6,9 127 tys. ocen
6,9 10 1 126686
5,9 36 krytyków
Robin Hood
powrót do forum filmu Robin Hood

Zobaczcie jakie dramaty historyczne były dobre: Braveheart, Patriota, Gladiator, Troja, a jakie okazały się klapą: Aleksander, Król Artur, Królestwo Niebieskie.

Mel Gibson, Russell Crowe to aktorzy charyzmatyczni, tworzą niezapomniane kreacje. W Troi jest nieco inna sytuacja. Sam się zastanawiam czym broni się ten film. Wkurza mnie to, że władcy Troi to same ciacha (Bloom, Bana) a Grecy to same zakapiory. Nie licząc oczywiście Brada Pitta, ale to w końcu Achilles :). Aktorzy, którzy nadrabiają jedynie wyglądem swoją słabą grę aktorską są beznadziejni (C. Owen, O.Bloom, C.Farrell). Wyjątkiem jest dla mnie Pitt i Bana. Już wolę charyzmatycznego Crowe'a, który mnie porwie, niż jakieś młode ciacho, które nie potrafi grać

W Polskim kinie jest podobnie, ciekawe z czego to wynika. Im ktoś przystojniejszy tym gorzej gra. (np Zakościelny). Moim ulubionym aktorem w Polsce jest Więckiewicz bo jest równie charyzmatyczny jak w/w (nie oburzyć się, że nie wymieniłem innych, ale nie jestem fanem polskiego kina)

TAK dla Crowe'a!

ja27

Nie zgodzę się z Tobą do końca - owszem,filmy które wymieniłeś jako dobre,są dobre ale nie zgodzę się w kwestii tych złych - w jednym się zgadzamy: " Aleksander " to niewypał - nudny,nie porywający,bezbarwny mimo dobrych aktorów grających główne role ( choć rzeczywiście C.Farrell jest cokolwiek mdły i to nie tylko w tym filmie ) ale już takie " Królestwo Niebieskie " to świetny film i moim zdaniem,dużo lepszy od " Gladiatora " - po prostu wielu osobom nie przypadł do gustu aktor grający główną role a mi się rola Blooma i grana przez niego postać podobają / są gusta i guściki ;) /,podobnie " Król Artur " - może i tu rola C. Owena jest troszkę mdła ale na pewno drugi " Aleksander " to nie jest - mamy ponury klimat,zdjęcia S.Idziaka i świetne sceny batalistyczne.
Co do " Troi " to bardzo lubię ten film ze względu na to że pokazuje on bohaterów z krwi i kości a nie półbogów i herosów,nawet Achilles nie jest pozbawiony wad i człowieczeństwa a Eric Bana zagrał bardzo dobrze rolę Hektora,ogólnie film był dla mnie miłym zaskoczeniem na plus.

Na nowego " Robin Hooda " czekam z niecierpliwością,choć Scott zabił mi już ćwieka przekształcając miasto Nottingham w ... ni to osadę ni miasteczko pozbawione zamku ( sic )ale wierzę że mimo wszystko reżyser dobrze opowie swoja historię,choć już teraz widzę że z Robinem w kapturze jakiego znamy będzie to miało nie wiele do czynienia ;)

ocenił(a) film na 7
ja27

Rzeczywiście, to Crowe, aktor na wysokim poziomie, ale i tak przeraża mnie jego wiek... i morderczy wygląd. Taki... Tata Lady Marion...

ja27

Dokładam swoją klasyfikacje wymienionych filmów i aktorów pierwszoplanowych:

Filmy:
1. Królestwo Niebieskie (WERSJA REŻYSERSKA 3h TEGO CZASU SiE NIE CZUJE!)
2. Gladiator
3. Braveheart
4. Aleksander (fakt przydługi... ale mnie porwał) oraz Król Artur
5. Troja/Królestwo Niebieskie wersja kinowa

PATRIOTY NIE WIDZIAŁEM (Warto?)

Aktorzy:
1. Russel Crowe
2. Mel Gibson (choć w pierwszej dwójce mialem tęgą rozkmine)
3. Colin Farrel
4. C. Owen i Ekipa z Troji.
...
...
99. O. Bloom (Jedyny minus filmu!)

ocenił(a) film na 6
ja27

Crowe nie da rady. Robin Hood to postać ciepła i robi to co robi ponieważ czuje, że to jego cel w życiu, natomiast Crowe jak zwykle i po zwiastunach zresztą to widać, gra osobę która robi to jakby dla rozkazu. Emanuje od niego nienawiść.
Nie dla Crowe'a