PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=839879}

Rebeka

Rebecca
2020
6,0 28 tys. ocen
6,0 10 1 28207
4,4 19 krytyków
Rebeka
powrót do forum filmu Rebeka

Oglądałam ten film już kilka razy, lubię sobie czasem do niego wrócić. Aby mieć porównanie zapoznałam się również ze starszą wersją i cóż mogę powiedzieć? Nowszy bardziej do mnie przemawia. Podoba mi się, że pokazali początki ich znajomości, że w filmie było poświęcone więcej czasu aby ukazać to, iż faktycznie spędzają ze sobą czas na różnych aktywnościach i tworzy się tam jakaś chemia. Aktorzy grający głownych bohaterów bardzo pasują do swoich ról, pani Danvers wprost idealna - jej wiek, zachowanie, nawet wyniosły wyraz twarzy, gdy zjawia się na ekranie, karci samym spojrzeniem. Scena z wpadką na balu aż przytłacza przez emocje, jakie się tam odgrywają. Z resztą nie tylko w tej scenie, ale również w kilku innych. W tym filmie również całkiem inaczej został przedstawiony wątek śmierci Rebeki, bardzo dodaje mu to tragizmu. Może w porównaniu do starszej wersji niepotrzebnie została dodana kwestia grzebania w papierach w gabinecie doktora, nic wielkiego do filmu to nie wniosło, jedynie pokazało do jakiego stopnia zaangażowana w sprawę była nowa żona Maxima. Ogólnie ta wersja bardzo mi się podoba i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę.