filmweb informuje, że 7 listopada odbędzie się "premiera"tego filmu. Można jakoś sprawdzić, gdzie
będzie grany?
Po wielkich męczarniach i szukaniach w necie w końcu udało mi się natrafić na taki artykuł: http://www.filmweb.pl/news/90+lat+Warner+Bros.+–+Arcydzieła+amerykańskiego+kina+ w+9+polskich+miastach-103319
Szkoda, że filmwebowcy,którzy tak namiętnie po „resetowali” w filmach wymienionych w artykule nie byli na tyle rozsądni aby chociaż wpisać jakiś komentarz z jakiego powodu następuje wznowienie. Z drugiej strony (moim zdaniem) dziwna to konwencja ustawiać nową premierę filmu ze względu na to że jedno kino w Polsce wyświetli film!
Hm, ale właśnie zauważyłem, że jednak coś się nie do końca zgadza. W artykule piszą o marcu tego roku a na stronach filmów są informacje o wrześniu-listopadzie.
Zatem jeszcze poszukam – może jednak pokażą też inne kina :)
Okey, znalazłem coś lepszego: http://www.nowehoryzonty.pl/aktualnosci.do?id=3938
Jednak w jakich kinach – czy wszystkich jak leci, i multipleksach, i tych małych – będzie grane tego jeszcze nie wiem. Za tydzień (dokładnie) jest „premiera” Egzorcysty i chciałem sprawdzić czy jest w repertuarze takich multipleksów jak M… czy CC… jednak kończy się on na najbliższym czwartku. Trzeba będzie poczekać do poniedziałku, a jak nic to nie da to po prostu zadzwonię do dystrybutora – chyba powinni wiedzieć komu (jakim kinom) udostępnili ;)
Właśnie oglądam ten film teraz tzn w nocy z 22 na 23 października na TCM,z polskim lektorem.Ale czy to chodzi o premierę kinową? Bo film jest bardzo stary i chyba już ograny w telewizorach.Aż dziw mnie bierze,że ten film nie miał w Polsce swojej premiery kinowej,a może miał już tak dawno,że nikt nie pamięta kiedy to było?Bo wspomnianej wyżej Egzorcysty jak pamiętam to w kinach nie grali,ale w tv dużo razy na różnych kanałach.
Z tymi „premierami” to chodzi o to że to są tzw. wznowienia – wypuszczenie jeszcze raz do kin odświeżonej wersji (zapewne cyfrowej). To czy ten film miał wcześniejszą premierę kinową w Polsce to nie pamiętam ;)
Co do dystrybutora (WB) niestety za dużo mi nie powiedzieli. Tylko tyle co można wyszukać przez Internet. W Warszawie udało mi się tylko kino Muranów namierzyć. Jeśli ktoś zainteresowany innymi miastami to też mam info.