PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=443597}

Rusałka

Rusalka
2007
7,4 8,4 tys. ocen
7,4 10 1 8436
6,6 7 krytyków
Rusałka
powrót do forum filmu Rusałka

Intrygujaca reklama.... "Poznaj rosyjską Amelię". Czy naprawdę Rusałka jest w stylu Ameli, czy jednak nie mam się co łudzić? ;))

BoA

jest troszkę
http://borques.blogspot.com/2008/10/postanowiem-zobaczy-jak-jest-na-i.html

ocenił(a) film na 7
Borkowicz

moim zdaniem nawet bardzo w stylu Amelii, ale najwazniejsze jest to, ze jednak nie smierdzi jakas podroba, czy cus.

ocenił(a) film na 8
BoA

Właśnie, moim pierwszym skojarzeniem po obejrzeniu zaledwie kilku minut filmu było: "toż to >Amelia<". Słowiańska "Amelia". Oba obrazy mają wiele miejsc wspólnych, oba jednak z całą pewnością zasługują na uwagę.

ocenił(a) film na 7
Cosette_2

Fakt mają trochę podobny klimat. To przez to, że zarówno tytułowa Rusałka jak i Amelia prezentują specyficzny, nowatorski tryb myślenia.
Gdybym miała porównywać jednak filmy - w moim oczach zdecydowanych zwycięzcą jest ,,Amelia".

ocenił(a) film na 8
Dixiee

Ale wydaje mi się, że nie należy ich porównywać. Francja to jednak inne realia niż Rosja.

ocenił(a) film na 7
BoA

Ni ciorta, jak mawiają nasi wschodni bracia. Podobieństwo do "Ameli" Jeuneta może i byłoby uderzające, ale po wypiciu litrów spirytusu. To zupełnie różne światy, różne postacie, odmienne historie i różne zakończenia. Dla mnie nie ma porównania, chociaż film równie interesujący.

Marecki

Sama reżyserka zapytana o to powiedziała, że nie widzi analogii.

ocenił(a) film na 7
_LG_

A co niby miała powiedzieć?

użytkownik usunięty
BoA

Jak dla mnie jest to bardzo odległy film od Amelii i nie ma co porównywać do tego pięknego, bogatego filmu francuskiego. Kilka kadrów jest podobny i motyw dziewczyny - samotnika, poszukiwacza.