Dlaczego tak? Fabuła świetna, realizacja też, sceny walki rodem z matriksa też udane choć wg mnie, troszkę przesadzone, piękne kobiety - to wszystko zawiera ten film, czyli spełnia to czego z regóły wymagamy od filmów akcji.
Bardzo oryginalny film z mniej oryginalnym motywem przewodnim - zagładą świata. Za wiele ten film można chwalić, ale niestety są też rzeczy od których bolą oczy. Fatalne ukazanie cięć laserem, aż patrzeć nie mogłem. Zdjęcia i reżyseria scen walki bezwzględnie mogłyby być lepsze.
Co do grozy... nie, tego było mało i wcale nie straszyło. Ja bym to raczej wpisał w kanon thrillerów i a przedewszystkim sci/fi.
Jak więc ocena wygląda?
Akcja - 8
Thriller - 7,5-8
Horror - 4
Ps. Proszę o zgłoszenie się osób których ten film naprawde przeraził lub wprowadził w stan niepokoju.
Ja miałem pełno...
:D:D
...nie no ja też do TH/SF/akcja bym to dokooptował bo na horror to raczej za słabe (czyt. za mało straszy bo jako film sam w sobie mi się bardzo podoba i nie mogę się doczekać IV). Jednak nie wiem co ci te lasery nie pasują??
Co?! Że nie pokazali mózgu i to ci nie pasuje czy że tkanek nie po przypalało??:D:D
Przeszkadza mi to w jaki sposób odpadła głowa, w jaki sposób kratka pociachała ciało.. zero w tym realizmu.. lasery zamieniły postać w komputerową bryłę która się rozpadła. W takich scenach liczę że choć troszkę można zbliżyć się do realizmu, a odcinana głowa w taki sposób nie odpada na 100% :P
Twórcy albo ścieli po kosztach, albo też nie przykładali do tego uwagi.
Być może się czepiam zbytnio szczegółów :P
PAMIĘTAJCIE MAMY ROK PRODUKCJI 2001 więc nie czepiajcie się źe głowa nierealistycznie odpadła. A nakład na film był mały...
Jaki nakład taki film. Oceniamy co widzimy nie co by było gdyby sponsor dorzucił kilka "Baksów"
Ja tak spekulując uważam jednak że dobrze się kawałki rozpadły bo laser przypalił tkankę (tak powinno być choć na filmie tego za bardzo nie widać). Dopiero po jakimś czasie krew pod ciśnieniem wypłynęła na wierzch (bo uniemożliwiały to właśnie przypalone tkanki)i to spowodowało że kawałki rozsunęły się i posypały niczym podniesione do góry puzzle;P.
Tak przynajmnie ja to sobie wyobrażam:D.
Po pierwsze Re to jest thriller i załaźeniem Andersona nie było zrobionie mega strasznej produkcji. Ona ma Cie poruszyć abyś wiedział źe eksperymenty są Be be . A ja odczuwałem dreszcze i to mocne.
Klimat 10/10
thriller 10/10
muzyka 15/10
LUDZIE NAJLEPSZY THRILLER W HISTORII KINA !!!!!!!!!!!!!!
To jeszcze mój drogi dobrego TH nie oglądałeś chyba...
Klimat 8/10
TH 9,5/10
Muzyka 6/10 bo nie wiem czy to miało być techno czy jaki pies bo te wstawki nie do ładu i składu kiepskie i mogli nie mieszać już rocka za to motyw główny z 2 i 3 jest genialny i dlatego dla 2 za muzykę 8/10 i w 3 tak samo, 8/10.
Coś Wam się moi drodzy trochę gatunki pierdolą. Od kiedy filmy o zombie są thrillerami?
Pomijam już fakt, że film był na podstawie najlepszego survival horroru, mówię o grze oczywiście.
Dla mnie film jako horror z domieszką S-F i akcji zasługuje na 8/10
Jako ekranizacja 5/10
Filmweb opisał ten film jako horror... tego się trzymamy...
A więc dno :P
m_szymon ma sporo racji z tą ekranizacją. Jak młodszy byłem to grałem w residenta
Chyba niewiele filmów w życiu widziałeś, skoro marną adaptację dobrej gry nazywasz najlepszym thrillerem w historii kina.
Anderson nakręcił do tej pory tylko jeden naprawdę dobry film - "Ukryty wymiar", reszta to niestety chłam.
Ja osobiście nie przepadam za filmami Andersona, a w szczególności za adaptacjami gier.
Dlatego ja zupełnie zapomniałem o tej ponad czasowej grze (choć za takie uważam tylko pierwsze 3 części) i skupiłem się na nowej adaptacji wydarzeń z Racon City i głównego lab Umberlli. Mi się bardzo spodobało się takie rozwiązanie!
A mi flm się bardzo pododbał. 10/10. Nie jest to mocny horror, ale tak i tak są momenty, w których można się wystraszyć. Z tymi laserami to na tamtą technologię dobrze zrobili.
film zajebho ,pierwsza część najlepsza ,motyw z scifi czyli tym robalem mi
sie nie podobał ale to dlatego że nie lubie kina sci fi ale rozumie że
szykowali na koniec jakąś niespodzianke ale mniejsza o to ,najbardzie
podobała mi sie akcja z tymi wściekłymi psami dobermanami , za tą akcje
kocham ten film jest mega :)
Ja tam odejmuję mu punkty za bezstresowe poradzenie sobie z zombie stojącymi za plecami, gdy już zamknęli windę oraz późniejsze chodzenie w pojedynkę po budynku. Reszta - cudo!
Znacie jakieś inne filmy tego pokroju? :)
Strasznie mnie wciągają wszelkie filmy o zombiakach, wirusach, które opanowują świat itd :D