PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685439
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

To chyba najbardziej niesamowicie zrobiony film, jaki widziałem. Genialna muzyka, świetne aktorstwo, ale reżyseria powala na kolana. Myślę, że ten film powinien każdemu się podobać - a raczej nie podobać, bo jest obrzydliwy, ale zachwycać.
P.S. Może to głupie, bo w filmie było dużo lepszych i ważniejszych scen, ale najbardiej podobało mi się na początku, jak ciągnęli ten telewizor.

ocenił(a) film na 6
litwosxd

Czyli, że się zgadzasz, że jest brzydki? To po co te przekleństwa na sąsiedniej stronce?
Daj mi czuć to co czuję. Co to znaczy, że każdemu powinien? Ja nie twierdzę że każdemu nie powinien.
Jeden lubi Bramsa a drugi truskawki kolego.
Tak już jest.
Uczucia są osobiste, i nikt nie może narzucać nikomu, co ma czuć. Uczucie jest, albo go nie ma. I już. A zachwyt jest uczuciem.
Problem zaczyna się robić psychologiczny.
Dać innym prawo do własnych emocji.
Dzięki, pa.

ocenił(a) film na 6
litwosxd

PS widzę, że mamy wiele wspólnych filmów. Wielki błękit, który chcesz obejrzeć też jest super.

ocenił(a) film na 5
kzon

Przekleństwa były, bo zacząłeś głupio filozofować, ale bez urazy.

ocenił(a) film na 7
litwosxd

scena ciągnięcia telewizora jest dla Ciebie najlepsza? przyjdz do mnie na warszawską Wolę i zobaczysz biednych ciagnacych ze smietnika telewizory - pytanie: tylko co w tym pięknego? to zwykła czynnosc, mozna powiedziec codzienna

ocenił(a) film na 5
Harry_A

Spójrz na ich twarze, na zapał, z jakim go ciągnęli, ze świadomością, że już niedługo będą mogli sobie poćpać... Dlatego ta scena jest dla mnie najlepsza. Ale to rzecz gustu.

ocenił(a) film na 7
litwosxd

to rzeczywiście wybitne pokazać narkomana, przecież narkoman nie ma chcicy na ćpanie więc podkreślenie i ukazanie tego to prawdzwiwy reżyserski majstersztyk...
lol

ocenił(a) film na 5
Harry_A

Coz, mówiłem, że to głupie, do mnie ta scena po prostu trafia i tyle.

ocenił(a) film na 5
litwosxd

Dobra, obejrzałem drugi raz i masz rację. Najlepsza jest dla mnie scena, kiedy staruszka wreszcie zakłada sukienkę i tańczy w sypialni.

ocenił(a) film na 10
litwosxd

Bo to była najmniej brzydka scena z filmu, potem było już tylko gorzej, gorzej, gorzej.... pewnie dlatego:)

ocenił(a) film na 9
litwosxd

kiedyś myślałam, że ten film jest zajebisty.. nadal tak myślę, ale teraz ciężko się go ogląda.. jest tak cholernie depresyjny, że pozostaje jedynie wziąć strzelbę i odstrzelić sobie łeb..

ocenił(a) film na 10
litwosxd

Co do sceny z ciągnięciem tv...rzeczywiście ciekawa scena sam nie wiem dlaczego. No i zgadzam się że film wprowadza w stan depresji..coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 6
litwosxd

zachwycałem się tym filmem kiedyś jak go obejrzałem, ale z perspektywy czasu ten film nie robi na mnie wrażenia, bo raz, że ma wiele wpadek, a dwa, że jak szlyszę ten motyw muzyczny to rzygać mi się chce

ocenił(a) film na 5
Xsaav

Jest parę głupich wpadek na potrzeby scenariusza, ale nie rażą zbyt mocno. A melodia jest godna Oscara moim zdaniem.