485
chce zobaczyć
Resident Evil
powrót do forum filmu Resident Evil

Patrząc po dorobku reżyserskim (brak tego gatunku kina) nie spodziewam się zachwycającego dzieła (również patrząc na to, co powstało, choć nie powinno mieć to znaczenia).
Z drugiej strony, jak reżyser jest fanem serii, może wyjść dobrze.

Niestety już sceptycznie podchodzę do jakichkolwiek prób przeniesienia RE na duży ekran (wykluczając animacje - duża większość trzyma poziom).

NeoRegis

Złośliwie powiem, że poprzeczka zawieszona jest bardzo, bardzo nisko...

...bo odkładając moje zamiłowanie do Rezydenta, filmy męża Jovovich są strasznie płytkie, siermiężnie prowadzone, a jedyny powód który mógłby uzasadniać ich istnienie to "ej, patrzcie jakie fajne efekty specjalne umiemy nakręcić za psie pieniądze! gg ez, deutsch power, enter."

A o "Witajcie w Raccoon City" to wspomnę tylko tyle, że projekt prędzej miał potencję niż potencjał. Ekipa filmowa może i miała masę pomysłów, ale wywrócili się już na preprodukcji i podbiciu pieczątki nad pomysłem, żeby film był bardzo wierną adaptacją RE1 2002 i RE2 2019 (co, w moim odczuciu, było kretyńskim pomysłem, bo oba te gry są w swojej prezentacji bardzo kinowe i osobiście nie widzę powodu, aby obdzierać te interaktywne laurki do amerykańskiego horroru ze swojej interaktywności - i mechanicznej głębi, która pozwala im bronić się jako gry wideo).

Pomysł Creggera, żeby nakręcić film, który ma swoje miejsce w gierkowym uniwersum, ale pokazuje znane wydarzenia (pandemia w Raccoon) z innej strony (chłopka-jełopka spoza miasta) strasznie mi przypomina Resident Evil Outbreak i wszystkie te małe opowieści kręcące się wokół ocalałych i ich próbie ucieczki.

A patrząc na te jego komentarze, że chce nakręcić coś na wzór Martwego Zła 2: jeśli kurier Abrams nie przyklei sobie do odciętej ręki jakiejś wielgachnej wiertarki i nie wsadzi jej głęboko w d... oskórowanego goryla z "Keeper's Diary", to nie oglądam

NeoRegis

chłop zrobił "znikniecia" wiec sie zna i umie robic dobre filmy i łamać gatunki. ciezko jest zrobic straszny horror ale "znikniecia" to dobry film. wiec moze być ciekawie