Red

2010
7,1 128 tys. ocen
7,1 10 1 127685
6,4 33 krytyków
Red
powrót do forum filmu Red

Cienko cienki

ocenił(a) film na 6

Poniżej oczekiwań. Bruce rozdrabnia się na drobne. Takie moje subiektywne wrażenie. Myślałem, że film będzie trochę w stylu Burn after reading - w końcu Malkovich tam występuje. Że będzie to historia przerysowana w ten szczególny kpiarski sposób, właściwy dla tamtego filmu. Z tym nastawieniem zasiadłem do seansu i... i klops. Film mnie rozczarował. Bruce, mimo lat, nie umiał zagrać tak, jak chociażby Brat Pitt zagrał w Tajne przez poufne! Kurczę, Brat Pitt powinien dostać za tamtą rolę Oscara! :P A Bruce za ten film? Hmm... Bruce'owi zabrakło dystansu i autoironii na jakie stać było w Tajne przez poufne Malkovicha i Pitta. Tu niestety mamy wszystko "na serio" - co jest niewiarygodne. Szkoda, wielka szkoda, bo film można było zrobić w stylu Tajne przez poufne: autoironicznym, gdzie aktorzy kpią ze swego wizerunku. Można też było zrobić film na serio: emeryci specsłużb wracją do akcji, ale nie tak, jak pokazali autorzy filmu: łubu du w wydaniu "kosmicznych cowboys" a jak w tym dowcipie o bykach i jałówkach: "podbiega młody byczek do starego i pyta: widzisz te dupy, choć, podbiegniemy do nich i kilka wyje...my. Stary byk się obruszył: mylisz się mój drogi. Po pierwsze widzę damy a nie dupy, po drugie nie podbiegniemy a majestatycznie podejdziemy i po trzecie nie wyje... a wychędożymy i nie kilka a wszystkie". Kiedy Bruce sobie uświadomi, że jest już stary i jego bohaterowie powinni być wiarygodni? Chce się wcielać w superbohaterów? OK! Jestem za: z chęcią go zobaczę w Szklanej pułapce 5, ale niech to będzie film, w którym Bruce nie będzie młodym byczkiem a starym buhajem!

ocenił(a) film na 6
4god10

Kurczę,nie powiem - chcę podbić swój koment, dlatego to piszę, bo po prostu wymiękam, jak czytam inne komenty typu: "super film", które mnie przebiły. "Co?!" - pytam z niedowierzaniem? - "Super film"?! Kurczę... czy oglądaliśmy ten sam film, czy też ludzie aż tak skretynieli? I dochodzę do przekonania, że chyba niestety to drugie. Niewątpliwie byłaby to smutna konkluzja, gdybym nie wpadł na super pomysł: słuchajcie, a jakbym g.wno opakował w papierek ze zdjęciem Bruce'a, to też byście twierdzili, że to super? :] Kupowalibyście? Hm...

A może jednak to nie kwestia tego - to nie dlatego RED ma u Was pozytywne noty, że Bruce tam gra, tylko dlatego, że jesteście skończonymi kretynami dla których większego sensu nie ma, aby fabuła kleiła się do kupy a wystarczy tzw/ "wartka akcja"? Zupełnie, jak w wychowaniu przedszkolnym: bajka dla dziecka do lat 4 nie musi mieć fabuły, byleby była kolorowa, szybko się zmieniały obrazki i by zaskakiwać bahorka. Taaa... Jesteście jak nowonarodzeni: wystarczy Wam pomachać zza kojca ręką wskarpecie a już się słicznie uśmiechacie i "a gugu ga" mówicie. Tak, drogi dzieci, "a gugu ga" Wam!

ocenił(a) film na 6
4god10

Ponawiam: ja pier...lę! Co za kołki tutaj pieją, że to fajny film. LOL :|

4god10

troszeczkę przesadzasz. Film nie był najwyższych lotów i w paru miejscach mógłby być bardziej dopracowany, ale już dawno się tak nie uśmiałem. Niektóre sceny są po prostu powalające i nie jest to ważne że są równie naciągane jak cały film. Całkiem przyjemnie się go ogląda.