PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=208903}

Rozbitkowie

Los Sobrevivientes
1979
7,0 25  ocen
7,0 10 1 25
Rozbitkowie
powrót do forum filmu Rozbitkowie

Mój trzeci film Aleii i zarazem ten który potwierdził że jednak warto poznać całą filmografię tegoż twórcy. To o tyle różnorodny reżyser, że co dekadę zmienia swój styl i nawet jeżeli nie przekonał mnie "Up to a Point", to "Rozbitkowie" mnie mają.
Całość jest wyraźnie wariacją na temat "Anioła zagłady" Bunuela. Grupa bogaczy, zamieszkująca odgrodzony wielkim murem apartament, w wyniku zmian politycznych w kraju, zamyka swoje bramy i postanawia stworzyć własne państwo na terenie posesji. Ma to na celu uniknięcia wpływów chaosu politycznego z zewnątrz. Niestety niepokoje, rewolucja, głód i rozłamy także zawitają do ich drzwi. Sami do tego doprowadzą.
Rewelacja jak dla mnie. Film bardzo długo się rozkręca. Trudno mi było także rozróżnić postaci. Scenariusz tak skakał od jednej do drugiej, że bardziej postrzegałem rodzinę jako zbiorowość, niż czekałem na pojawienie się konkretnego bohatera. Niemniej po godzinie robi się z tego na prawdę świetna czarna komedia. Kolejne wydarzenia przypominają zmiany polityczne na Kubie. Te metafory zostały dyskretnie przemycone między szaleństwo jakie rozgrywa się w ekranie. Drugie dno jest więc bardzo głęboki. Można też dać się po prostu ponieść kolejnym scenom i obserwować upadek familii Orozco. Odcięcie się od świata gwarantuje im niezależność i stabilizację tylko przez jakiś czas. Później wewnętrzne rozłamy, niezgoda i desperacja doprowadzają do zezwierzęcenia. Dosłownie ostatnie pół godziny to eksplozja w równym stopniu chorych i zabawnych momentów, które doceniłby nawet sam Bunuel.
Warto. Jak na razie wg. mnie najlepszy obraz Aleii.

ocenił(a) film na 6
Lucky_luke

gdzie oglądałeś ten film? Przeczesałem cały internet wzdłuż i wszerz i nigdzie nie widze śladu po tym filmie a widze że nawet na Filmwebie kilka osób go oglądało... to samo tyczy się "Walki przeciwko demonom" Alei ale ten film to już w ogóle jest nikomu nie znany :/

ocenił(a) film na 8
dansol20

"Walka przeciw demonom" to już w ogóle rarytas, którego szukałem nawet po Włosku czy Rosyjsku (bo umiem kilka słówek), a w końcu uparłem się żeby tylko oryginalną wersję znaleźć i też nic...

"Rozbitków" widziałem na Letniej Akademi Filmowej w Zwierzyńcu. Skromny pokaz, na który kilka osób przyszło. Można to było jeszcze na zeszłorocznym pokazie w Sopocie dorwać i na zjeździe DKFów.

Szansa "doobejrzenia" akurat w tym wypadku jest: Polska Federacja Dyskusyjnych Klubów Filmowych dysponuje kopią i chyba nadal ją udostępnia. Wystarczy, że należysz do jakiegoś DKFu i zdołasz nakłonić pozostałych członków, że warto zorganizować pokaz. Kiedyś próbowałem namówić mój DKF do wyświetlenia "Ostatniej wieczerzy", ale stwierdzili, że nikt na to nie przyjdzie (tak się tylko na nich poskarżyć chciałem)...

Napiszę do organizatorów LAFu, czy by nie zrobili powtórki "Walki przeciw demonom". Jeden głos pewnie nic nie znaczy, ale zapytać nie szkodzi.

ocenił(a) film na 6
Lucky_luke

aha to takie rzeczy, nie no dla mnie to troche za dużo zachodu także niestety jeśli chodzi o te filmy musze obejść sie smakiem :/ Na szczęście z "Ostatnią Wieczerzą" nie było problemu z dostępnością, m. in. dlatego bardzo mocno zainteresowany jestem "Walką przeciwko demonom" bo wydaje sie to film w podobnym klimacie a też patrząc na screeny dostępne na necie z tego filmu mam wrażenie że to naprawde świetne kino, takie jakie lubie ale cóż, mówi sie trudno, dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Lucky_luke

niewidzialny komentarz

ocenił(a) film na 6
Lucky_luke

tak to jest szukać po całym necie kiedy sie ma coś pod nosem, obydwa filmy są na YT, dla zainteresowanych:
https://www.youtube.com/watch?v=T-9z_YBPWw8 = Rozbitkowie
https://www.youtube.com/watch?v=PbXiXPaZgZQ =Walka przeciwko demonom

filmy bez napisów polskich i angielskich ale jak ktoś chociaż troche zna hiszpański powinien sobie poradzić ;)

ocenił(a) film na 8
dansol20

O kurcze: ja nie mogłem znaleźć, a to od roku na youtube leży :o Słaby ze mnie szukacz... Jak mi z LAFu nie odpowiedzą to się biorę za "Walkę przeciwko demonom". Może być ciężko, bo hiszpańskiego nie znam ani trochę, ale jest opcja ustawienia tłumaczenia a la google translate i to powinno mi wystarczyć.

Dzięki wielkie za informacje!