Zabieram przyjaciół do kina (w większości chłopcy). Chcieliby obejrzeć Riddick, bo zwiastun był 
fajny, ale czy się nie zawiedziemy, albo nie będziemy wiedzieć o co chodzi?
Znajomośc poprzednich części nie jest chyba koniecznie potrzebna, jednak Riddick jest tak ciekawą postacią, a Pitch Black i Kroniki Riddicka to tak dobre filmy, że aż żal ich nie znac. Nadrób zaległości :) 
Jest pewne nawiązanie do pierwszej części trylogii, ale spokojnie odnajdziesz się w filmie. Niemniej przyłączam się do namowy aby zobaczyć wszystkie filmy z Riddickiem.
Jeśli obejrzysz najpierw Pitch Black, to mocno zawiedziesz się Riddicku , bo to praktycznie to samo. Nawet niektóre teksty są takie same. Kroniki Riddicka też nie trzeba koniecznie znać. Na dobrą sprawę chyba warto oglądać w odwrotnej kolejności , wtedy filmy będą coraz lepsze ;)
Film jest prosty stosunkowo, ale w tym tkwi jego siła. To nie jest zamotana space opera, jak się zna poprzednie cześci, to się wyłapie więcej smaczków, ale ogólnie film jest sam w sobie jedną całością, więc można go oglądać bez znajomości poprzednich filmów. 

A ogólnie to przekozacki i superociakający testosteronem film. Trochę jak "Aż poleje się krew" w warunkach sf. Jest znacznie inny od pierwszej części i totalnie różny od drugiej. Ogólnie to totalny przekozak.
właśnie wróciłam z kina. film jest zajebisty , najlepsza z części ! :) Dużo się dzieje, akcji pełno, riddick jak zwykle kozak. czego chcieć więcej od filmu :). potworki też są świetne , nie miałam wrażenia ze znów oglądam pitch black. jako fanka całej serii przygód riddicka jak najbardziej polecam. Riddick daje niezłego kopa potworką jak i najemnikom. po prostu cieszy oko, A riddick ze swoimi tekstami kasuje wszystkich :)
Dokładnie, film przede wszystkim nie udaje, że jest czymś innym niż jest w rzeczywistości. Na początku jak pierwszy raz zobaczyłem trailer pomyślałem, że trochę przegięli z CGI, ale w czasie seansu wyglądało to naprawdę fajnie, po prostu była taka a nie inna stylistyka i tyle, było super. Były momenty zabawne i brutalne (chwała za kategorie R!!!). No i ta rozkminka przy otwieraniu szafki- majstersztyk :D 
Ocenione na 8/10 ( dla porównania, u mnie: 8/10 dla Pitch Black i 7/10 dla Kronik) 

Co do oceny na Filmwebie to chyba przeżyła jakiś atak hejtów, bo gdy sprawdzałem wczoraj wieczorem, przy 50-80 ocenach miał średnią ponad 8. Sprawdzam dzisiaj po seansie i przy 120 ocenach średnia 6,7 xD A teraz powoli idzie do góry
Cóż są ludzie którzy zaraz po premierze masowo wystawiają jedynkę, ale średnią nie warto się przejmować. Film jest najlepszy z trylogii, w końcu na ekranach można zobaczyć film ociekający testosteronem i dobrą akcją, kategoria R dużo tutaj pomogła. 

W moim rankingu jest tak samo Riddick 8, Pitch black 8 i Kroniki 7. 

Warto wybrać się do kina!
Bez kategorii R na pewno nie byłoby cycków, a to zawsze miły dodatek. Ale też faktycznie wiele momentów zabawnych pomaga temu filmowi. Dialogi są przesiąknięte wręcz ironią i szyderą. 

po tej akcji z szafkami nie wiem, czemu ich po prostu nie zamknęli, ale nie zmienia to faktu, że ta paranoja świetnie dodała filmowi klimatu. 

Mi w sumie z trzech dotychczasowych filmów najbardziej się Riddick podobał. Nie było tu takiego zróżnicowania wizualnego jak w jedynce, ale masa innych rzeczy była lepsza.