7,8 24 tys. ocen
7,8 10 1 23645
7,7 19 krytyków
Rio Bravo
powrót do forum filmu Rio Bravo

5-/10

ocenił(a) film na 4

Nie lubię westernów. Albo nie. Lubię spaghetti westerny Sergio Leone, nie lubię starych, amerykańskich westernów.

"Rio Bravo" jest schematyczne do bólu, wypełnia wszelkie możliwe konwencje gatunku. A mimo to podoba się. Jest jakaś magia, klimat.

Ogromny minus za wątek romantyczny - jest idiotyczny. Główny bohater dwa razy pocałował swoją "dziewczynę", a z późniejszych ich rozmów wychodzi na to, że uprawiali seks nieustannie przez pół roku.

Ogromny plus za kapitalną rolę Waltera Brennana.

5-/10

Krocz

No cóż chyba nie ma takiego filmu który każdemu się spodoba.... Z Rio Bravo jest to samo. Dla mnie to najlepszy western jaki do tej pory widziałem. Faktycznie ten wątek miłosny trochę zawadza podczas oglądania filmu ale z drugiej strony jest swego rodzaju odskocznią od strzelanin i porachunków.... Tak jak piszesz postać którą gra Walter Brennan jest dużym pozytywem ale role Johna Waynea i Deana Martina też są świetne.... Jak dla mnie Rio Bravo jest kanonem światowego westernu i moja ocena to 10/10

ocenił(a) film na 4
klejstos31

Powiem tak: dla fanów westernów pozycja idealna. Ale nie dla mnie :) Pozdrawiam.

Krocz

Zgadza się. Każdy wielbiciel westernów powinien znać "Rio Bravo"......pozdro:)

ocenił(a) film na 7
klejstos31

Mi sie spodobal, choc zdecydowanie bardziej wole filmy leone. I faktycznie watek milosny byl jak mocz na scianie

nybatteri

zastanawia mnie jedna rzecz.. skoro nie jestes fanem westernow to po kiego chuja je ogladasz? :)

ocenił(a) film na 5
annihiluzz

odpowiedź jest prosta: pewne westerny ( w tym ten) należą do klasyki gatunku czy coś w podobie i jeśli ktoś interesuje się kinem w ogóle pragnie obejrzeć jak najwięcej szeroko rozumianej klasyki z każdego gatunku :)
a czy się dany film spodoba czy nie to już inna sprawa ...

annihiluzz

Można nie lubić kina wojennego, ale nie znać "Plutonu" czy "Szeregowca Ryana"?