6,9 127 tys. ocen
6,9 10 1 126689
5,9 36 krytyków
Robin Hood
powrót do forum filmu Robin Hood

W przeciwieństwie do wielu użytkowników filmwebu stwierdzam, że ten film nie był zły. Wiadomo, że Ridley nie chciał nakręcić jakiegoś głębokiego studium psychologicznego, a po prostu rozrywkowe kino. I według mnie - jako komercyjna rozrywka dla każdego - ten film się sprawdza.

Kilka momentów rzeczywiście razi [UWAGA SPOJLERY!] np. Marion biorąca udział w bitwie razem z tymi dziećmi na kucykach (same dzieci - niczym jakieś mityczne stwory na początku filmu, błąkające się po lasach, obserwujące jak wilki Nottingham - są fajne; ale już ich udział w bitwie z Francuzami to przesada), cudowne uzdrowienie Marion w ramionach Robina i karta swobód forsowana przez Robina, który okazał się synem kamieniarza-filozofa. OK. To było na minus.

Generalnie jednak na filmie bawiłem się dobrze - podobał mi się np. wątek miłosny Marion i Robina (a ja nie lubię wątków miłosnych w filmach!) fajnie zagrany przez Russela i Cate. Dalej: fajny szwarccharakter w postaci Godfreya, fajne plenery, ciekawy rys historyczny (wiem, wiem - pewnie niezgodny z historią i momentami uproszczony - co nie zmienia faktu, że ciekawie się to ogląda), fajne zwroty akcji i w końcu sam Russel, którego - po prostu - bardzo lubię.

Dodam jeszcze, że jestem wielkim fanem "Robina z Sherwood" i pewnie już żaden film o przygodach tego banity nie przebije tego brytyjskiego serialu. Tak samo wersja Ridleya nie ma na to szans. Z drugiej strony nie uważam np. że nowy Robin jest gorszy od tego z Kevinem Costnerem. Czekam na kolejną część Robina duetu Scott-Crowe. Liczę na więcej scen z udziałem kompanów Robina i na rozbudowanie wątku szeryfa, który w tym filmie praktycznie nie istnieje. Ten film zdaje się być wstępem do trylogii i ciekawi mnie jak to Ridleyowi wyjdzie.

użytkownik usunięty
Dryden

No dobra, ale Costner był kozak mimo wszystko, więc nie można go krytykować. No właśnie, trylogia nasuwa się jak nic. Ciekawe czy zginie na końcu jak Gladiator:] A tak na marginesie, polecam też recenzję: http://www.hitosfera.pl/node/132

PS. Nie było ładniejszej Marion?

ocenił(a) film na 8
Dryden

Zgadzam się film nie jest zły i nie wiem czemu tak wieszacie na nim psy...oczywiście nie jest to Gladiator który bardzo wysoko zawiesił poprzeczkę.Uważam że film jest ciekawy,chodź idąc do kina spodziewałam się czegoś więcej,ale widać że będą kolejne części.