PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9136}

Requiem dla snu

Requiem for a Dream
2000
7,8 685 tys. ocen
7,8 10 1 685439
7,6 65 krytyków
Requiem dla snu
powrót do forum filmu Requiem dla snu

Wiem, że to serwis dotyczący filmów, ale mam pytanie odnośnie książki. W tym roku wyszedł chyba pierwszy polski przekład. Przeczytał ktoś już może tę książkę lub czyta i może powiedzieć coś więcej? Czy dostarcza podobnych (lub większych) emocji jak film itd.? Co byście bardziej polecili?

użytkownik usunięty
catherinevictoire

Póki co to książkę na razie tylko przeglądałem, czytałem urywkami i najbardziej razi język w jakim napisana. Bardzo dużo łaciny!!! Oczywiście idzie się przyzwyczaić ale czyta się to z niesmakiem. Ta książka jest napisana takim jakby odrębnym stylem. Dialogów nie ma tak jak zazwyczaj od pauz, tylko wszystko jedzie po kolei (np. "Harry zamknął matkę w garderobie. Harold. Błagam.Nie wynoś znów telewizora. Harry otworzył drzwi..."). Czyli mogę stwierdzić że film został dość znacząco wygładzony, książka wydaje mi się o wiele bardziej naturalistyczną. Na razie tyle mogę napisać. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
catherinevictoire

http://merlin.pl/Requiem-dla-snu_Hubert-Selby-Jr/browse/product/1,800264.html
I jeszcze jakaś recenzja czytelnika.

catherinevictoire

Bardzo chętnie przeczytam książkę;)

ocenił(a) film na 10
catherinevictoire

Nie da się tego czytać! Pełno błędów (w tym ortograficznych). Ktoś w wydawnictwie dał ciała. Mam wrażenie, że to beta a nie wydanie pierwsze!

użytkownik usunięty
fazato

Czasem takie błędy są popełniane celowo.

ocenił(a) film na 8

Zaopatrzyłam się w tą książkę mimo wszystko i muszę przyznać, że naprawdę jest... dziwna. Błędów językowych i interpunkcyjnych jest cała masa, ale to samemu można się domyślić, że są to błędy celowo. Ponadto na samym początku książki pisze, że całą interpunkcję i nazwy własne zostały zachowane zgodnie z oryginalną wersją.