PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685418
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

ten film kompletnie do mnie nie przemówił. Wymowa cienka, postacie niewyraźne. Nie przekonuje mnie sposób w jaki reżyser próbował nam pokazać jak powstają narkomani i jakie są ich problemy. Kompletnie to nie wyszło.
Film mnie ani trochę nie poruszył a momentami przynudzał. Mogli bardziej się skupić na tych młodych ludziach. Z tego co poczułem to większość czasu poświęcono matce głównego bohatera. ja rozumiem że to też się zdarza w życiu - od leków do nałogu, ale mozna było to potraktowac innym filmem. W tym wystarczyłoby skupić się na młodych narkomanach, więcej czasu mogłoby być bardziej przekonujące i dramatyczne. W obecnej formie niczym mną nie wstrząsnęło
1/10 Alex_Tyler nie poleca

Alex_Tyler

kuzwa stary, myślałem że Ty tylko jedziesz po kemercji, po plebsie, po filmach dla mas, ten jest inny i nie sciemniaj mi tutaj Jannek

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Nakręć więc własną wersję. Będzie miała na pewno jednego fana. Ciebie. A teraz odejdź od internetu i nie marnuj czasu i nerwów innych ludzi. Troll !

Alex_Tyler

Po prostu tego nie zrozumiałeś i tyle. Muza z filmu wymiata!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ocenił(a) film na 1
ObiWanKenobi444

sama muzyka to nie wszystko, film jest beznadziejny

ocenił(a) film na 5
Thief_

W pełni popieram.

ocenił(a) film na 4
Thief_

Masz na myśli że jest przygnębiający i nie daje ci nadziei ?

ocenił(a) film na 7
Thief_

może nie beznadziejny, ale słaby. również gra aktorska nie zachwyca
podobał mi się jedynie epizod jak babkę straszyła lodówka
wg mnie film ten ma tak wysoką ocenę z dwóch względów
1. wybił się, ponieważ muzyka jest nie do przebicia
2. "skoro wszyscy chwalą to film jest zajebisty, ja też będę chwalić" pomyślało 3/4 odbiorców
3 sprowadza się do punktu pierwszego 1/8 z tych którzy mają własne zdanie polubiła film ze względu na muzykę i tu zataczamy koło patrz: punkt 2.

ocenił(a) film na 5
ObiWanKenobi444

"Po prostu nie zrozumiałeś.." bla bla bla. No tak, 100% tolerancji i szacunku dla opinii drugiego człowieka. Postawa typu "Jeśli nie masz takiego zdania jak ja, to jesteś idiotą" jest godna pożałowania i wzbudza mą litość. Ot co.

użytkownik usunięty
ObiWanKenobi444

tam nie jest absolutnie nic do zrozumienia.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Film filmowi nie równy, ale pseudospece to zmora FW. Człowieku otrząśnij się i nie oceniaj filmów w sposób podobał się 10/10, nie podobał się 1/10. Żeby coś komuś polecić/nie polecić trzeba zachować krztynę obiektywizmu. To jak oceniasz filmy (nie chodzi o ocenę dla jednego dwóch, tylko o tendencje do oceniania) jest po prostu poniżej pewnego miernego poziomu dziecka z podstawówki, które daje 10 Harry'emu Potterowi a 1 filmowi, którego nie rozumie i nie było w nim super wypasionych efektów specjalnych. A jeśli chodzi o historię z lekami. ona była pokłosiem nałogu jej syna, a nie osobnym wątkiem uzależnienia od leków. Jedyna bliska jej osoba nie interesowała się nią i głównie z tego powodu matka kończy tragicznie, a nie bo chciała spróbować czegoś nowego. chciała poprawić sobie nastrój, bo jej syn po prostu ją olewał. Po za tym, jeśli uważasz, że historia bohaterów nie jest "przekonująca i dramatyczna", to powinszować. Stracić rękę w wyniku złego dawania w żyłę, czy zostanie zwyczajną prostytutką, to w sumie zwyczajny luz, co nie? Niby są to konsekwencje ich czynów, ale nawet wrogowi nie wypada tego życzyć.

Co do filmu dla mnie jest genialny, ale to moja opinia (niewiele filmów stawiam na równi z nim) i to, co wyżej napisane nie jest podyktowane tą opinią.

cny

Ja wiem, czy Harry tak dosadnie matkę olewał? Przecież przestraszył się widząc jej nadmierne pobudzenie spowodowane psychotropami. Ostrzegał, prosił, krzyczał, zeby przetsała. A ona kompletnie nic sobie z tego nie robiła. Nawet płakał w następnej scenie jeśli dobrze pamietam. A podczas rozmowy z Marion powiedział, że chce, żeby matka była szczęśliwa. Czyli jednak mu na niej w pewnym stopniu zależało.

ocenił(a) film na 10
Alex_Molly

tylko, że liczą się czyny, a nie słowa, on nic oprócz gadania nie był w stanie zrobić. W pełni nie zdawał sobie sprawy z tego, że to głównie przez niego to wszystko się zdarzyło.

cny

DOKŁADNIE, NIE WIEM JAKIM GÓWNEM (TU PRZEPRASZAM) MUSIAŁ BYĆ BY FILM ŻEBYM GO OCENIŁ NA 1, ZE WZGLĘDU NA DOBRĄ MUZYKĘ DAŁBYM ZE 3 OCZKA.
POZDRAWIAM TROLLA

użytkownik usunięty
ThePrestige

dobra muzyka to jeden utwór - nie powiem, fajny - wałkowany jednakowoż w różnych wersjach do znudzenia.

ocenił(a) film na 1
Alex_Tyler

Ejmen. Zgadzam się z tobą stary. Film ten to dno, muł i wodorosty. Jeden z najgorszych w historii kina kolorowego i z dźwiękiem.

ocenił(a) film na 10
harald807

To już mam dwóch guru!! Świetnie!

Alex_Tyler

Aż tak nisko, to jednak nie oceniała bym tego filmu. Ale na mnie też nie zrobił wielkiego wrażenia tak jak na niektórych. Ale co się komu podoba, każdy ma inny gust. Emocje na pewno jakieś wywołuje ten film, ale moim zdaniem jest on trochę przereklamowany. 6/10 Duży plus za muzykę.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

film opracowany przy wspolpracy psychologow ma przemawiac do kazdego :) ogulnie uwielbiam ten film,gdy go pierwszy raz zobaczylem wywarl na mnie ogromne wrazenie.Mowiac otego typu kinie nazlezy powiedziec o trainspottingu ktory jest moim zdaniem o niebo lepszy , a co do twojej oceny powiem jedno- brakuje ci empatii i wyobrazni skoro tak oceniasz ten film

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

Nieuważnie chyba śledziłeś ten film...skoro w takim obrazie nie przekonuje cię wymowa, przedstawione losy głównych bohaterów, włącz sobie mode na sukces... - tam czeka na ciebie wartka akcja - i to już od 1987r...

ocenił(a) film na 5
donDAR.nieKo

To ze ma lepszą wymowę od mody na sukces znaczy ze dobrą? Dla mnie to tak czy siak cienizna. Film mnie całkowicie nie przekonuje i nie wmawiajacie mi swojego zdania. Nie będę sam siebie oszukiwał i zachwycał się filmem który mi się nie podobał. obejrzyjcie Fight Club, 1000 razy lepszy film, tylko tam nie masz podanych na tacy tragicznych losów. tam musisz wysilić szare komórki i pomyśleć co film przekazuje.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

Nie oznacza to, że ma wymowę 'lepszą', ale nieprzeciętną - a moda na sukces to tylko przykład z pogranicza beznadziejności i dowodu na powolny rozkład psychofizyczny śledzących ten serial zombie...a co do filmu fight club, to owszem, świetny - ale czy aż tak zmusza do interpretacji? ( końcówka filmu najlepsza + muzyka the pixies )

ocenił(a) film na 5
donDAR.nieKo

To nie skumałeś filmu skoro wg Ciebie Fight Club nie zmusza do interpretacji.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

Nie powiedziałem, że film ten całkowicie nie zmusza widza do interpretacji...jednak jak dla mnie przekaz filmu był jasny i nie trzeba doszukiwać się tam '' trzeciego dna '' - bo powiedzmy, że jest drugie. Przez większość filmu mamy do czynienia ze skołowanym, znudzonym życiem facetem - nagle, następuje przełom ( Tyler ), akcja rozwija się dalej - ''podziemne ustawki'', stworzenie organizacji. Dopiero końcówka przynosi coś niespodziewanego, okazuje się, że Jack i Tyler to jedna postać - tu właśnie możemy przypuszczać, że Jack chciał być taki jak Tyler - tak więc jego wyobraźnia, czy też psychoza stworzyła tą wyimaginowaną postać, nad którą Jack powoli tracił kontolę.

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

czemu nagle wyleciałes z Fight Clubem? jak porównać te filmy? zupełnie różna tematyka

ocenił(a) film na 8
seboljabol

Zgadzam się. Nie ma porównania.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

to ty nie wmawiaj nam twojego zdania........guru.tak chyba knuru

ocenił(a) film na 8
Alex_Tyler

Nie wiem co ty musisz mieć w głowie, żeby dać za taki film 1/10 i tu nie chodzi o to czy ci się podoba czy nie. Chodzi o sam szacunek i próbę nakręcenia czegoś takiego, o zaangażowanie reżysera i aktorów.
Ty i krytyk filmowy, ahahahaha, obiektywizmu możesz się uczyć od 5 latków. Dobrze, że nie możesz dać 0/10 nie ? Żałość

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Alex_Tyler od dzisiaj jesteś moim guru!!

użytkownik usunięty
Alex_Tyler

Alex tyler ty badziewiarzu i krytyku od siedmiu boleści, bierzesz się za ocenianie a znasz się na tym jak dziecko które ogląda z otwartą gębą Teletubisie. Najczęściej dajesz filmom albo 10 albo 1, co nie świadczy o tobie jako inteligentnym człowieku. Jesteś zwykłym burakiem koleś. Może lepiej wróć do oglądania wieczorynek pajacu lewy a nie wprowadzaj ludzi w błąd na temat filmów a lepiej wogóle nie oceniaj bo kompletnie się na tym nie znasz. Tyle.

użytkownik usunięty
Alex_Tyler

Cicho sza! Nasz forumowy fachowiec, kontrowersyjny krytyk i profesjonalny recenzent Janek planuje właśnie następny, prawie inteligentny atak! Trzeba przy tym zaznaczyć, że jest zarazem mistrzem tępej riposty i jego niezwykle bogaty arsenał pocisków poszerzył się o kolejny, bardzo bolesny dla oponentów tekst, mianowicie "WON DO OBORY GNÓJ PRZERZUCAĆ". Och, jak mnie serce zabolało, gdy napisał to do mnie już chyba trzeci raz w swoich tematach i blogach :(...

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Film nie jest o narkotykach.

ocenił(a) film na 9
popbart

Kured!Nie rozumiesz tego filmu i już.Mozna go tylko obejrzyć jak się go zrozumie.Ja rozumiem i polecam.Na koniec to sie aż popłakałam.Nigdy nie widziałam takiego rodzaju filmu.Ten jest rewelacyjny.I nie są motywem przewodnim narkotyki.Trzeba na niego głębiej spojrzeć.

ocenił(a) film na 5
plistek43

Rozumiem, ale tak ciężko pojąć ze ejst dla mnie słaby? Nie przekonuje mnie to. Zero dramatyzmu. Nie działa to na moje emocje. Wymagam czegoś więcej.

Alex_Tyler

To wystaw ocenę i nie wypisuj swoich kretynizmów na forum. A najlepsze w tym wszystkim są twoje argumenty, np.
"Nie przekonuje mnie sposób w jaki reżyser próbował nam pokazać jak powstają narkomani i jakie są ich problemy. Kompletnie to nie wyszło." - Gdybyś nie był idiotą to byś wiedział że to co reżyser chciał nam pokazać wie tylko on, albo nawet on tego nie wie. Każdy widz film interpretuje inaczej. I ty, jak na idiotę przystało zinterpretowałeś go w możliwie najprostszy, najbardziej oczywisty sposób.

ur2smart

"Alex_Tyler nie poleca" -to ja z kolei nauczyłem się już jednego: Twoich recenzji nikomu nie polecam. Uwielbiasz dawać 1 punkt na 10 możliwych, co? Świat jest taki prosty wtedy...

ocenił(a) film na 5
jedzoslaw

Gdy coś jest porządnego to daję nawet 10 ciamajdo.

ocenił(a) film na 5
ur2smart

Mam tlyko wystawić ocenę a nie pisać? po co jest w takim razie forum? By pisać tylko pozytywne posty a zero krytyki? To nie komunizm tylko demokracja i zapamiętaj to soebie.

Alex_Tyler

Jak ktoś potrafi w inteligentny sposób argumentować swoją niską ocenę to nie dość że przyjemnie się takie coś czyta, to można jeszcze później podyskutować. Czytając twoje wypowiedzi zarówno mi jak i większości użytkowników którzy mieli okazję spotkać się z twoimi wypocinami, nasuwa się myśl:
"Znowu ten .... ?"
W miejsce kropek wstaw sobie epitet.

ocenił(a) film na 10
ur2smart

Jeśli ktoś daje "Requiem.." 1 punkt na 10, to:
a) jest zwykłym forumowym trollem
b) kompletnie nie zna się na kinie, choć wydaje mu się inaczej
c) a+b
Nie rozumiem w ogóle tej całej dyskusji. O czym można rozmawiać z kimś, kto daje takiemu filmowi 1...

ocenił(a) film na 4
popbart

film jest o narkomanach

Alex_Tyler

ale totalnie nic do Ciebie nie przemówiło? Może nie zrozumiałeś filmu?
Moim zdaniem nie zasługuje on na tak niską ocenę

ocenił(a) film na 5
sangomaho

Wysłałem ci zaproszenie. :)
Fajna z ciebie kobitka jest.

ocenił(a) film na 9
Alex_Tyler

No cóż, przyznaję, że ten temat nieco mnie rozbawił ;) Bo owszem, nasz super uber krytyk filmowy jest śmieszny, ale śmieszniejsze od niego jest podejście "Nie podobał ci się ? Nie zrozumiałeś go!". A jeśli powiem, że zrozumiałam, i mimo to mi się nie spodobał, to dopiego będziecie mieli zgryz, moi państwo ;) No bo jakim cudem film mógł się nie spodobać komuś, kto go zrozumiał, niebywałe ;)

ocenił(a) film na 5
kulka180

Mnie rozbawił twój post na temat mnie, ale w drugiej części masz słuszną uwagę.

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

A tym razem nie ma znaku jakości? A szkoda, myślałem, że zasłużył.

ocenił(a) film na 5
Mowiacy_do_reki

Nie ma, nie zasłużył niczym

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

Żartujesz!!! Film był genialny. Właśnie dobrze że nie pokazywał tylko młodych ludzi. Dzięki temu oglądający widzi że uzależnienia mogą dotyczyć każdego i że nie uzależnia się tylko od narkotyków. To smutne, ale wielu ludzi nie ma pojęcia o lekomanii :/ Myślę, że dzięki temu jest jeszcze bardziej dramatyczny... Polecam każdemu.

ocenił(a) film na 5
Karo_fw

Obejrzyj trainspoting to pogadamy.

Alex_Tyler

ja oglądałem oba i stwierdzam z całą pewnością że requiem było lepsze...dla mnie rzecz jasna...

ocenił(a) film na 10
Alex_Tyler

"Nie przekonuje mnie sposób w jaki reżyser próbował nam pokazać jak powstają narkomani i jakie są ich problemy"
Dzięki temu stwierdzeniu widać ,że kompletnie nie zrozumiałeś filmu.
"ten film kompletnie do mnie nie przemówił "
Jak miał przemówić skoro go nie zrozumiałeś?