Nie wiem co wam odbija... patriotyzm hahaha
To film... dobry film. Właściwa ocena to 7/10
Polska jest tutaj pokazana jako ogromne mocarstwo siejące postrach w całej europie. Nie rozumiem dlaczego antypolski. Od kiedy tak kochacie nasz kraj?
Jesteście żałośni.... im więcej widzę takich ocen tym bardziej chce dodać film do ulubionych. Chociaż nie podbił mojego serca
PS. Nie jestem za sprawą rosyjską. Mam uraz do tego kraju ale nie próbuje ich zniszczyć poprzez niewłaściwe ocenianie dobrego filmu
Temperatura dyskusji skłoniła mnie do obejrzenia tego ,,dzieła".Boże co za pierdoły!Nawet nie tak efektowny jak się spodziewałem. Nie sprawdza się nawet jako film propagandowy ,gdzież mu do Aleksandra Newskiego czy Wyzwolenia.Film oczywiście jest antypolski bo niby jaki miałby być.Jego szkodliwość polega na tym że pokazuje niby historyczny obraz wydarzeń o których w zasadzie nikt w innych krajach (i nie tylko niestety)nie ma pojęcia. Proste że może stać się jedynym źródłem ,,wiedzy" o tych wydarzeniach.Prawda jest taka że pomongolska hołota sama ściągnęła sobie tą wojnę na kark .Awantura zostawiła kraj w stanie który jeszcze przez sto lat nie pozwalał mu odgrywać poważniejszej roli w Europie.Inaczej pewnie rozbiory spotkały by nas wcześniej.
"Polska jest tutaj pokazana jako ogromne mocarstwo siejące postrach w
całej europie."
Podaj mi przykład gdzie to jest pokazane w tym filmie. Bo gdyby tak było
to ok, a tak niby mocarstwo a nie mogą ( Polacy ) przeprowadzić żadnej
udanej akcji zbrojnej. I właśnie to dość mocno się kłóci.
Takie małe porównanie ostatnio oglądałem Kroniki Riddicka ,tam pokazani
są źli ( Necromongers ) którzy niszczą światy i jakoś im się udaje , a
na końcu zostają pokonani i jest ok. A tu wielkie mocarstwo a nic nie
może zdziałać :>
Żaden Polak na tronie carskim nie osiadł najwyżej Polka .I to tylko dlatego że w chwilowym bałaganie tak się spodobało bojarom.Oczywiście że Polska nie była żadnym mocarstwem a najwyżej właśnie przestawała nim być.Trzeba było to tak przedstawić ,a co mieli pokazać że pod Kłuszynem 6000 Polaków rozpędziło ponad 30000 kacapów i Szwedów na dodatek?Jak by to wyglądało pod względem propagandowym.
O tym właśnie piszę .Żaden z nich ani Łżedymitr ani Samozwaniec nie był Polakiem.Jedyna Polką na carskim tronie była Maryna Mniszchówna.Mniejsza z resztą z tym ,chodzi o to że jest to kolejny film propagandowy pokazujący jak ponad życie miłujący pokój naród ruski zdrową silą mas ludowych odpiera najazd kolejnej potęgi ze zgniłego zachodu.kupa bzdur i jednorożce.