są twoje marzenia'.
Szczególnie było to widać w scenie, gdzie Ralph wraca do tego apartamentu z tym
'Przewodniczącym' kamienicy, tłumaczy mu, że chciał spełnić swoje marzenia, że było mu źle a
ten na to kompletnie zlewa i rzuca mu klucz do jakiegoś apartamentu. W zasadzie Ralphowi
chodziło o medal, ale za dobre uczynki i to faktycznie było pokazane w bajce, ale coś jest nie
tak z głównym przekazem...

martynique_90

jeszcze, że to jest bajka dla dzieci, osób które poszukują siebie, dążą do jakiegoś celu, rozwijają się... a nie dla dorosłych, którzy faktycznie 'padają' z przepracowania w korporacjach. Dzieci nie powinny dostawać wg mnie takiego przekazu.

ocenił(a) film na 8
martynique_90

Podobnie odebrałem ideę bajki, ale to zależy jak kto na to patrzy, mi wpadł taki łańcuch - wyjdź ze swojej sytuacji, która wydaje ci się beznadziejna-pomóż komuś innemu-doceń to co masz i wykorzystaj to czego się nauczyłeś. Może źle mi to się wydaje, jednakże zgadzam się twoją opinią. Tak z innej beczki, nachodzi mi bajka "Megamocny" gdzie główny bohater też był negatywnym charakterem i akceptował to "jeśli jestem zły i jestem w tym dobry, niech nich będę" (nie pamiętam już dokładniej). Ale rozkmina nad przekazem kurczę jest dobra. :D

Mantikor

tak jak mówisz, też może być. Właśnie w tym sęk, że można to różnie interpretować. Jednak moje pierwsze odczucie było właśnie to negatywne - ktoś w końcu 'kopać rowy' musi...
"Megamocny'' jeszcze nie widziałam, jutro zobaczę, jestem ciekawa co to za baja ;)
Rozkminy zawsze są dobre, bez względu na to dokąd prowadzą haha :) Ja się tylko obawiam, że może powstać więcej takich filmów 'dla dzieci' z wieloznacznym przekazem, niekoniecznie dobrym i przestaniemy w ogóle zwracać na to uwagę. Tym bardziej, że film został dobrze przyjęty, z resztą sama dałam mu 8 bo bardzo mi się podobał (poza morałem).

martynique_90

Mnie akurat pierwsze co przyszło do głowy to "bądź sobą i nie próbuj na siłę zmieniać siebie, żeby się komuś przypodobać". Choć teraz jak przeczytałem wasze komentarze to już sam nie wiem.

ocenił(a) film na 8
martynique_90

Ja to widzę inaczej: Ralph za wszelką cenę chciał zdobyć medal, czyli spełnić swoje marzenia. Jak wrócił do apartamentowca, a tam nikogo nie było. Nie miał z kim świętować swojego sukcesu. Osobą, którym chciał się przypodobać, zaimponować go opuściły, bo zostały przez niego w jakiś sposób zranione, gdy ten chciał osiągnąć medal. Ralph nie liczył się z konsekwencjami swoich działań. Dla niego liczył się tylko wynik, a to, że tam jakieś "trupy" po drodze zostawił to już inna broszka.

ocenił(a) film na 9
martynique_90

A może rób to co robisz dobrze i nie próbuj za wszelką cenę przypodobać się innym. Zaakceptuj siebie i tym kim jesteś. Ralph wrócił do demolki, ale z własnej woli. Wie, że jest najlepszy w tym co robi a reszta w końcu go doceniła. Wszak próbował się zmienić, ale okazało się, że wcale nie musi, chociaż sama próba była potrzebna, bo bez niej reszta nie spostrzegłaby jak ważną rolę w ich życiu on odgrywa.

ocenił(a) film na 9
martynique_90

Twoja interpretacja totalnie rozbija się o historię Vanellope :)