Nigdzie żadnych informacji. Piszcie jak coś wiecie bo ja słyszałem jedynie że był na niej Anthony Hopkins...
Ostatnio nie ma szczęścia do filmów Hopkins. Po klapie "Wilkołaka" "The Rite" nie napawa optymizmem. Na Rotten Tomatoes jest już sporo recenzji i wszystkie. Możliwe, że występ aktora nadal jest przyzwoity (jak w innych przeciętnych filmach - "Proof", "czy "Fracture"), ale osobiście wydaje mi się niepotrzebne, aby z przyczyn artystycznych (czy musiał z finansowych?)) grać w takim scenariuszu z którego chyba jedynie można zrobić poprawny film. Szkoda mi również Håfströma, który po nakręceniu interesującego, kamewralnego "Ondskan" zaczął kręcić mało pobudzające do refleksji filmidła - "Derailed", "1408", a nawet "Shanghai".
Film jest "jedynka" w Box Office. Recenzje na Rotten T. moze nie wszystkie zle, ale większość. Co do tematu - moze być naprawde ciekawy, jednak jesli Hafstrom powielił "1408", a trailer wskazywał na podobne klimaty, to nie ma sie co dziwić, że nikogo to raczej juz nie bawi.
Ja w kazdym razie z pewnoscią obejrze ten film, by miec własne zdanie nt. ;)
Właśnie przeczytałem, że poradził sobie w kinach. Jakość filmu często rozmija się z sukcesem kasowym, ale wydaje mi się, że - całościowo - sukces będzie umiarkowany. Rola Hopkinsa jest tym magnesem, który przyciąga do kin. temat był nieraz eksplorowany i - sądząc po recenzjach - spokojnie można poczekać z obejrzeniem, jak zejdzie do tv. Ja raczej ominę go w kinach i na dvd. "1408" był w miarę interesującym pomysłem, ale okazał się filmem, jakich wiele. Nie wiem czemu ten reżyser tak uparcie chce kręcić horrory.
Ale zauwaz ze recenzje sa rózne - pojawiły sie b. entuzjastyczne opinie po premierze, ale nie na Rotten Tomatoes, bo tam są na razie recenzje z pism. Wiec byc może film jest dobry, a negatywny odbiór związany jest np z antykatolickim nastawieniem częsci mediów.
Poszukałem jakichś innych recenzji - w tym na fanowskich stronach - ale są w porywach letnie. Jak zwykle problem leży w historii oraz w sposobie jej opowiedzenia;) Kiedyś oglądałem więcej horrorów. Wtedy jednak dostęp do filmów był węższy i trudno było wybrzydzać. O ile daruję sobie kino akcji i sensacji o tyle jakiś sentyment do grozy pozostał. Te filmy nigdy nie były "dobre" w klasycznym rozumieniu dobrego filmu (stąd nie spodziewam się superlatyw), ale z reguły te mniej poważne wypadały lepiej, bo bawiły. Te poważne raczej rozczarowywały swoja powierzchowną ambicją. Może się mylę, ale nie wiem jak środki ciężkości w swoim filmie wyważył Håfström i nie znam książki Baglio (zerknąłem na informacje o niej w necie i tutaj były całkiem przyzwoite opinie) - nie sądzę, aby skupiał się na czymkolwiek antykatolickim (podejrzewam, że scenariusz jak zwykle bywa jest uproszczony, co do książki, a pisał go koleś od "Queen of the damned" i "Possesion", więc raczej wybitne to rzeczy nie były oraz "Dangerous lives of altar boys" - to było całkiem udane). Myślę, że większość recenzentów oczekiwała kina atrakcyjnego i jednak rozrywkowego. Hopkins zaś był znakiem jakości, że mamy do czynienia z kinem lepszym, niż telewizyjne filmidła, a Håfström, że ten film wniesie powiew świeżości do gatunku. Gdyby chociaż był antykatolicki... :)
Nie wiem gdzie szukałeś tych opinii. Na najwiekszym i renomowanym serwisie filmowym imdb po premierze pojawiły sie takie: (większość z nich jest b. pozytywna, co mnie nawet zaskoczyło- tak bardzo bowiem kontrastują z przedpremierowymi ocenami recenzentów medialnych z RT np.)
"has a rite to be called a great film, 29 January 2011
10/10
Author: edwbur from United States
this i believe is one of Anthony Hopkins best horror movies. i know he has been trying to get back into horror and he tried with the wolf man which was bad. horrible. but this was very good. in fact it was so good after the movie i was afraid to go to sleep. thats never happened to me before. even more scary that it was inspired by true events. also it had its funny moments to. like when Hopkins was giving an exorcism to a woman and speaking a prayer in a different language. of course because they are in Rome anyway his phone rang as he was trying to get a demon out of her body and then he asked the person with him that was a priest and turned atheist to finish as he talked on the phone. funny moment. great acting by Anthony Hopkins. he spoke roman language fluently. what i didn't get about the film was the kid who was to become a priest but turned atheist Michael was targeted by the demon. however they went after Hopkins character father Lucas. i thin i know why but i don't want to spoil that for you. so my recommendation. see it.
Finally! An exorcism movie worth seeing., 29 January 2011
9/10
Author: andrew-a-floyd from United States
Last night, I realized that I must be an exorcism movie fanatic, because Anthony Hopkins and whoever that other guy was reignited something in me.
I have seen every mainstream exorcism flick in, at least, the last ten years (Exorcism of Emily Rose, The Last Exorcism, Dominion: Prequel to the Exorcist, and all of the exorcists for that matter). With the exception of some of The Exorcist series, the rest have basically been crap. This movie brought the exorcism sub-genre(?) back from the brink of death.
The Rite is believable, adequately dark, and yet it doesn't try too terribly hard. Its a bit slow, and it is enriched by having at least lay knowledge of Catholic dogma or at least general spirituality. The viewers patience, however, is not in vain. This movie pays dividends! Best thing about this movie: Anthony Hopkins and Demons.
Excellent Movie, Highly Recommended, 30 January 2011
10/10
Author: Atlas007 from United States
Simply put, the movie, based on true events, depicts Catholic Exorcisms in which shows the Church fighting evil rather than showing the Catholic Church as being evil. It's no wonder it got poor reviews from the Left wing media and non believing reviewers. They love to show the Church as evil and that God does not exist. It is a wake up call to them, knowing that this story is based on a true story of good versus evil with the Catholic as the good.
The acting was very good headed by Anthony Hopkins who always does a premium acting job in everything he does.
Very exciting and very engrossing., 29 January 2011
9/10
Author: rogerdob from Los Angeles
Awesome Movie....most real film to date of exorcism, 29 January 2011
10/10
Author: uncbilly from United States
itd.
Nie przesądzam, ale obejrze z checią The Rite przy najbliższej sposobności.
Wpisałem sobie w google i wyszukiwałem różne strony z recenzjami. Natomiast widziałem na imdb opinie ludzi, którzy obejrzeli, ale zwykle tak chłodniej traktuję jednak opinie takich osób, niż krytykę profesjonalną, czy nawet fanowską stronę z recenzjami. Ostatnio modne tez jest pisanie pozytywnych recenzji niby profesjonalnych, jako element marketingu, więc różnie z tym bywa. Pewnie zobaczę film za pół roku, ale jak gdzieś się pojawi na forum, to z ciekawości przeczytam opinie po premierze u nas.