...i niezbyt udana komedia. Już tak nie śmieszy, jak pierwowzór Barei, prawdę mówiąc w ogóle niespecjalnie zabawny film wyszedł. Bardziej wygląda mi to na próbę wyciągnięcia z klasyki co się da niż faktyczny zamiar zrobienia nowego, niezależnego i dobrego filmu, w wielu momentach rzuca się w oczy bliźniacze podobieństwo niektórych scen jak również próby sztucznego stworzenia klasycznych cytatów, których ogromną ilością może pochwalić się właśnie 'Miś'. Wydaje mi się jednak, że niepotrzebnie, Chęciński powinien spróbować narysować film własną kreską zamiast próbować kopiować dzieło mistrza, co mu się udać nie mogło. Nie, film sam w sobie zły nie jest, jednak w porównaniu do 'Misia' wypada dość blado.
teraz widzę że scenariusz napisał Bareja, ale i tak dużo do filmów Bareji brakuje. Mimo wszystko to dobry film, jest kilka fajnych scenek, myślę jednak że jakby reżyserował by to Bareja dodałby kilka ciekawszych momentów. Ale i tak jest się z czego pośmiać.
Ależ skąd! Bareja nie pisał scenariusza do tego filmu!! I nie mógł pisać - bo już od kilku lat nie żył! Scenariusz napisał Stanisław Tym.