Rytuał

The Rite
2011
6,7 124 tys. ocen
6,7 10 1 124036
5,1 17 krytyków
Rytuał
powrót do forum filmu Rytuał

Bogowie, demony, opętania, zmiany głosu, języka, plucie gwoździami i joga - czyli to co religijna gawiedź lubi najbardziej.

Zaczynając od aspektów mitologicznych, wszak wszystko ma swój początek, klasycznie skonfrontowano dwie antagonistyczne siły wywodzące się ze starożytnych semickich wierzeń. Za czasów kiedy ludy kananejskie i ugaryckie praktykowały powszechne onegdaj politeistyczne obrządki, oddając cześć swoim bóstwom, lud semicki postawił awangardowo na jednego boga, który obiecał troskliwie się zająć 'narodem wybranym'. I tak YHWH bądź Elohim (wskazywani przez badaczy pism prawdopodobnie dwaj autorzy Tory w taki sposób określali wybranego boga) został monoteistycznym bożkiem, resztę uwielbianych bóstw należało odrzucić, a nie były to byle jakie bóstwa m.in. Marduk, Anat czy właśnie Baal. Są wzmianki w Biblii o żonie Jahwe, którą zwano i czczoną jako Aszerę, przedstawiano ją jako kobietę trzymającą na rękach dziecko, była symbolem płodności. Wraz z wdrażaniem monoteizmu, trzeba było porzucać obecność innych, konkurencyjnych bóstw, Jahwe (wcześniej bóg wojny) został wdowcem i głównym opiekunem (czasem nieco szorstkim) sprawującym pieczę nad ludem semickim, a wszystkie bóstwa, które wcześniej odpowiadały za opiekę nad innymi dziedzinami życia zostały przeciwstawione względem 'jedynego boga' przemieniając się w negatywne bóstwa, fałszywe i demoniczne aby ludzie szybciej w praktyce utożsamiali się z jednym bogiem a nie całym panteonem bóstw. Politeizm stał się grzechem a byli bogowie przekształcili się w demony. Fakt, że dziś JHWH jest uznawany za tego dobrego a Baal za złego jest kwestią przypadku i wyboru ludzkiego, ot millenium przed naszą erą (w przybliżeniu) mitotwórcy semiccy dokonali takiego wyboru, że to ten a nie inny bożek będzie wystawiony na piedestał, spychając pozostałych bożków na samo dno, aż do piekła ;)
Tyle w kwestii mitologicznej, która nieco obrazuje kto i dlaczego, ogólnie zachęcam do przestudiowania we własnym zakresie genezy religii monoteistycznej, ponieważ zrozumienie zależności przyczynowo-skutkowych w dużej mierze wyjaśniają dlaczego mamy dzisiaj taki porządek a nie inny. Chętne osoby zapraszam na prv. w celu uzyskania informacji o ciekawych materiałach źródłowych dotykających tego zagadnienia.

Odnośnie samego filmu i 'faktów' w nim przedstawionych, postaram się krótko bo też nie ma zbytnio o czym rozprawiać. Abstrahując od aspektów artystycznych, takich jak gra aktorska, scenografia, zdjęcia i montaż które były moim zdaniem poprawne (ratujące ocenę przed najniższymi notami) to fabuła była fatalna i strasznie naiwna.
Sceptyk pod wpływem katolickiego fantasy (wymienionego w pierwszym zdaniu) zaczyna nie ogarniać, a jak coś przekracza ludzkie pojęcie to musi być bóg, typowa zapchajdziura. Okej, co mniej ambitniejsze osobniki mogą ulegać presji w ten sposób tylko szkoda, że to wszystko fikcja i w rzeczywistości gwoździe nie materializują się w ustach, drzwi samoistnie nie zamykają (chyba że jest przeciąg), ludzie nie rozmawiają ze zmarłymi. I to by było na tyle 'niewytłumaczalnych' zdarzeń jakie można byłoby uznać, a które wystąpiły w filmie. W prawdziwych tzw. egzorcyzmach takie ekscesy niestety nie występują, mają za to charakter całkiem przyziemny jak na osoby cierpiące psychicznie i fizycznie przystoi. Przynajmniej od historii chrześcijaństwa nie udokumentowano jednoznacznie i niepodważalnie aby jakakolwiek 'niesamowita' przypadłość podczas stereotypowych czy też wyobrażanych egzorcyzmów miała miejsce podczas tych, jakie szarlataneria odprawia naszej rzeczywistości. Można powiedzieć, że ogólnie od wynalezienia aparatu fotograficznego i kamery cuda, te o podłożu religijnym drastycznie zanikły. Muszą je imitować tego typu głupkowate filmy fantasy, które mają za zadanie wzbudzić fascynację w widzu aby na dźwięk chwytliwego tematu gromadnie wyłudzić spore kwoty od ludu poszukującego sensacji, a nie od dziś wiadomo, że tajemnica, groza i transcendencja sprzedają się znakomicie.

użytkownik usunięty
OffSystem

Ktoś tu potrzebuje maści na ból dupy.

Wysmaruj się nią dokładnie, a jeżeli nie masz nic rzeczowego do dodania to żegnam.

użytkownik usunięty
OffSystem

Maść jest dla Ciebie, sądząc po ostatnim wpisie przyda się z pewnością.

OffSystem

Film Rytuał jest dobry ale nie przekona sceptyków że istnieje coś takiego jak opętanie i egzorcyzm W celu poszerzenia horyzontów na ten temat polecam Wywiad Dominika Tarczyńskiego z głównym egzorcystą Watykanu ojcem Gabriele Amorth z 2012 roku opublikowanego na YouTube 20 czerwca 2013 roku W rozmowie z Tarczyńskim egzorcysta pokazuje wyplute gwożdzie przez opętanych mówi językiem trochę staroświeckim ale wyjasnia podstawowe kwestie na temat opętań i egzorcyzmów Na temat Anneliese Michael młodej niemki opętanej przez złe duchy w latach 70 są dokumenty w śieci też godne polecenia Co do rozmów ze zmarłymi czytałem parę książek napisanych przez ludzi określanych jako medium Niestety demony świat duchowy istnieje i nie są to żadne katolickie fantazje Egzorcyzmy jako zjawiska niewytłumaczalne można różnie interpretować ale niedorzecznością jest ignorancja w tej kwestii Duchowość cywilizacji kształtowała się przez wiele wieków Opętania na świecie istnieją co najmniej od czasów biblijnych Istnieją też cywilizacje pozaziemskie tak jak Bóg nieskończony kosmos życie po śmierci ewolucja zjawiska paranormalne np. w nawiedzonych mieszkaniach nie tylko same zamykają się drzwi ale tez potrafią latać sprzęty i mieszkańcy domu musieli chronić głowę żeby nie stracić zycia przypadek polski itd...

soulheart

Warto odnotować, że na te wszystkie rewelacje o których opowiadasz nie masz najmniejszych namacalnych dowodów. Nie zaprzeczam, że istnieje coś takiego jak egzorcyzm, może sobie istnieć, lecz jest niczym więcej niż wymyślonym przez ludzi ceremoniałem i w rzeczy samej niczemu nie dowodzi. Inną kwestią są 'opętania', które bym określił jako schorzenia psychiczne, jednak nic w nich nadnaturalnego nie ma.
Wiadomo nie od dziś, że Tarczyński jest fantastą, mało kto traktuje tego człowieka poważnie gdyż jego 'programy' mają niewiele wspólnego z rzetelnością. Gwoździe materializujące się przy wypluwaniu? Oczywiście, każdy może sobie wymyślić podobną bzdurę, proszę o dowód w postaci autentycznego nagrania wideo zatwierdzonego przez badaczy pod kątem braku oznak fałszerstwa i efektów specjalnych. Istnieją takie źródła potwierdzające to zjawisko? Jak do tej pory się nie spotkałem, a cała wiedza póki co bazuje na opowiastkach i anegdotkach, które nie są wiarygodne, zatem materializowanie się przedmiotów można uznać za bujdę.
Pan Amorth również jest niezbyt wiarygodny, wiele opowiada, niestety nie podaje źródeł swojej wiedzy, skąd wie tyle o diabłach? Uczą go? A może sobie wymyśla fantastyczne rzeczy aby co bardziej naiwni zachwycali się jego bajkami? Nie ma żadnych źródeł, które w jakiś sposób uwiarygadniały tego czarodzieja, zatem jego opowiadania również można wstawić między baśnie.
Na temat sprawy choroby Annieliese Michel wypowiedziałem się w odpowiednim ku temu dziale, do którego przytoczę odnośnik aby nie kopiować tutaj całego wpisu:
(http://www.filmweb.pl/film/Egzorcyzmy+Anneliese+Michel-2007-476475/discussion/J ako+dokument+-+leży+i+kwiczy,1517874)
Ogólnie również jedna wielka farsa, zakończona tragedią spowodowaną zabobonem.
Wszelkie niewyjaśnione zjawiska są wyłącznie wyobraźnią oraz interpretacją osób, które ich doświadczyły, jak świat stary nikomu nie udało się obiektywnie uchwycić ani przebadać takiego niezwykłego zdarzenia, a to z bardzo prostego powodu - one nie występują w rzeczywistości, jedynie w głowach ludzi którzy w nie wierzą, pragną ich a także osób, które mają problemy ze zdrowiem psychicznym. Jeżeli uważasz, że coś istnieje musisz przedstawić klarowne argumenty, jednoznacznie wskazujące na prawdziwość swoich hipotez, do tej pory nikt nie potrafi takich dowodów dostarczyć, a więc sprawa jest oczywista.

OffSystem

Nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę że istnieją te różne zjawiska które podałem jako przykład Zyjemy w epoce informacji każdy zainteresowany może sięgnąć do źródeł Sceptycy zawsze wszystko co niewyjaśnione naukowo lubią przedstawiać jako bzdury i zabobony Wyplute gwożdzie przez opętanych to nie bajka ale nikt nie musi w to wierzyc Ojciec Armoth to poważny duchowny nie potrafiący oszukiwać bo i po co mialby to robić Annelise Michael chorowała na epilepsje i zarazem była opętana To z czym się zgadzam to nie moje hipotezy tylko informacje które przeczytałem oglądałem i jako osoba z wyobrażnią iptwartym umysłem zaakceptowałem Generalnie te wszystkie zjawiska które sceptycy odrzucają jako bzdury istnieją niezależnie od nich Ostatnio dla przykładu oglądałem dokumentalny film duński na temat szóstego zmysłu życia po śmierci uzdrawiania W dokumencie wypowiadali się naukowcy badający te zagadnienia Większość naukowców odrzuca nowe trendy w nauce dla wygody ale są też naukowcy z wyobrażnią i otwartym umysłem to pionierzy współczesnej nauki takim też był Einstein Religia i nauka to dwa końce tego samego kija Minie wiele lat nim nauka oficjalnie zatwierdzi różne zjawiska jako prawdziwe uznawane dziś za naiwne wierzenia ludzi później zbada i ogłosi jako prawdziwe Inny przykład pewien włoski wybitny psychiatra napisał książkę o opetaniach na podstawie swoich osobistych obserwacji w wieloletniej pracy zawodowej z pacentami chorymi psychicnie W swoich badaniach podważył mit że opętania to po prostu przejaw chorób psychicznych Sam osobiście był świadkiem odprawianych egzorcyzmów współpracował z duchownymi Wiele chorób psychicznych to przejaw opętań różnego rodzaju Egzorcyści zanim zajmą się opętanym odsyłają taką osobę do psychiatry w celu wykrycia schorzenia psychicznego jeśli psychiatra nc nie wykryje egzorcysta zajmuje się dalej opętanym Ten psychiatra ( mam jego książkę ) był oczywiście jak większość psychiatrów sceptykiem i niewierzącym jednak pod wpływem przeżytych doświadczęń z opętanymi pacjentami zmienił zdanie i napisał o tym książkę Z innej dziedziny wszechświat w którym znajduje się mówiąc w uproszczeniu układ słoneczny to jeden ze wszechświatów znajdujących się w tak zwanym wieloświecie niektóre wszechświaty mówiąc obrazowo mają strukturę niematerialną Ta teoria jest nowa w fizyce w dokumencie na ten temat jeden naukowiec powiedział że minie trochę czasu gdy fizycy zaakceptują te fakty będące oczywiście efektem ich odkrycia naukowego Nauka ma charakter nieskończoności To co dzisiaj ludzie nauki uważają za niemożliwe w przyszłości jeśli będzie jeszcze istnieć obecna cywilizacja uznane zostanie za taką oczywistość jak obecnie powszechna wiedza o tym że ziemia jest okrągła a nie płaska jak myślały uczone głowy duchownych w średniowieczu ...

ocenił(a) film na 4
OffSystem

Masz absolutną rację, jednak żadna historia ,potwierdzona masą badań, kształtowania się religii monoteistycznych i tak najprawdopodobniej nie przekona ograniczonych umysłowo katolików, którzy nie mają własnego rozumu i musi nimi kierować ksiądz- przedstawiciel niczego więcej jak organizacji kościelnej, której głównej celem jest utrzymanie władzy nad ludźmi i pobieranie z nich pieniędzy.

Bers

Reasumując słowami klasyka:

'W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakżebyśmy mogli to dowodami obalić'

Bezrozumni i naiwni będą się podniecać, trzeźwo myślący nie będą mieli nad czym,

ocenił(a) film na 4
OffSystem

A mnie, jak na razie, śmieszą/zatrważają dwie rzeczy:
1 - jak niektórzy rozumieją informacje, że "film jest oparty na autentycznych wydarzeniach" bądź "film oparty na faktach"
2 - i taki cytat z filmu:
"Nim do pracy przystąpi egzorcysta, proboszcz musi mieć pewność, że wykluczono schorzenie psychiczne. Sam zbada opętanego i przekaże swoją diagnozę biskupowi."
Czyli każdy sukienkowy prócz innych specjalizacji(m.in - polityka, rodzina, dzieci czy kobiece dziurki), jest również ekspertem od chorób psychicznych. Nic więc dziwnego, że szpitale są w tak marnej kondycji :(

grubas92

Film obejrzałem tylko, żeby zobaczyć Hopkinsa. Warto było! Reszta to katolskie mity. Dlatego nie bardzo wiem jaką ocenę kliknąć ... Muszę się mocno zastanowić. A co do podniesionych prze Ciebie dwóch rzeczy ;). Po prostu pierwsza wykluwa się z drugiej ;)