czy wątek opętania Lucasa przez Baala jest autentyczny? Albo inaczej: czy w ogóle możliwe jest żeby demon opętał duchownego, zwłaszcza gdy ten duchowny jest tak doświadczonym egzorcystą?
Też się nad tym zastanawiam. Z tego co mnie uczono szatan nie może opętać księdza. Mało tego egzorcyzmów nie może odprawiać osoba świecka, a takową był główny bohater gdy wypędzał demona z ojca Lucasa. Poza tym osoba świecka nie powinna się zwracać bezpośrednio do demona, ale przez Maryję, Świętych Pańskich, Ducha Świętego, itd., a Michel rozmawiał z demonem który opętał tą ciężarną dziewczynę.
Zaspojleruję teraz: był fragment w filmie, w którym Ojciec Lukas opowiadał o swoim załamaniu wiary, kiedy zmarł chłopiec, którego egzorcyzmował. Być może śmierć młodej dziewczyny i jej dziecka posłużył w scenariuszu jako punkt odniesienia do opętania duchownego. Może jest to tłumaczenie na siłę, przynajmniej ja tak to zrozumiałem.
a ja czytałam, że każdy kto wierzy, może odprawić egzorcyzm. jeśli wierzysz w Boga i ufasz mu, to możesz zostać egzorcystą