Jestem mile zaskoczony. Colin nie obyty w większych produkcjach kinowych poradził sobie całkiem nieźle, jednak ze względu na specyfikę granej przez siebie postaci nie mógł się jakoś specjalnie wybić. Tutaj oczywiście Hopkins zrobił swoje i wypełnił film wieloma emocjami.
Fabuła była wciągająca, film nakręcony w takim stylu, za jakim już od dawien dawna bardzo tęsknie. Tym, którzy dają temu filmowi niską ocenę tylko dlatego że są niewierzący radzę popukać ci w główki. Skoro nie mają szacunku do Kościoła Katolickiego i osób wierzących, to niech chociaż mają szacunek do świetnego aktora i równie dobrego reżysera, który wreszcie zmniejszył lewicowe natężenie ideologiczne swoich filmów.
Osobom komentującym radzę tematy takie jak "Opętania? Hahahaha" po prostu ignorować, podobnie zakładających ich autorów. Nie są warci nawet chwili dyskusji.
Mam jednak pytanie do tych co mogą wiedzieć: jakie modlitwy odprawia Hopkins nad tą dziewczyną w ciąży?
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią, oceniam film z perspektywy widza a nie z perspektywy wiary. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, na początku filmu napisali, że film oparty jest na autentycznych wydarzeniach, później że na motywach powieści Matt Baglio, książka nosi tytuł. : "Obrzęd". Nie wydaje mi się aby ta książka była oparta na faktach, a może się mylę? Nie ważne, film oceniam na 8/10 bo trzyma w napięciu.
Pozdrawiam.
Dobrze powiedziane, mi też film się podobał, ale czegoś mi zbrakło, może troszkę więcej "strachu"...nie wiem dlaczego ale tym razem nic mnie nie przestraszyło w tego typu filmie (nie to co w "Egzorcyzmach Emily Rose"...)
Hopkins bardzo dobry.
Właśnie też się zastanawiam czy to było na faktach...hm
Zdecydowanie 5/10 i tylko dlatego tak wysoko, że Hopkins zagrał bardzo dobrze. Jestem osobą wierzącą, w Boga, w Kościół. Tylko to, co ten film przedstawił, to było tak mało realistyczne i nudne, że męczyłam się na tym filmie. Jeszcze nie widziałam osoby opętanej, która całowałaby księdza po rękach, szczególnie w chwilę po tym, jak egzorcyzm się skończył. Ale błędów to można by tu wymieniać...